Sanat dünyası öfkeli: Neymiş? Kürtçe oyun düzeni bozuyormuş!

İBB Şehir Tiyatroları'nın ekim programında yer alan ve Teatra Jiyana Nû tarafından sahneye taşınan "Bêrû" adlı Kürtçe oyun Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından "genel kamu düzenini bozabileceği" gerekçesiyle yasaklandı. Sanat dünyasından çok sayıda isim, yasak kararına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda ilk defa oynanması planlanan Kürtçe tiyatro oyununa gösterime saatler kala yasak geldi. Polisin sahneyi basması ve oyunu engellemesi sanat dünyasında tepkiyle karşılandı. 

Dünyanın en önemli tiyatro yazarlarından Dario Fo'nun oyunu 'Yüzsüz', Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû tarafından 'Bêrû' adıyla sahnelenecekti. İBB'nin günler öncesi duyurusunu yaptığı oyun, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Dario Fo'nun ölümünün 4. yılında Kürtçeleştirilmiş oyununun yasaklanması kararını, sanatçılar Nedim Saban, Fırat Ceweri, Vivet Kanetti Uluç ve Aykut Sezgi Mengi'nin aralarında bulunduğu birçok isim eleştirdi.


'BU KANIYA NASIL VARILDI?'

Oyuncular Sendikası'ndan da konuya ilişkin bir açıklam yapıldı. Açıklamada yasaklamayla ilgili ilgili Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı ile ilgil mercilere 4 soru yöneltildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Sendika olarak; Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde, Teatra Jiyana Nû tarafından 13 Ekim 2020 günü İBBŞT Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sergilenmesi planlanan Dario Fo’nun “Bêrû” isimli oyununun yasaklanmasına dair ilgili makama sorularımızdır

1- İtalyan yazar Dario Fo’nun yazdığı ve bugüne kadar ödenekli tiyatrolar da dahil bir çok tiyatro tarafından sahnelenmiş olan bu oyunun Teatra Jiyana Nu tarafından sahnelenmesinin “genel kamu düzenini bozacağı” kanısına nereden varılmıştır?

2- 13 Ekim tarihinde İBB Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde yapılacak gösterimin yasaklanmasının somut sebebi nedir?

3- Bu oyun “Kürtçe” dilinde oynandığı için mi yasaklanmıştır? Kürtçe ülkemizde yasaklı bir dil midir?

4-Aynı oyun herhangi bir festival kapsamında yabancı bir grup tarafından Türkçe olmayan bir dilde oynansaydı yine yasaklanacak mıydı?

İBB'DE BİR İLK OLACAKTI, KAYMAKAM YASAKLADI 

Dilawer Zeraq’ın Kürtçe’ye çevirdiği, Nazmi Karaman’ın yönetip Rugeş Kırıcı, Ömer Şahin, Rewşan Apaydın ve Cihat Ekinci’nin rol aldığı oyun, Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde bilinen ilk Kürtçe oyun olacaktı.

 

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)