Sağlıkçılardan protesto: Sistemin kendisi şiddeti doğuruyor

Alsancak Nevvar Salih İşgören Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto eden sağlık örgütleri, sistemin şiddeti doğurduğunu belirterek, "Başka bir sağlık sistemi mümkündür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Tabip Odası, SES İzmir Şube, Genel Sağlık iş İzmir Şube, TÜMRAD DER, Birlik Sağlık Sen, Dev-Sağlık Sen ve Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, 31 Mayıs günü Alsancak Nevvar Salih İşgören Hastanesi'nde görevli Radyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Yıldız ve Bilgi İşlem çalışanı Nazik Koçer'in şiddete maruz kalmasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Hastane bahçesinde düzenlenen açıklamaya, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Serkan Şen de katıldı.

BİR HASTA VE EŞİ TARAFINDAN ŞİDDETE MARUZ KALDILAR

Açıklamada şiddete maruz kalan Dr. Zerrin Yıldız, yaşananları anlatarak, "Bir hasta ve eşi tarafından çalışma arkadaşım uzun süreli hakarete maruz kaldı. Dayanamayıp dışarı çıktım ve bunları yapmaya hakkınız yok dediğimde aynı şiddet bana yöneldi. Orada bekleyen çalışma arkadaşlarım olmasaydı darp edilmeye ramak kalmıştı. Kişi, karakol polisleri gelince ancak uzaklaşırken bahçede terörize etmeye devam etti. Bu sadece bana değil tüm sağlıkçılara yapıldı. Bizi bizden başka koruyan yok, hukuksal süreç için başvuru yaptık” dedi.

Ardından konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak ise meslektaşlarına ve sağlık emekçilerine geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Sağlık sistemindeki aksaklıklar ve çözüm üretilememe dolayısıyla şiddet daha fazla ortaya çıkmıştır. Sağlık sisteminin tümüyle elden geçirilmesi gerekir ve çözümler bir an önce üretilmelidir" dedi.

'ŞİDDETLE YÜZ YÜZE KALAN TÜM SAĞLIK EMEKÇİLERİNE SAHİP ÇIKMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Kurumlar adına ortak açıklama yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Serkan Şen, son günlerde çok büyük boyutlara varan sağlıkta şiddet vakalarının, alınmayan tedbirler ve çözümsüzlük ile beraber çığ gibi büyüdüğünü söyledi. Sağlık emekçilerinin can güvenliğinin sağlanması konusunda yaptıkları her türlü girişime rağmen yetkililerin hiçbir adım atmadığını ifade eden Şen, şöyle devam etti;

“Sağlığın piyasalaşması sonucu oluşan sorunların, yanlış uygulamaların sorumlusu bizmişiz gibi şiddete maruz kalıyor, hedef gösteriliyor ve öldürülüyoruz. Özcesi bu sistemin kendisi şiddeti doğurmaktadır. Sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sistemi mümkündür. Bu sistemi inşa edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sağlıkta şiddetle mücadeleden geri adım atmayacağız. Şiddetle yüz yüze kalan tüm sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz” (DUVAR)