Sanayicinin 'GES fazlası' elektriği bölge halkına gidecek

Firmalara, ihtiyacının üzerinde kapasitede GES kurma ve fazlasını sisteme satma hakkı tanındı. Yeni hazırlanan bir yönetmelik taslağında ise fazla elektriğin ücretsiz olarak verilmesi hükmü getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanayicilerin, kendi tesislerinin ihtiyacı için lisanssız olarak devreye aldığı güneş enerjisi santrallerinden (GES) elde ettiği enerjinin ihtiyaç fazlası kısmını sisteme satma hakkı son buluyor. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir konuya ilişkin açıklamasında, hazırlanan taslağın yeni yatırımları önleyeceği itirazında bulunurken,  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkilileri 'ihtiyaç fazlasının' abonelere dağıtılacağını açıkladı.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, elde edilecek elektrik fazlasının abonelere ücretsiz dağıtılmasının düzenlemenin ana amacı olduğunu vurguladı. Firmalara, kendi ihtiyacının üzerinde kapasitede GES kurma ve ihtiyacını karşıladıktan sonra fazlasını sisteme satma hakkı tanınmasıyla birçok firma tüketim fazlası yatırım yaptı. Yeni hazırlanan bir yönetmelik taslağında ise fazla elektriğin ücretsiz olarak verilmesi hükmü getirildi. Özdebir, yazılı bir açıklama yaparak geçmişe dönük şekilde bu uygulamanın haksızlık doğuracağını, yeni yatırımların önünü keseceğini belirtti.

Dünya Gazetesi'nden Mehmet Kaya'nın haberine göre, bazı sanayicilerin uygulamayı istismar ettiğini, hayvancılık, sulama gibi yatırımlar için elektrik üretim tesisi kurulduğunu ancak bu faaliyetin yürütülmeyerek sadece elektrik satışının yapıldığını belirten EPDK yetkilileri, yönetmelik değişikliğiyle beyan yerine sayaçlar üzerinden denetim imkanı sağlandığını ayrıca fazla elektriğin bölge halkı ücretsiz dağıtımının sağlanacağını belirttiler.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise, görüşe açılan taslağa yönelik yaptığı değerlendirmede, sanayicilerin verilen imkânlar doğrultusunda bir yatırım yaptığını belirterek, fazla elektriğin ücretsiz alımının yatırımcıyı cezalandırmak olacağını söyledi. Özdebir, "Cari açığımızın ana kaynağı ithal ettiğimiz enerji iken ve yerli kaynaklarla enerji üretimini arttırabilmek için çaba gösterirken, yeni yatırımcılarımızı caydıracak, daha önce yatırım yapmış olanları sıkıntıya sokacak yapılması planlanan bu değişikliğin bir kez daha gözden geçirilmesi gerekir” dedi.

HABERİN TAMAMI