Samsun: Mahkeme taş kırma ve depolama belediyenin görevi değil diyerek yürütmeyi durdurdu

Samsun'da mahkeme, belediyenin tarihi kalıntıların bulunduğu bölgede açtığı taş ocağı ve kurduğu tesis hakkında yürütmeyi durdurma karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

SAMSUN- Samsun'un Kavak ilçesi Bekdemir mahallesinde tarihi kalıntıların bulunduğu Kale Tepe olarak bilinen ormanlık alana geçen yıl ağustos ayında AK Partili Büyükşehir Belediyesi taş ocağı kurdu ve taş kırma tesisi yaptı. Bölge halkı ve SAMÇEP, belediye hakkında yürütmeyi durdurma davası açtı. Mahkeme taş kırma ve depolama tesisi kurulmasının belediyenin görevleri arasında olmadığını beyan ederek yürütmeyi durdurma kararı verdi. SAMÇEP sözcüsü Mehmet Özdağ, belediyenin mahkeme kararını uygulamadığını ve bölgede çalışmaya devam ettiğini ileri sürdü.

Bekdemir mahallesinde, kale surları ile bazı tarihi eserlerin bulunduğu ormanlık alana 1 yıl önce Samsun Büyükşehir Belediyesi taş ocağı kurdu. Yaklaşık 200 metre uzağında bulunan ve bir kısmı köy halkının tapulu arazisi olan boş bir yere de taş kırma tesisi yaptı. Yeni ÇED raporu alınmadan 2011 yılında alınan ÇED raporuna dayandırılarak açılan taş ocağı ve taş kırma tesisinin tarihi kalıntıların bulunduğu alana yapıldığını ileri süren bölge halkı CİMER'e şikayet etti. Bunda rağmen belediye kapasite arttırma kararı alarak bölgede köylülerin arazilerine kamulaştırma yaptı. Köylüler ve SAMÇEP belediye hakkında dava açtı. Bölge halkının haklı bulan Samsun 2. İdare Mahkemesi, "Büyükşehir belediyesinin taş kırma ve depolama tesisi kurma görevi bulunmaması karşısında, taş kırma ve depolama tesisi yapılması amacıyla uyuşmazlığa konu taşınmazın kamulaştırılmasına dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır" gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Karara itiraz eden belediye Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak bu mahkeme de belediyenin itirazını kabul etmedi.

BELEDİYE MAHKEME KARARINI UYGULAMIYOR

Bölge halkının başvurusu üzerine taş ocağının bulunduğu alanda Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na bağlı görevlilerin inceleme yaptığını söyleyen Mehmet Özdağ, kale kalıntıları ve bazı tarihi eserler bulunduğunu söyledi. Kurulun bölgeyi 1. ve 3. derece SİT alanı ilan ettiğini ileri süren Özdağ, "Mevzuatta taş kırma ve depolama tesisi kurma görevi olmayan Samsun Büyükşehir Belediyesi, verilen karara rağmen bahsi geçen alandaki çalışmalarına devam etmektedir. Belediye yeni makineler ile taş kırma tesisini büyütürken, diğer taraftan da taş ocağında çalışmalarına devam ediyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi İdare Mahkemesi'nin kararlarını uygulamak için neyi beklemektedir?" diyerek Samsun Valiliğini göreve çağırdı.