Sahipli hayvanların yüzde 16'sı çiplendi: Süre uzatılsın

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Yıldırım, Türkiye'deki sahipli hayvanların yüzde 16'sının çiplendiğini söyleyerek 31 Aralık olarak belirlenen tarihin ertelenmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mikroçip takılması için verilen sürenin dolmasına iki hafta kaldı. Bu tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun kapsamında 1634 TL para cezası uygulanacak. Ancak çip taktırmak için veterinerlerin yolunu tutan pek çok kişi, çipte yaşanan tedarik sıkıntısı nedeniyle işlemi gerçekleştiremedi.

Konuyla ilgili açıklamaya yapan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, "Bizim bakanlıktan talebimiz en az 6 ay olmak üzere süre uzatımı yapılması" dedi.

'İSTEDİĞİMİZ SAYIDA PASAPORT GELMİYOR'

DHA'nın haberine göre, hayvan sahiplerinin yoğun başvurusu üzerine mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanmaya başlandı. Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, "Pasaportların tedariki bakanlık veya Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından odalara gönderilerek yapılıyor. Maalesef şu anda ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. İstediğimiz sayıda pasaport gelmiyor. Biz de kliniklere yönlendiremiyoruz ve böyle bir sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

Mikroçiplerin ithal edildiğini ve pasaportların ise Türkiye’de yapıldığını kaydeden Yıldırım, bugün itibarıyla Ankara’da 10 bin mikroçipin ellerine yeni ulaştığını söyledi. Ayrıca 10 bin pasaport talep edildiğini ancak bunu karşılayamadıklarını belirten Yıldırım, "Maalesef elimizde şu an hiç pasaport yok. Türkiye’nin değişik illerindeki veteriner hekimlerle konuştuğumuzda, oralarda da aynı sorunlar mevcut hatta biz elimizde pasaport varken ve tedarik sağlayarak meslektaşlarımıza veriyorken, bazı illerde bulunamadığına dair bize sıkıntılar dile getiriliyordu" diye konuştu.

'SÜRE UZATIMINA İHTİYAÇ VAR'

Oda olarak bakanlığa 31 Aralık'ta sonra erecek PETVET uygulamasına başvuruların uzatılması yönünde talepte bulunduklarını söyleyen Yıldırım, "Süre uzatılacak mı, uzatılmayacak mı; bunu bilemiyoruz. Buna bakanlık karar verecek. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 800 bin hayvan kimliklendirilmiş. Türkiye’de 5 milyon sahipli kedi, köpek olduğunu düşünürsek yaklaşık yüzde 16’sını henüz kimliklendirebilmiş durumdayız. Yıl sonuna kadar artışla beraber bu rakamın yüzde 20’ye ulaşacağını düşünürsek yüzde 80’lik bir kısım maalesef kimliklendirilmemiş olacak. Onun için muhakkak süre uzatımına ihtiyaç var. Bizim bakanlıktan talebimiz, en az 6 ay olmak üzere süre uzatımı yapılması. Hayvan sahiplerinin de bu süre uzatıldığı takdirde 'yeniden uzatılır' diye düşünmeden, cezai müeyyide ile karşılaşmadan hayvanlarını kimliklendirmelerini istiyoruz" dedi.

Yıldırım, ay sonuna doğru oluşacak yoğunluğa karşı yeterli veteriner, personel ve klinik imkanı olduğunu vurgulayarak," şunları söyledi: "Bu anlamda bir problem yok. Yeter ki biz kliniklerin pasaport ve mikroçip ihtiyaçlarını karşılayabilelim. Maalesef şu anda yaşadığımız sorun o. Mikroçip ve pasaportları kliniklerin istediği sayıda veremiyoruz. Biz de oda olarak istediğimiz sayıda alamıyoruz." (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler hayvan çip 31 Aralık