Saraçhane'de gaz ve plastik mermi: Emekçi Taksim'e yürütülmedi

1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e yürümek isteyen işçileri Saraçhane'de polis barikatı karşıladı. Biber gazı ve plastik mermiyle yapılan saldırıyla yürüyüş engellendi. Tertip komitesi eylemi bitirdi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim’de kutlamak isteyen sendikalar ve siyasi parti temsilcileri sabah erken saatlerde Saraçhane'de toplandı. İstanbul Valiliği kararıyla yasaklanan Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar polis tarafından kapatılırken, bazı güzergahlarda ise TOMA araçları bekletildi.

Sabah saatlerinden itibaren abluka altına alınan Saraçhane’ye girmek isteyenler üst aramasından geçirildi. Burada toplanan binlerce emekçi, "Taksim 1 Mayıs’tır" sloganı attı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Saraçhane'ye gelerek açıklamalar yaptı, Taksim'in kutlamalara açılmasını istedi. Polis yetkilileri ile görüşmeden sonuç çıkmayınca Özel ve İmamoğlu alandan ayrıldı. 

DİSK KORTEJİ TOPLANDI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile beraberindeki heyet, Saraçhane'de toplanan DİSK kortejinin önüne geldi. Taksim'e doğru yürüyüşe geçmesi beklenen kortej, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs" sloganları attı.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP İstanbul ilçe belediye başkanları da CHP kortejinde bir araya geldi.

YÜRÜYÜŞE POLİS ENGELİ

Kortejden bir grup kitleden ayrılarak polis bariyerlerinin olduğu noktaya doğru yürüyüşe geçti. Yolu çevik kuvvet tarafından kesilen kitle, "İşçiler sermayeyi yenecek" sloganı atmaya başladı.

Daha sonra kitle ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganlarıyla yürüyüşe başladı. Ancak tarihi Bozdoğan Sukemeri'nin altına barikat kuran polis, kortejin yürüyüşüne izin vermedi.

POLİSTEN BİBER GAZLI SALDIRI

Barikat önüne gelen kitle "Barikatı aç" sloganları attı. Barikatların açılması için emniyet yetkilileri ile müzakere edildi. Müzakerelerden sonuç çıkmayınca polis, işçilere göz yaşartıcı gaz sıktı. Gazın sıkılmasının ardından geriye çekilen kitle tekrar barikatlara doğru hareket etti. Çevik kuvvet ise gelen kitleyi ablukaya almak için çember kurdu.  

POLİSTEN 'DAĞILIN' ANONSU

Gazın sıkılmasının ardından geriye çekilen kitle tekrar barikatlara doğru hareket etti. Çevik kuvvet ise gelen kitleyi ablukaya almak için barikatlardan çember kurdu. 

Kitleye ikinci kez gazla müdahale edilmesinin ardından emniyet, ‘toplantınız kanunsuz, derhal dağılın’ yönünde anonsu yaptı. Yapılan anons yuhlandı.

Biber gazlı saldırı devam ederken bir yandan da bazı eylemciler gözaltına alındı.

Polis saldırısı nedeniyle yaralananlara ambulansta müdahale edildi.

Taksim'e yürümek isteyenlere polisin saldırısı bir süre daha devam ederken Saraçhane boşaldı. Kitle Yenikapı’ya doğru hareket etti.

1 MAYIS TERTİP KOMİTESİ PROGRAMI SONLANDIRDI

Polis saldırısı devam ederken 1 Mayıs mitingi tertip komitesinde yer alan DİSK, KESK, TMOBB ve TTB yürüyüşten çekildi. 1 Mayıs Tertip Komitesi kararını açıklarken kitleden yuhalamalar geldi.

İçişleri Bakanlığı ve Valiliğe çağrı yapan Tertip Komitesi, alanın boşaltılması için şiddete son verilmesini istedi.  

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Buradaki irade zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bu adaletsiz düzene karşı Türkiye işçi sınıfının emekçilerinin halkın iradesidir. Buradaki irade bizi yoksullaştıracak olan politikaları hayata geçirirken bizleri yerli halk olarak görenlere karşı Türkiye halkının irade beyanıdır bu meydan. Bundan sonra attıkları her adımda bu iradeyi görecekler, bu iradeyi tanıyacaklar. Buradan bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından DİSK Korteji Bozdoğan Kemeri'nde oluşturulan polis barikatına doğru yürüyüşe geçti. Burada polis yetkilileriyle görüşen Çerkezoğlu, Anayasa Mahkemesi kararını anımsattı. Polis yetkilisi Taksim yürüyüşüne izin vermeyeceklerini tekrarladı. Ardından DİSK korteji, Saraçhane yürüyüşünü tamamladı. Bir süre sonra da DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDD'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin programı sonlandırdığı bilgisi paylaşıldı.

 

EN AZ 205 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Beşiktaş, Saraçhane, Okmeydanı ve Şişli'den Taksim'e yürüyerek 1 Mayıs kutlamak isteyen çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Çağdaş Hukukçular Derneği, saat 14.15 itibari ile kriz masasına ulaşan bilgilere göre, 205 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.