Şair Salih Bolat, kendi sesinden şiirlerle uğurlandı

Şair, yazar ve akademisyen Salih Bolat, Yel Değirmeni Sanat Merkezi’nde son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze, ikindiye müteakip Büyükada'da bulunan Hamidiye Camii'ndeki törenden sonra defnedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şair, yazar ve akademisyen Salih Bolat, korona virüsü nedeniyle 66 yaşında vefat etti. Bolat, bir süredir hastanede tedavi altındaydı.

Birçok şair ve yazar, Bolat için Yel Değirmeni Sanat Merkezi’nde bir araya geldi. Törende konuşan Berken Döner, “Bir gün yine buluşacağız” diyerek şaire veda etti. Törende, Salih Bolat’ın kendi sesiyle okuduğu şiirler dinletildi. 

“Salih’le ayrılıyoruz. Uğurlarken konuşmak çok zor…” diyen Zeynep Altıok, “Salih’i babamdan emanet olarak tanıdım” ifadelerini kullandı. Altıok, babası şair Metin Altıok ile Salih Bolat’ın dostluğundan ve Bolat’ın şiirle ilişkisi üzerine konuştu. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nın katıldığı törende Salih Bolat’ın yakın arkadaşları şair Gökçenur Ç., Cenk Kolçak ve Emrullah Alp de şairin şiirlerini okudu.

Şair Salih Bolat alkışlarla Kadıköy sokaklarından yolcu edildi. Cenaze, ikindiye müteakip Büyükada'da bulunan Hamidiye Camii'ndeki törenden sonra defnedildi.

.

'ŞİİRLERİ, ANILARI BİZİMLE YAŞAYACAK'

Şair Tunca Çaylant, "Böyle zamanlarda konuşmak gerçekten zor aslında. Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden biriydi Salih abi. Büyük bir kayıp, çok da erken sayılabilecek bir kayıp gerçekten. Şiirleri, anıları bizlerle yaşayacak" ifadelerini kullandı. 

'SALİH BOLAT, HAYATA DÖRT ELLE BAĞLIYDI'

Şair Altay Öktem, "Salih Bolat arkasında çok büyük bir boşluk bırakıp gitti. Artık bu ölümler bizim için öyle ağır geliyor ki. Bir kuşağın bıraktığı boşluk da, sadece bir insanın değil aynı zamanda şiirin temelinde büyük bir yara açıyor. Yıllardır Kadıköy sokaklarında her zaman karşılaştığımız, yaşamımızın bir parçası olan biriydi. İnsan yaşarken anlayamıyor, son görüşün olduğunu anlayamıyorsun. Hastaneye yatmadan 3-4 gün önce beraberdik. Etkinlikte sohbet ettik, konuştuk, gözlerin içi gülüyordu her zaman. Hayata dört elle bağlıydı. Çok zor, bu eksikleri doldurmak mümkün değil. Kötü olan o. Hepimizin, Türk şiir dünyasının başı sağ olsun" diye konuştu. 

'BÖYLE BİR UĞURLAMA GERİDE KALANLARA ÇOK AĞIR GELİYOR'

Yazar Orhan Alkaya, "80 kuşağının kendi çizgisini baştan ayırmış ve kişiliğini belirgin hatlarla ortaya koymuş özgün bir şairdi. Kardeşimiz, arkadaşımızdı. Belki onun çizgisini, dünya şiirinin içindeki bir hatta yerleştirmek mümkündür ve her zaman yeni okumalarda onun detaylara gizlediği hayatın öz suyunun bir parçasını daha bulmak mümkün olacaktır. Geride kalanlara çok ağır geliyor böyle bir uğurlama. Ama zaten ölüm, hayatın başladığı yerdir." dedi.

'ŞİİRLER, ŞİİRLER, ŞİİRLER'

Yazar Turgay Kantürk de, "Hazır olmadığımız bir ölümle karşı karşıyayız. Salih komşumdu aynı zamanda. Günde birkaç kere karşılaştığım, yolda şiir konuştuğum bir insandı. Arkasında tabii ki büyük bir boşluk bıraktı. O boşluğu kelimelerle doldurmak, unutturmamak bizim yapabileceğimiz, teselli bulacağımız tek şey olacaktır. Gerisi büyük bir boşluk ve sessizlik, yerine konacak başka bir şey yok. Sadece şiirler, şiirler, şiirler…" ifadelerini kullandı.

'HAYATI BOYUNCA MERKEZE KOYDUĞU ŞEY ESTETİKTİ'

Şair Mehmet Erte ise "Salih Bolat’la mailleşenler bilirler, mail adresi ‘estetik’ti. Hayatı boyunca merkeze koyduğu şey estetikti. Ve yürürken, hep yürürken karşılaşabileceğiniz bir insandı. Birisine arkasından seslenmesi gerektiğinde gerçekten önce bir hazırlanması, toplanması gerekiyordu çünkü çünkü ona uygun bir duruşu benimserdi, öyle seslenirdi. Onun arkasından zarafetine yakışacak güzel sözcükler bulmak gerçekten çok zor" dedi. 

.