Samandağlılar yol kapattı: Depremden ölmedik, asbestten öleceğiz

Hatay Samandağ’da bugün asbeste karşı eylem yapıldı. Hafriyat kamyonlarının geçtiği yolu kapatan halk, molozlara kalıcı çözüm bulunana kadar yıkımların durdurulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Samandağ ilçesi Deniz Mahallesi'nde halk, hem çadırlara hem de Milleyha Kuş Cenneti’ne yakın bölgeye enkaz dökülmesini protesto etti. Geri Döneceğiz Platformu’nun öncülüğünde olan eylemde, "depremden ölmeyen halkın asbestten öleceği" vurgusu yapıldı.
Depremin üzerinden nerdeyse iki ay zaman geçti. Hatay halkının bir kısmı başka şehirlere gitti, kalanlar da çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Neredeyse tamamının yıkıldığı Samandağ ilçesinde hem canlı yaşamı açısından önemli bölge olan Mileyha Kuş Cenneti’ne hem de bölge halkının yaşamını sürdürdüğü, 225 çadırın bulunduğu bölgeye enkaz molozları dökülüyor. Bir süredir bu durumdan rahatsız olan halk, geçtiğimiz günlerde hafriyat kamyonunun önünü kesmişti. Sorun çözülmeyince de Samandağ halkı, molozların döküldüğü bölgede bugün eylem yaptı.

'HALKIN CANI HİÇE SAYILIYOR'

Eyleme katılanlar adına açıklamayı doktor Bilge Köylü yaptı. Uygulamanın bir halk sağlığı tehdidi olduğunu ifade edildiği açıklamada, defalarca itiraz etmelerine rağmen molozların hala bu bölgeye dökülmesinin burada yaşayan halkın canını hiçe saymak anlamına geldiğini söyledi.
Asbestin, Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi tarafından insanlar için kesin kanserojen anlamına gelen birinci grup içerisinde olduğunu söyleyen Köylü, “Enkaz kaldırma çalışma bu şekilde sürdürülmeye devam ederse Samandağ halkı, akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri gibi yeni sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacak” dedi.

'TARIM ALANLARI DA TEHDİT ALTINDA'

Enkazın bir bölümünün de Samandağ-Antakya karayolu üzerinde bulunan Yeşilköy mevkiinde yerleşim birimleri ve tarım alanlarının olduğu bölgeye döküldüğünü, bu durumun yeraltı ve yer üstü kaynakları ve tarım alanları için ayrıca bir risk oluşturduğunu vurgulayan Bilge Köylü, “Antakya’da ise molozlar Narlıca’da bir zeytin ağaçlarının üzerinde dökülüyor. Rüzgarla beraber bölgedeki konutlara kadar ulaşıyor. Biz enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetlerinin konunun uzmanı, ekolojistler ve halkın fikirleri dikkate alınarak yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Açıklamadan sonra halkın, hafriyat kamyonlarının geçtiği yolu kapatması üzerine İlçe Emniyet Müdürü Asuman Karacık, molozları ayrıştırıp başka bir alana taşıyacaklarını söyleyerek, yolun açılmasını istedi. Kalıcı çözüm bulunana kadar yıkımların durdurulmasını isteyen Samandağlılar daha sonra protestoyu sona erdirdi.