Sağlıkta şiddete karşı ‘TTB Yanımda’ uygulaması: Dayanışma ve hukuki destek sağlayacak

TTB, hekimler ve sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalması durumunda kullanacağı ve yardım talep edebileceği ‘TTB Yanımda’ uygulamasını hayata geçirdi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA - Türkiye’de sağlık alanında yaşanan şiddet olaylarına ilişkin adımlar atılsa da uygulamalar yeterli olmuyor. Sağlık Bakanlığı’nın attığı adımlar ya da Meclis’e sunulan düzenlemelere rağmen sağlık çalışanlarına yönelik şiddet devam ediyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) sağlık alanında şiddet giderek artarken önlemlerin yetersiz kalması üzerine, hekimler arasındaki dayanışmayı artırmak ve hekimlerin tabip odalarına ulaşımını kolaylaştırmak için geçtiğimiz günlerde "TTB Yanımda" isimli mobil uygulamasını hayata geçirdi ve kullanıma açtı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Hekim Alican Bahadır, hekimlerin kullanımına açılan "TTB Yanımda" uygulamasının işleyişini anlattı.

'SÖZEL VE FİZİKSEL ŞİDDETİN YARISI BEYAZ KOD’A YANSIYOR'

Sağlıkta şiddetin her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Bahadır, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile beraber hekimlere ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin iyice artışa geçtiğini söyledi.

Hekimler olarak sürekli sağlıkta şiddeti dile getirdiklerini ancak önlemlerin alınmadığını dile getiren Bahadır, “Beyaz Kod verilerine göre günde 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını biliyoruz ama TTB olarak yaptığımız ankete göre sözel ve fiziksel şiddetin yalnızca yarısı Beyaz Kod’a yansıyor” dedi.

.

‘UYGULAMA HEKİMLER NEREDE OLURSA OLSUN BİLDİRİM GÖNDERİYOR’

"TTB Yanımda" uygulamasının hekimler, sağlık çalışanları ve meslek örgütü TTB arasında dayanışmayı daha da artıracağını ve şiddet olaylarına çözüm için geliştirildiğini ifade eden Bahadır, Google Play ve AppStore’da indirilmeye hazır olan uygulamaya dair şunları söyledi:

"Şiddet olaylarında anında haber alamayabiliyoruz. Hekimlere şiddet anında bir ulaşım imkânı olmuyor. Bu uygulama ile nerede olursa olsun, otoparkta da olsa acil durum butonuna tıkladığında hem yakınlardaki meslektaşlarına hem de aynı kurumdaki uygulamanın yüklü olduğu meslektaşına hem de TTB’ye bildirim gönderiliyor. Dayanışma ve hukuki desteği tabip odası olarak sunmayı amaçlıyoruz."

‘UYGULAMAYI TÜM TÜRKİYE’DE YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ’

"TTB Yanımda" uygulamasının hekimler ve sağlık çalışanları tarafından istenen bir uygulama olduğunu dile getiren Bahadır, "Meslektaşlarımızın tepkisi olumlu yönde oldu" dedi. Uygulamanın zamanla daha da geliştirileceğini belirten Bahadır, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Şu an uygulama yeni olduğu için deneme amaçlı. Önümüzdeki süreçte bu uygulama meslektaşlarımıza büyük destek olacak. Uygulamayı tüm Türkiye’de yaygınlaştırmak istiyoruz. Zamanla geliştirmeye çalışıyoruz. Şu anda tabip odası üyelerine açık bir uygulama. Ana işlemi sağlıkta şiddetin önüne geçmek. Meslektaşlarımızın yararlanacağı başka kısımları da içerisine koyacağız. İhtiyaç halinde birden fazla dilde de kullanılabilir."