Santa Maria Kilisesi saldırısının ayrıntıları

T24 yazarı Tolga Şardan, Santa Maria Kilisesi saldırısında gözaltına alınan 9 şüphelinin 8'inin yabancı uyruklu olduğunu belirtti, IŞİD'in Türkiye'nin her yerinde hücreleri olabileceğine dikkat çekti.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Santa Maria Kilisesi'ne saldırının ardından IŞİD'e yönelik operasyonlar devam etti. T24 yazarı Tolga Şardan, IŞİD'in eylem grubunun Türkiye'de bu kadar aktif olmasına dikkat çekti, "daha önceleri belli kentlere yoğunlaşan IŞİD operasyonları şimdilerde neredeyse tüm ülkeye yayıldı. Örgütün pek duyulmadığı farklı kentlerde artık IŞİD operasyonları yapılmaya başlandı." diye yazdı. 

Şardan, "Santa Maria Kilisesi saldırısının dikkat çeken ayrıntıları" başlıklı yazısında, kilise saldırısında yakalanan 9 şüpheliden sadece 1'inin Türk olduğunu belirtti, sekiz şüpheliye ilişkin Emniyet bulgularını şöyle aktardı: 

"İtalyan Kilisesi'ne yönelik terör eyleminin ardından başlatılan soruşturma çerçevesinde gözaltına alınanlar, peyderpey savcılığa çıkartıldı. Tutuklananlar var, adli kontrol şartıyla serbest bırakılanlar var.

Aynı soruşturma çerçevesinde ulaştığım mahkeme kararını incelerken ilginç bir detayla karşılaştım.

Aktarayım.

İstanbul 3. Sulh Hukuk Hakimliği, kilise saldırısıyla bağlantı oldukları iddiasıyla gözaltına alınan dokuz şüpheliyle ilgili savcılık talebini değerlendirdi.

Hakimlik kararındaki kimlik bilgilerine bakıldığında; haklarında ‘tasarlayarak öldürme’ ‘ve ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlamasıyla soruşturma yürütülen dokuz şüpheliden sadece birisi Türk.

Diğer sekiz şüpheli yabancı uyruklu. Bunlardan üçü Türk vatandaşlığı hakkını elde etmiş. İkisi, geçici ikamet hakkına sahip. Üçünün ise, ne vatandaşlığı mevcut, ne de geçici ikamet hakkı var.

Örneğin, şüphelilerden Enver Karakaş. Çin'in özerk Sincan bölgesinin Hoten kentinden. Konya nüfusuna kayıtlı. Küçükçekmece'de ikamet ediyor. Lise mezunu ve aylık 40 bin lira geliri olduğunu savcılığa anlattı. Sabıkasız ve Türk vatandaşlığı hakkına sahip. Evli, dört çocuklu ve Mahmutpaşa'da esnaf.

Diğer şüpheli Mahmud Muhammed. Çin'in Yenişehir kenti doğumlu. Küçükçekmece nüfusuna kayıtlı ve aynı ilçede yaşıyor. Üniversite mezunu, evli, beş çocuklu, nakliyatçı ve aylık geliri 20 bin lira. Kişisel verdiği bilgiye göre sabıkasız. Türk vatandaşlığına sahip.

Şüphelilerden Maitiyasen Arifoğlu da diğer iki şüpheli gibi Çin'de doğdu. Enver Karakaş gibi Hoten kentinden. Küçükçekmece nüfusuna kayıtlı ve aynı ilçede oturuyor. Evli, dokuz çocuklu, ilkokul mezunu, araç kiralama işi yapıyor. Ayda 30 bin lira kazanıyor ve Türk vatandaşı.

Gelelim oturma iznine sahip Olim Ghulumov'a. Ghulumov, Tacikistan vatandaşı, Başakşehir'de oturuyor. Evli ve yedi çocuklu. Lise mezunu, kaynakçı ve aylık geliri 500 dolar. Kendi verdiği bilgiye göre sabıkası yok. Oturma izine sahip. Ve 99'la başlayan kimlik numarasını kullanıyor.

Şüpheli İsmanoli Mırjozonov da Tacik vatandaşı. Evli, bir çocuklu, lise mezunu ve Kuran kursu eğitmeni. Aylık geliri 700 dolar ve sabıkasız. Kayıtlara göre İstanbul'da kaldığı adresi ve kullandığı telefonun numarasını bilmiyor! Vatandaşı Ghumulov gibi 99'lu kimlik numarasını taşıyor. Türkiye'de oturma izni var.

ÇİN KÖKENLİ ŞÜPHELİLERE YÖNELİK İDDİALAR

Savcılığın mahkemeye ulaştırdığı sevk kararına göre; kiliseye yönelik gerçekleştirilen eylem sürecinde adı geçen bazı şüphelilerin, eylemden önce Kayseri'ye gidişlerinde kullandıkları 34 FOU 975 plakalı aracın ruhsat sahibi Enver Karakaş. Karakaş'ın hakkında ayrıca ‘çatışma bölgeleri’ olarak tanımlanan Suriye ve Irak'ta IŞİD'le bağlantısının bulunduğu bilgisi mahkemede mevcut. Yanı sıra asıl eylemci David Tanduev'le beraber Kayseri'ye gidip İstanbul'a geri döndüğüne ait kamera kayıtları mevcut.

Karakaş gibi Çin asıllı olup Türk vatandaşlığı hakkını kazanan Mahmud Muhammed'e yönelik suçlama ise şöyle: ‘Bir kısım şüphelilerin örgütsel toplantı için Kayseri iline gittikleri 34 LP 6121 plakalı aracın sahibi oluşu ve bu aracın Santa Maria Kilisesi saldırganlarından olduğu değerlendirilen şüpheli David Tanduev kiralanması ve şüphelinin çatışma bölgeleri ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu yönünde bilgilerin bulunduğu...’

Bir diğer Çin uyruklu olmasının ardından Türk vatandaşlığını alan Maitiyasen Arifoğlu ise, eyleme katılan bazı şüphelilerin Kayseri'ye gidişte kullanılan 34 LP 6121 plakalı aracı eylemci David Tanduev'e kiralanmasını sağladığı gerekçesiyle adli soruşturmaya alındı.

Geriye kalan üç şüphelinin haklarındaki iddialar da farklı değil. Eylemcilerin, örgütsel amaçla İstanbul'dan Kayseri'ye gidiş gelişlerinde görev almak, organizasyonda yer almak."

(HABER MERKEZİ)