Şanghay'da Covid karantinası iki aydan sonra bitiyor

Çin'in Şanghay şehrinde iki ay önce uygulanmaya başlanan Covid-19 karantinası çarşamba gününden itibaren sona eriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in en büyük şehri Şanghay'da iki ayın ardından Covid-19 karantinası bitiyor. Yetkililer, konutların etrafındaki çitleri sökmeye ve halka açık meydan ve binaların girişindeki polis bantlarını sökmeye başladı. Çarşamba gününden itibaren hayat normale dönecek.

Reuters'in haberine göre, Şanghay hükümet sözcüsü Yin Xin gazetecilere verdiği demeçte, "Bu, çok uzun zamandır hayalini kurduğumuz bir gündü. Herkes çok fedakârlık yaptı. Bugün zor kazanıldı, onu korumalıyız. Aşina olduğumuz ve özlediğimiz Şanghay'a tekrar hoş geldiniz" dedi.

72 SAATTE BİR TEST

Karantinanın sona ermesi, Covid öncesi yaşama geri dönmek anlamına gelmiyor. Önlemler, düşük riskli bölgelerde yaklaşık 22,5 milyon insan için çarşamba gününden itibaren gevşetilecek. İnsanlar yine de maske takmak ve bir araya gelmekten kaçınmak zorundalar. Restoranların içlerinde yemek yemek yasak olmaya devam edecek. Mağazalar %75 kapasite ile çalışabilecek. Spor salonları ise daha sonra açılacak. Toplu taşıma yeniden başlayacak, insanlar işlerine gidebilecekler. Toplu taşıma araçlarına binebilmek ve halka açık mekanlara girebilmek için her 72 saatte bir test yapılması gerekecek. Covid'e yakalanan herkes ve yakın temasları için karantina süreci hâlâ devam ediyor.

Uzun süreli izolasyon, 25 milyonluk şehirde öfkeye ve ara ara çıkan protestolara sebep oldu. Bu süreç, üretim ve ihracat ağırlıklı ekonomiyi hırpaladı, Çin'deki ve dünyadaki tedarik zincirlerini bozdu ve uluslararası ticareti yavaşlattı. Bazı insanlar gıdaya veya acil sağlık hizmetine erişmek için mücadele verdi, gelir kaybı, stres ve umutsuzluk yaşadılar.

Çin genelinde salgın düşüş eğiliminde. Şanghay, 30 Mayıs'ta 31 korona vakası bildirdi. (DIŞ HABERLER)