VİDEO

Salda Gölü bataklığa döndü

Millet Bahçesi projesiyle tahribata uğrayan Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde suların çekildiği ve gölün bataklığa döndüğü görüldü.

DUVAR - Salda Gölü Koruma Derneği, UNESCO'nun Dünya Doğal Miras Listesi'ne almaya hazırladığı Burdur'da bulunan Salda Gölü'nün son halini paylaştı. Görüntülerde suların çekildiği ve gölün bataklığa döndüğü görüldü.

Salda Gölü için tam koruma talep edilirken Salda Gölü’nü besleyen tek düzgün su kaynağı olan Düden Çayı’na Salda Gölet'i yapılmak istendiği ifade edildi. Bölgenin doğal yapısının inşaatlar sebebiyle bozulduğu vurgulandı.

Derneğin, gölün son halini paylaştığı videoda “Salda Gölü özellikle son 3 yılda hızla çekildi. Bu kış çok kar yağmasına rağmen su seviyesi yükselmedi. Su çekilen bazı yerler dağdan sular gelmesiyle bataklık görünümünü kazanmış. Kuyu sondajları, gölün etrafındaki sulama göletleri ve kuraklık suların azalmasına neden oluyor” ifadeleri kullanıldı. 

Gölün geçmişinden de bahseden dernek, "Salda Gölü’nün derelerinin önüne sulama göletlerinin yapılması sonucu göl suyu seviyesinde çekilme oldu. Burası Değirmendere baraj göleti… Kayadibi Gölet'i, DSİ tarafından inşa edilen göletin yapılmaması için Aralık 2016 da çevreciler davacı oldu. 2017, 2018 yıllarında baraj yapıldı. Şubat 2019 da Danıştay'ın barajın yapılmaması kararıyla kesinleşerek dava süreci bitti. 2014'te ÇED muafiyeti verilen proje 20/05/2021 tarihinde iptal edildi. Gölet ihalesi, bilimsel raporlardan önce yapılan ve inşa edilen bu hatalı projede kamu kaynakları yanlış şekilde harcanmış, devlet zarara uğratılmıştır. Salda Gölü’nü besleyen tek düzgün su kaynağı olan Düden Çayı’na Salda Gölet'i yapılmak istenmiş yarım kalmıştır. Kayadibi Gölet'indeki durum ise çok daha kötüdür. Kayadibi barajı; kuruyan derelerin önüne yapılmış taş, beton yığınıdır. Bölgenin doğal yapısı bozulmuştur" açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)