Sanatçı Yasemin Göksu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tepki gösterdi: Bin lira için takla atmayacağım!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle İstanbul'da yaptığı toplantı sonrasında kişi başı bin lira net ödeme yapılacağını duyurdu. Müzisyen Yasemin Göksu kararın ardından açıklanan uygulamaya tepki göstererek, "Yardım için takla atmayacağım" dedi. Erhan Güleryüz ise, "Canım bakanım, sen bana bir video gönder ben sana bin lira göndereyim" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle İstanbul'da yaptığı toplantı sonrasında kişi başı bin lira net ödeme yapılacağını duyurdu. Ancak müzisyenler yardımı yeterli bulmadı. Sanatçı Erhan Güleryüz, yardım için video istenmesini eleştirerek, "Sayın bakanım demişsiniz ki bir proje kapsamında bize video gönderin, biz de size para verelim. Dilenin demişsiniz yani. Canım bakanım, sen bana bir video gönder ben sana bin lira göndereyim" ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NDAN MÜZİSYENLERE EKONOMİK PAKET

Salgın döneminde geliri olmayan, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerini kapsayan bir proje planladıklarını ifade eden Bakan Ersoy, "11 Aralık'ta bakanlığımıza bağlı Yunus Emre Enstitüsü web sitesinde başvuru adını, başvuruyu yapan birlik, dernek ve sendika isimlerini ilan edeceğiz" dedi.

23 Aralık'a kadar başvuru toplanacağını söyleyen Ersoy şöyle konuştu: "Toplanan projeler 30 Aralık’a kadar bakanlığımıza iletilecek ve ocak ayı itibarıyla da projede yer alan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerine ödemelerini yapmaya başlayacağız. Seyyanen kişi başı bin lira net ödeme olacak. Toplamda da 20-30 milyon civarında proje bedeli olacak."

'SANIRSINIZ Kİ HER AY BİZİ PARAYA BOĞACAKLAR'

Müzisyen Yasemin Göksu, Bakanlığın uygulamasına tepki göstererek, "Bugün bağlı olduğumuz meslek birliklerinden mesaj aldık. Sağ olsunlar...

Kültür Bakanlığı biz sefil sanatçılara 1000'er lira bağış lütfunda bulunmuş. Sanatçılara destek bunun adı. Ama bu biner lirayı da karşılıksız vermiyor. Görüşmeye giden meslek birliklerimize demişler ki, ihtiyacı olan müzisyen, şarkıcı, bestecilere para veririz ama karşılığında bir proje hazırlayın. Sanırsınız ki her ay bizi paraya boğacaklar. Hayır! Bir defaya mahsus bin TL.

MÜYOR-BİR de bize mesaj atmış. Demiş ki: 'Bakanlıkla oturup konuştuk. Para verecekler ama durum böyle böyle... Biz de düşündük, taşındık bir proje tasarladık Adı 'İlk Sahne İlk Alkış'

Siz sahneye ilk çıktığınız yer, aldığınız ilk alkış konusunda hissiyatınızı anlatın, yanına da fotoğraf koyun varsa, onları da bize yollayın. Biz bunu bir kitap haline getireceğiz.

Çok parlak bir proje doğrusu. Şu anki durumumuza, içinden geçtiğimiz pandemi sürecine, her şeye cuk oturan bir iş. Kitaba da basılacak ki, kimler başvurdu, kimler para aldı, onu da herkes bilsin!

'PROJE PROJEDİR!'

Hadi arkadaşlar oturun, işsizliği, ödeyemediğiniz faturaları, kiraları, evinize götüremediğiniz ekmeği her şeyi unutun. Deşin hatıralarınızı, geçmişe gidin, fotoğraf albümlerinizi çıkarın yayın ortalık yere. Gözünüz yaşarırken, güzel güzel yazın sahneye ilk çıktığınız güne dair anılarınızı, yollayın MÜYOR-BİR'e. Emeğiniz boşa gitmeyecek. Bu işin sonunda dağ gibi biner lira var. Bir kereye mahsus ama olsun. Proje projedir!" dedi.

