Şahin, Bakan Bayraktar'a sordu: 'Yaz saati uygulamasının ülkemize ne faydası var?'

İsa Mesih Şahin, Meclis'e verdiği soru önergesinde, "2016'dan beri devam eden yaz saati uygulamasının başta enerji tasarrufu olmak üzere ülkemize ne gibi faydaları vardır?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gelecek-Saadet Grubu İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yaz saati uygulamasıyla ilgili soru önergesi sundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Akparslan Bayraktar'a yöneltilmek üzere hazırlanan önergede, yaz saati uygulamasının ülke genelindeki etkileri tartışmaya açıldı.

Şahin, yaz saati uygulamasının getirdiği değişikliklerin enerji tüketimi üzerindeki etkisini sorgularken, aynı zamanda bu uygulamanın günlük yaşamı nasıl etkilediğine dair de detaylı bilgi talep etti. Özellikle son yıllarda artan tartışmaların ışığında, yaz saati uygulamasının halk sağlığına ve ekonomiye olan etkileri de önerge kapsamında ele alındı.

Şahin soru önergesinde, "2016 yılında, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasına her sene yıl boyu devam edilmesi kararı alındı. Söz konusu karara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 6 Eylül 2016 tarihli ve 24005 sayılı yazısı üzerine, ‘Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’un 2’nci maddesine ilişkin gerçekleştirilen değişiklik ile gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı’nda “Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan '30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması' ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

İçinde bulunduğumuz Anadolu coğrafyası, 26'ncı ve 45'inci doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Ülkemizin en doğusu ile en batısı arasında 19 meridyen ve 1 saat 16 dakikalık bir zaman farkı bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse güneş, Iğdır'da, ülkenin en batısından 1 saat 16 dakika önce doğmaktadır.

Yoğun İstanbul trafiğinde saat 08.00'de başlayan mesaisine yetişmek için saat 06.00'da uyanıp evinden çıkan bir yurttaş ya da okuluna giden bir öğrenci güneşin doğuşuna şahit olamamaktadır. Başka bir deyişle, gecenin kör karanlığında evinden çıkıp saatlerce karanlıkta yolculuk yapmak zorunda kalmaktadır. Ülkemizin batısında çocuklar okula, yetişkinler işlerine karanlıkta gitmekte; saldırı, gasp, taciz vb. güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Dolayısıyla bu uygulama vatandaşlarımızın hayatını zorlaştırmakta ve olumsuz durumlara sebep olmaktadır" ifadelerini kullandı.

 İsa Mesih Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Akparslan Bayraktar'a şu soruları yöneltti:

"1. 2016 yılından itibaren devam eden yaz saati uygulamasının başta enerji tasarrufu olmak üzere ülkemize ne gibi faydaları vardır?

2. Söz konusu uygulama ile birlikte ülkemiz 7 yıllık süre zarfında başta elektrik olmak üzere ne kadar miktar enerji tasarrufu sağlamıştır?

3. Söz konusu uygulamanın; karanlıkta uyanmak, hatta derse girmek zorunda kalan okul çağındaki çocuk ve gençlerin üzerindeki psikolojik etkileri nelerdir?

4. Bu uygulamanın kaynağı hangi bilimsel verilere dayanmaktadır? Bu bilimsel veriler kamuoyu ile neden paylaşılmamaktadır?

5. Yaz-kış saati uygulamasına yeniden dönmek için bir planlamanız var mıdır/olacak mıdır?"