'Saraydan Kız Kaçırma' operası Covid-19'a göre yeniden kurgulandı

Ankara Devlet Opera ve Balesi, ilk kez 1782'de sahnelenen Mozart'ın opera eserleri arasındaki "Saraydan Kız Kaçırma"nın kısaltılmış versiyonunu izleyiciyle buluşturdu. Dün akşam prömiyer yapan eser, 25 Kasım akşamı Opera Sahnesi'nde yine izleyicilerle buluşacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mozart'ın en sevilen opera eserleri arasındaki "Saraydan Kız Kaçırma", korona virüsüne uygun olacak şekilde yeniden yorumlandı. Ankara Devlet Opera ve Balesi, ilk kez 1782'de sahnelenen ve Mozart'ın en sevilen opera eserleri arasındaki "Saraydan Kız Kaçırma"nın kısaltılmış versiyonunu izleyicilerle buluşturdu.

ADOB'ta sezonun ilk opera eseri olan Saraydan Kız Kaçırma'nın rejisörü Figen Ayhan Karakelle, hazırlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Eserde, Covid-19'a yönelik bir yorum veya gönderme yapmadıklarını vurgulayan Karakelle, "Eseri, pandemi dolayısıyla süre olarak kısalttık. Eserde parçaların arasında oyunlar var. Fakat daha uzun olmasını engellemek adına olay örgüsü anlatıcı tarafından kayıtla seslendiriliyor. Yani olay sırasında belirli sahneleri anlatan anlatıcı bölümümüz var. İkinci ve üçüncü perdeyi bileştirdik" ifadelerini kullandı.

İzleyicilerin çukurda görmeye alışık olduğu orkestranın pandemi dolayısıyla sahne üstünde ama solistlerin gerisinde görev alacağını belirten Figen Karakelle, koro sanatçılarının temsillerde maske takacaklarını söyledi. "Seyirciler, eserin kısaltılmasına rağmen, tüm doygunluğu ve güzelliğiyle temsili izleyecekler" diyen Karakelle, orkestra, koro ve solist sayısında da azaltmaya gittiklerini anlattı.

KORO ÜYELERİ MASKEYLE SAHNEDE OLACAK

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarına, orkestra ve koro da eşlik edecek. Koro üyeleri sahnede maskeli olarak, orkestra ise sahnede solistlerin gerisinde görev alacak. Orkestra şefliğini Naci Özgüç, koro şefliğini Giampaolo Vessella'nın üstlendiği eserin dekoru Özgür Usta, kostümü Tülay Şimşek, ışığı ise Fuat Gök imzasını taşıyor.

Dönüşümlü olarak, "Belmonte" karakterine Arda Doğan, Emre Akkuş, Mehmet Kavil, "Konstanze"de Görkem Ezgi Yıldırım, Esra Çetiner, "Osmin"de Erhan Baydar, Can Kocaay, Vedat Dalgıran, "Blondchen"de Beste Şahin, Işıl Meriç Karataş, "Pedrillo"da Veysel Barış Yanç, Emrah Sözer, Fatih Kayhan, "Selim Paşa"da Kaan Çelikcan ve anlatıcı olarak da Mustafa Özşamlı görev alacak.

Dün akşam prömiyer yapan eser, 25 Kasım akşamı Opera Sahnesi'nde yine izleyicilerle buluşacak. (AA)