Sağlıkta şiddette eylül bilançosu: 24 çalışan şiddet gördü

Sağlık-Sen’in hazırladığı rapora göre, eylül ayında yaşanan 16 şiddet olayında 24 sağlık çalışanı mağdur oldu, bir güvenlik görevlisi öldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, ‘Eylül Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’nu paylaştı. Türkiye'nin kronikleşen sorunlarından biri haline gelen sağlıkta şiddetin sağlık çalışanlarını tehdit etmeyi sürdürdüğünü vurgulayan Durmuş, "Oran itibarıyla düşük kalan ancak sonuçları itibarıyla tahribatı yüksek olan sağlıkta şiddet, artık son bulmalıdır. Şiddet nedeniyle güven duygusunu zaman zaman kaybetmeye başlayan sağlık çalışanları, hayatlarından endişe duyarak, şifa dağıtmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.

Hasta yakınlarının saldırgan tutumunun sağlık çalışanları arasında korkuya neden olduğunu aktaran Durmuş, "Yoğun iş yükü ve istihdam yetersizliği altında ezilen sağlık çalışanlarına yönelik empati kurulmalı, şiddet sonrası yaşanan kaotik ortamın sağlık hizmetini sekteye uğrattığı ve telafisi imkansız sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır. Her kurum ve toplumun her bir ferdi, bu vahim tablodan kendine pay çıkarmalıdır. Sağlıkta şiddetle mücadeleye ortak sahip çıkılmalıdır" çağrısında bulundu.

Sağlıkta Şiddet Yasası'nın getirdiği cezai müeyyidelerin kararlılıkla uygulanmasının şiddetle mücadeleye büyük ivme kazandıracağını ayrıca tüm kurum ve kuruluşların iş birliğiyle sağlıkta şiddete karşı bir farkındalık kampanyası başlatılması gerektiğini belirten Durmuş, şunları kaydetti:

"Eylül ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına baktığımızda, 25 saldırganın neden olduğu 16 şiddet vakasında 24 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Çok üzgünüz ki 1 güvenlik görevlisi ise hayatını kaybetti. Ay boyunca yaşanan 16 şiddet olayının 12'sine hasta ve hasta yakınları neden olurken, 2'sine kendini bilmez kişiler, 2'sine ise idareciler sebebiyet verdi.

Eylül ayında yaşanan şiddet vakalarının 10'u hem sözlü hem fiili, 5'i sözlü, 1 ise mobbing olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının 11'i hastanelerde, 1'i sahada, 1'i aile sağlık merkezinde yaşanırken, 1 olay sosyal medya, 2 olay ise SABİM üzerinden gerçekleşti."

'5 SALDIRGAN TUTUKLANDI' 

Durmuş, 16 şiddet olayında mağdur olan sağlık çalışanlarının 11'inin doktor, 7'sinin güvenlik görevlisi, 2'sinin hemşire, 2'sinin acil tıp teknisyeni olduğunu bildirdi.

Şiddet vakalarına sebebiyet veren 25 saldırganın 14'ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını, gözaltına alınan 4 saldırganın serbest bırakıldığını aktaran Durmuş, 1 saldırgan hakkında soruşturma başlatıldığını, 5 saldırganın tutuklandığını, bir saldırganın da çalıştığı kurumda görevinden uzaklaştırıldığını ifade etti. (HABER MERKEZİ)