Saklı cennet: İğneada Longoz Ormanları

Deniz, göl ve kumullarıyla eşsiz bir güzellik sunan İğneada’nın saklı cenneti longoz ormanları, ziyaretçilerini bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dünyada birkaç yerde örnekleri görülen ve Türkiye’nin en büyük Longoz (Subasar) Ormanları, İğneada’da bulunuyor. İğneada’nın etrafını çevreleyen bu doğa harikası oluşum, fauna ve flora çeşitliliği ile Türkiye’nin en önemli doğal yaşam alanı. Dünya çapında büyük projelere ev sahipliği yapmış, birçok yaban hayat gözlemcileri, kuş gözlemcileri, botanikçiler araştırmalarda bulunmuş ve belgeseller çekilmiş. 2007 yılında millî park ilan edilerek tamamen koruma altına alınmış.

İğneada

Longoz ormanları, kumul eko sistem, sulak eko sistem, subasar eko sistem ve yaprak döken eko sistemlerinin bir arada bulunduğu bir oluşum. Orman kısmında geniş gövdeli yüksek yapılı yaşlı ağaçların oluşturduğu ve çeşitliliğin en fazla görüldüğü yerlerin başında geliyor. Özellikle kayın, gürgen, meşe, dış budak, kızıl ağaç, ak ağaç, çınar yapraklı akça ağaç, ceviz, kızılcık, fındık ve orman meyveleri ağaçları yoğunlukta. Ağaçların gövdelerini sarıcı ve tırmanıcı türdeki bitkiler çevreleyerek tropikal bir görüntü oluşturuyor.

Longoz ormanları aynı zamanda yaban hayatın canlı olduğu bir yaşam alanı. Bölgede avlanması yasak olan ve koruma altına alınan birçok yaban hayvanı yaşıyor. Özellikle kurt, karaca, su samuru, tilki, çakal, geyik, yediuyur, sincap, tavşan, domuz, yaban kedisi, vaşak, köstebek ve porsuk bölgede en çok görülen canlılar. Birçok kuş türüne de yuva olan longoz ormanlarında; ağaçkakanlar, şahin, kartal, atmaca, doğan, üveyik, yalıçapkını, kuğu, ördek, balıkçıl, karaleylek ve sakarmeke görülüyor. Kuzey Avrupa Kuş Göç Yolu üzerinde bulunan longoz ormanları, göç eden birçok kuşa konaklama ortamı sağlıyor.

İğneada Plajı

İĞNEADA’YA NASIL ULAŞILIR?

Kırklareli’nin, Demirköy ilçesine bağlı İğneada, Bulgaristan ile sınır komşusu. Demirköy’e 25, Kırklareli’ne 97, Edirne’ye 165 ve İstanbul’a 250 kilometre mesafede bulunan İğneada, 40-50 metre genişliğinde ve yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda temiz bir kumsala sahip.

İĞNEADA’DA NEREDE KONAKLANIR?

Belde merkezinde 252 yatak kapasiteli beş yıldızlı bir otel, Özel İdare’ye ait bir motel, bazı kamu kuruluşlarının eğitim ve dinlenme tesisleri ile konutlar bulunuyor. Beldeye gelen turistlerin rahatça konaklayabileceği pansiyonlar, plaj çevresinde lokanta, çay bahçesi, WC gibi tesisler mevcut.

İĞNEADA’DA NELER YAPILIR?

Tatilcilerin özel ilgi alanlarına göre zamanlarını değerlendirebilecekleri pek çok etkinlik imkânı bulunuyor. Bunların bazılarını şöyle:

Karadeniz’in en güzel kıyılarından biri olan İğneada’da haziran-temmuz-ağustos aylarında denize girmek için deniz suyu ve kumu oldukça uygun.

İğneada kuş göç yolu üzerinde bulunduğundan kuş gözlemi için uygun imkânlar sağlıyor.

Muhteşem güzellikteki ormanlarında, orman içi dağ bisiklet turu, yürüyüş, yön bulma aktiviteleri yapılabilir.

İğneada Sislioba Kalesi 

Sahip olduğu üç ekosistem sayesinde bitki çeşitliliği gözlemi yapılabilir.

At ile gezinti imkânı bulunuyor.

Bölgede tarihi kalıntıların (Liman Feneri, Sislioba Kalesi, Hamdibey Kalesi, Gökyaka kalesi) ve deniz altındaki batıkların ziyareti mümkün.

Yöresel yemeklerin yenebileceği yerler mevcut.

(HABER MERKEZİ)