Saka kaçakçılığı kuş neslini tehdit ediyor

Hatay'da 4 bin saka kuşu bir otomobilde ele geçirildi. Uzmanlar özellikle Orta Doğu'da bu kuşlara olan ilginin kaçakçılığı artırdığını, önlem alınmazsa kuşun neslinin tehlikeye gireceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM - Geçtiğimiz günlerde Hatay'ın Hassa ilçesinde otomobilinde 4 bin saka kuşu ele geçirilen sürücüye 5 milyon 600 bin lira ceza kesildi. Saka kuşu Türkiye'nin de taraf olduğu BERN Sözleşmesi'ne göre koruma altına alınmış ötücü bir kuş. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na göre koruma altındaki kuşların avlanması, alınması, satılması ve beslenmesi yasak.

Saka kuşunun herhangi benzer bir şekilde tespiti halinde idari yaptırımın yanı sıra her kuş için tazminat cezası uygulanması gerekiyor. Ama ne yazık ki caydırıcı önlemler yeterince uygulanmıyor. Uzmanlarla saka kuşlarının kaçak yollarla götürülmesini ve önleyici tedbirler için neler yapılması gerektiğini konuştuk.

Mustafa Erturhan

'ORTA DOĞU'DA ÖTÜCÜ KUŞLARA İLGİ KAÇAKÇILIĞI ARTIRIYOR'

Avcıların yanında ağlar görülüyorsa mutlaka müdahale edilmesi ve yetkililere bildirilmesi gerektiğini söyleyen e-Bird gönüllüsü ve kuş gözlemcisi Mustafa Erturhan, saka kaçakçılığına dair şu bilgileri veriyor: "Orta Doğu'da ötücü kuşlara çok fazla ilgi var. Özellikle sakaya. Çünkü saka doğadan toplandığında tekrar evcilleştirilip kafeslerde yaşatılabilen ender kuşlardan biri. Doğadan yakalanan diğer kuşlar kafeste hayatta kalamıyor. Ama saka, tohum ya da muhabbet kuşu yemeği ile beslenebiliyor. Sakalar ülkemizde de yasa dışı yollardan satılıyor. Kuş pazarlarında ve kafeslerde besleyenler arasında satış ve takasları yapılıyor."

Mustafa Özer

'SAKA KUŞLARININ NESLİ TEHDİT ALTINA GİRİYOR'

Yaban Hayatını Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Özer, saka kuşunun kaçak yollarla alıkonulmasının uzun yıllardır devam eden bir sorun olduğunu belirtiyor. Kuşların çoğunlukla Suriye’ye götürülmek istendiğini belirten Özer şu bilgileri paylaşıyor: "Saka ticareti ve kaçakçılığı Kabahat Kanunu'na giriyor. Bakanlık tarafından her kuş başına tazminat cezası kesiliyor. Hatay'daki son olayda da 4 bin tane saka kuşundan bahsediliyor ve buradaki durum neslini tehlikeyi düşürme kapsamında değerlendirilip, Kara Avcılığı Kanunu madde 21 gereği hapis cezası verilmesi gerekiyor ama maalesef çoğunlukla bunun uygulanamadığı biliniyor. Ceza sıklıkla para cezasında kalıyor."

'CEZALARIN CAYDIRICI OLMASI ŞART'

Caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğine vurgu yapan Özer, önleyici tedbirler için ise şu önerileri paylaşıyor: "İl göç idareleri ve kaymakamlıklarda uyarı afişleri olmalı. Kuşun, Türkiye’de toplanmasının yasak olduğu vurgulanmalı. Sınır kapılarındaki personellere verilen eğitimler sıklaştırılmalı. En önemlisi ise hapis cezalarının idari para cezalarına çevrilmemesi gerekli. Bu tür olaylarda ilgili maddenin uygulanıp uygulanmadığını, Yaban Hayatını Koruma ve Dayanışma Derneği olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na dilekçe ile müracaat edip, takipçisi olacağız."