Samsun'da 'Propaganda' filmine benzer olay: Özel şirket iki mahalleyi böldü

Samsun'un İlkadım ilçesi Kazım Karabekir Mahallesi'nde halkın uzun yıllardan beri kullandığı yol, YEDAŞ tarafından yolun kendi arazileri olduğu gerekçesi ile demir ve jiletli tel çekilerek kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol

Haydar Öztürk 

SAMSUN - Samsun'un İlkadım ilçesi Kazım Karabekir Mahallesi Timurlenk Sokak'ta vatandaşların uzun yıllardan beri kullandığı yol, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş (YEDAŞ) tarafından yolun kendi arazileri olduğu gerekçesi ile demir ve jiletli tel örgülerle kapatıldı. Böylece, Kemal Sunal’ın başrolünde olduğu Propaganda filminde olduğu gibi iki mahalle arasına sınır çekilmiş oldu. Bu nedenle iki mahalle halkının yolu uzadı.

Yaklaşık 50 yıldan fazladır vatandaşların geçiş yolu olarak kullandığı Timurlenk Sokak üzerindeki yola, YEDAŞ yeni bir bina inşa etti. Binanın yapılması sonrası, yolun etrafı kurum tarafından demir teller ve jiletli tel örgülerle çevrilerek kapatıldı. İki mahallede işyerleri, okulları bulunan mahalle halkı yollarının bölgenin yapısı yüzünden çok uzadığını ileri sürerek YEDAŞ’ı protesto etti.

100 HANE OLUMSUZ ETKİLENDİ

YEDAŞ tarafından kapatılan yolun, okula giden çocukların da kullandığı bir yol olduğunu söyleyen vatandaşlar, 100 hanenin yapılan uygulamadan dolayı mağdur olduğunu söyledi. YEDAŞ'ın yolun geçtiği alanı, tapuda kendilerine ait olduğu gerekçesi ile kapattığını belirten mahalleli, "Önceki gün gelip bu yolu kapattılar. Yolun kapatılması sırasında mahalle halkı duruma tepki gösterdi. Buraya bir sürü polis geldi. Polis gözetiminde yolu direk ve tellerle kapattılar. Yıllardır kullandığımız yolun YEDAŞ'a ait olduğunu bizde yeni öğrendik. Okula giden çocuklarımız bu yolu kullanıyorlardı. Şimdi yolun kapatılması nedeniyle çocuklarımız okullarına, ara sokakları dolaşarak gitmek zorunda kalıyor. Bizler evlerimize daha önce bu yolu kullanarak gidiyorduk. Şimdi bu yoldan geçemiyoruz ve bizlerde arka sokakları dolaşarak evlerimize ulaşıyoruz" diyerek duruma tepkilerini dile getirdi.

JİLETLİ TEL VE DEMİR ÖRGÜLERLE KAPATILDI

Yıllardan beri geçiş yolu olarak kullandıkları yolun YEDAŞ tarafından kapatılması ile şaşkına dönen Timurlenk Sokak sakinleri, olayı Propaganda filmine benzetti. Kazım Karabekir Mahallesi Muhtarı Murat Türer, kapatılan yolun yıllardan beri vatandaşlar tarafından kullanıldığını söyledi. Elektrik trafolarının bulunduğu sokakta YEDAŞ'ın bir bina yaptığını ve yolunda bu bina içinde kalması sonrası, etrafının demir teller ve tel örgülerle kapatıldığını açıkladı.



'50 YILDIR KULLANDIĞIMIZ YOLDAN GEÇİŞ YAPAMIYORUZ'

YEDAŞ'ın söz konusu yolun içinde kaldığı alanın kendilerine ait olduğunu söylediğini belirten Murat Türer, "Bu yol 50 yıldan fazladır geçiş yolu olarak kullanıyordu. YEDAŞ'ın burayı kapatma gerekçesi malzemelerinin çalınması nedeniyleymiş. Yolun kapatılması nedeniyle vatandaşlarımız mağdur oldu. Bu konuyla ilgili yolun istimlak edilmesi talebi ile İlkadım Belediyesi'ne dilekçe verdik. Belediye süreç ile ilgili yazışmalar yapılacağını söyledi. Şu an yıllardan beri kullandığımız yoldan demir teller ve tel örgüler nedeniyle geçiş yapamıyoruz. Belediye ya bu yolu istimlak edecek ya da yolun yan tarafından başka bir geçiş yolu açacak" dedi.

Timurlenk Sokak sakinleri de yaşananlara bir anlam veremezken duruma tepki gösterdi ve YEDAŞ'ın geçiş yolunu kapatması nedeniyle, evlerine arka sokaklardan dolaşarak gitmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.