'YARDIM İÇİN TAKLA ATMAYACAĞIM'

"Kültür Bakanlığının proje karşılığı tek sefer vereceği 1000 TL desteği protesto ediyorum" diyen Göksu, "İdris Naim Şahin vardı hani bir zamanlar İçişleri Bakanımızdı. Ziyaret ettiği bir yerde, bakanın geldiğine sevinen bir yurttaşa "takla at da sevindiğini görelim" demişti hani. Yardım için takla atmayacağım. Atmayacağım! Arkadaşlar hiç kimse alınmasın. Bu benim kendi adıma verdiğim bir karardır" ifadelerini kullandı.

Ayna grubunun solisti Erhan Güleryüz ise sosyal medyadan paylaştığı videoda şunları söyledi: 

"Sayın Kültür Bakanım bütün müzisyenlere, MSG, MESAM, Miyor 1(Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) ve diğer kurumlar üzerinden mesaj göndermişsin. Demişsiniz ki bir proje kapsamında bize video gönderin, biz de size para verelim. Dilenin demişsiniz yani. Canım Bakanım, sen bana bir video gönder ben sana bin lira göndereyim. 

'40 YILDIR MÜZİĞE HİZMET EDİYORUM'

İnsanların aç yaşadığı bir ülkede sanatı ayakta tutmaya çalışan insanları dilenci yerine koyamazsınız. Bu arada MSG, MESAM, MÜYOR-BİR siz nasıl temsilcisiniz? Beni dilenci yerine koyacaksınız! Ben 40 yıldır müziğe hizmet ediyorum. Atanmış bir insanın beni dilenci konumuna koymasına izin vermiyorum. Biz toplayıp para gönderelim, zaten halktan para toplamayı biliyorsunuz. Müzisyenlerin 83 milyon için canı kurban, sizler gibi değiliz biz."

'MÜZİSYENLERE BİN TL PANDEMİ YARDIMI'

Sanatçı Mazlum Çimen, "Müzisyenlere bin TL pandemi yardımı! Ve o da proje karşılığı! O bin liranın yarısı zaten proje hazırlanırken gider..." diyerek tepki gösterdi.

Tartışmanın taraflarından Redd grubu üyesi Güneş Duru sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Müzik meslek birliklerinden şu cevabı vermelerini beklerdim 'biz üyelerimize 1000 TL sadakayı teklif edemeyiz, teşekkürler'" dedi.

Karara tepki gösteren Güvenç Dağüstün, Mehtap Meral gibi isimlere yanıt veren MÜYORBİR Başkanı ve sanatçı Burhan Şeşen, "Bakanlık bir hibe veremiyor bağış da yapamıyor yardım fonu da yok. Ancak bir projeye destek verebiliyor. Biz de yorumcuların ilk sahneye çıktıkları günü anlatan bir dijital kitap hazırlamaya karar verdik. Bunda ne var anlamıyorum ki?" ifadelerini kullandı.

'BİR KEZ DAHA BAŞKALARI ADINA UTANDIM'

Şarkıcı Ceylan Ertem de Twitter hesabından yaptığı paylaşımla uygulamayı eleştirdi. "Sokak müziği yaparım, olmadı börek çörek pişirir satarım, o bin lirayı almayı gururuma yedirmem" diyen Erten, şöyle devam etti: 

"Bin tl elbette birkaç fatura, belki bir borç geri ödemesi, belki çoluk çocuğumuzun masrafı için fena olmaz. Ancak mart ayından bu yana, yani 10 aydır işsiz kalmış müzisyen ve şarkı yazarları için bu meblağ utanç verici. Üstelik ne zaman işlerimize geri döneceğimiz de belirsizken. Bir kez daha başkaları adına utandım. Bin tl, bir sadaka gibi... Kiranı ödeyemezsin, 1 ay dahi geçinemezsin. Hiçbir anlamı olmayan bir hareket. Tek anlamı; ‘biz müzisyenlere yardım etmedik mi ettik’ diyebilmek. Yerseniz." (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)