Salgın ve Ukrayna krizinin Almanya'ya maliyeti 600 milyar euro

Alman Ekonomi Enstitütüsü, Rusya-Ukrayna çatışmasının maliyetini 175 milyar euro olarak hesapladı. Salgının, 3 sene içindeki maliyeti ise 425 milyar euro.

Berlin'de Brandenburg Havalimanı'nda çalışanların grevi
Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Üçüncü yılına ulaşan korona virüsü salgını ile Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ekonomik zararı Almanya'ya çok büyük oldu. Köln'de bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü, Rusya-Ukrayna çatışmasının 2022'deki ekonomik kaybını 175 milyar euro olarak hesapladı. Bu, kişi başına 2 bin euro gelir kaybına karşılık geliyor. Aynı enstitünün daha önceki hesaplamalarına göre korona virüsünün sebep olduğu üç yıllık ekonomik kayıp ise 425 milyar euro dolayında bulunuyor. Bu durumda Ukrayna'da savaş ile korona virüsünün ülke ekonomisine zararı 600 milyar euro'ya kadar ulaşıyor. Bu da toplam kişi başına 7 bin euro gelir kaybı anlamına geliyor.

'BELİRSİZLİK DEVAM EDECEK'

Enstitünün makro ekonomi ve konjonktür bölümü başkanı Profesör Michael Grömling, ekonomik açıdan geleceğin belirsiz olduğunu, bunun önümüzdeki aylarda da süreceğini söyledi. Enerji krizi, elektrik, doğal gaz ve ham madde fiyatlarında artışlar ile bunlara ek olarak kalifiye eleman eksikliğinin büyük oranda üretim kaybına yol açtığını belirtti. Profesör Grömling, “Her maliyet artışı tüketiciye aktarılamıyor. Bu da şirketleri yatırımdan alıkoyuyor. Tüketim azalıyor, insanlar, örnek olarak yeni araba satın almayı erteliyor” diyerek savaşın ekonomiye olumsuz etkilerini özetledi. Bu olumsuz ekonomik koşulların insanların refahını kaçınılmaz olarak kötü etkileyeceğini belirtti.

YAPTIRIMLAR TİCARET HACMİNİ BÜYÜK ORANDA ETKİLEDİ

Rusya, Kırım'ın ilhakı Ukrayna saldırısı öncesinde Almanya ve Avrupa Birliği'nin en büyük ticari ortaklarından biriydi. Kırım'ın ilhakı, ardından Ukrayna'ya saldırılardan sonra uygulanan yaptırımlar, Rusya ile Almanya ve AB'nin ticaret hacmini büyük oranda azalttı. Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre Rusya'nın Kırım'ı ilhakından önce 2013 yılında AB ile Rusya'nın ticaret hacmi 393 milyar euro dolayında bulunuyordu. Bu tutar yaptırımlar sebebiyle 2020 yılında 192 milyar euro'ya kadar geriledi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonra artırılan yaptırımlarla ticaret hacmi daha da azalmış bulunuyor.