Sağlıkçılardan hükümete: Yaşam hakkımızı ihlal ettiniz

Ankara’da sağlık çalışanları Covid-19'a karşı alınan önlemlerin yetersizliğini protesto etti. Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, 300’ün üzerinde sağlıkçının kaybedilmesinden hükümetin yanlış politikalarını sorumlu tutarken, Ankara Tabip Odası yönetiminden Dr. Ayşe Uğurlu ise, “Bu ölümler önlenebilirdi, önleyemediniz. En temel hakkımız olan ‘yaşam hakkımızı’ ihlal ettiniz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’nin farklı kentlerinde sağlık çalışanları, yeni tip korona virüsünden (Kovid-19) dolayı çalışma şartlarının zorlaşması ve yaşanan ölümlere karşı basın açıklaması yaptı.

Sağlık çalışanlarının bağlı olduğu 6 sendikanın çağrısıyla, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde düzenlenen gösteride, ellerine kırmızı karanfil alan sağlık çalışanları, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Üzerinde hayatını kaybeden sağlıkçıların fotoğrafları bulunan “Tükendik, ölüyoruz” yazılı pankart tutan sağlık çalışanları, Covid-19'a karşı alınan önlemlerin yetersizliğini protesto etti.

'YAŞAM HAKKIMIZI İHLAL ETTİNİZ'

Ankara Tabip Odası yönetiminden Ayşe Uğurlu, salgında akıl ve bilimden uzak bir yönetim anlayışının sergilendiğini belirterek, “Siyasi ve ekonomik kaygılarla aldığınız kararlar, ötesinde alamadığınız kararlar yüzünden binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik. Kaybetmeye de devam ediyoruz. Her gün açıkladığınız sayıların her biri bir candı; anneydi, babaydı, çocuktu, eşti, dosttu. Bu canlarımızı sizin yanlış pandemi yönetiminiz nedeniyle kaybettik. Bu ölümlerin önemli bir bölümü önlenebilir ölümlerdi ve siz önlemediniz, önleyemediniz. En temel hakkımız olan ‘yaşam hakkımızı’ ihlal ettiniz. Yitirdiğimiz binlerce canın, yüzlerce sağlık çalışanının hesabını kim verecek?” diye sordu.

'EKONOMİK KAYGILARI DEĞİL BİZLERİ VE VATANDAŞLARI ÖNCELEYİN'

Covid-19’un sağlık çalışanları için bir meslek hastalığı sayılması uyarısını yineleyen Uğurlu, yaşam Hakkı ihalelerine karşı sessiz kalmayacaklarını belirterek şöyle konuştu:

“Biz yasa istiyoruz dedik, siz sağlık çalışanlarıyla alay edercesine, bir sayfalık yazıyla kamuoyunu yanıltmayı seçtiniz.     
2020 yılını geride bıraktığımız bu günlerde sizleri tekrar ve daha güçlü uyarıyoruz. Ekonomik çıkarları ve siyasi kaygılarınızı değil halkımızın ve bizlerin sağlığını önceleyin. Salgın yönetiminde aklı, bilimi ve bizleri dinleyin. Önlenebilir her ölümün sorumlusu sizsiniz. Yaşam hakkımızın ihlaline karşı sessiz kalmayacağız. Sağlık çalışanlarını ve vatandaşlarımızı kaybettiğimiz, yanlış sağlık politikaları sonucu ölümlerle ve tükenmişlikle geçen bir yılı geride bırakıyoruz ama tükenmememiz için, ölmememiz için yılın değil sizin zihniyetinizin değişmesi gerektiğini biliyoruz.”

TTB GENEL SEKRETERİ BULUT: BUGÜN HANGİ ÇALIŞMA ARKADAŞIMIZI KAYBEDECEĞİZ DİYE ENDİŞELİYİZ

Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut ise, salgının başından bu yana verilerin açıklanması konusunda şeffaf olunmadığını ve sağlık çalışanlarını koruma önlemlerinin yetersiz kaldığına dikkat çekti. Salgın yönetimine ilişkin belirsizliğin hala sürdüğünü ifade eden Bulut, “Aşıyla ilgili belirsizlik hala sürüyor. Testleri ne zaman bitecek, aşı ne zaman topluma uygunacak bilinmiyor. Başından bu yana sağlık çalışanlarının kaybedilmesinden sorumlu olan hükümetin yanlış politikalarıdır. Listelerde göz gezdirirken bugün hangi çalışma arkadaşımızı kaybettik diye endişe içindeyiz. Pandemi ile hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

SES: BİZLERE KULAK VERİLMEMESİ BUGÜNKÜ TABLOYU ORTAYA ÇIKARDI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli de kaybedilen sağlık çalışanlarına ‘artık yeter’ diyerek, “Bir yıldır bu Pandemi dönemini yaşıyoruz. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere siyasi iktidara sesimizi duyuramıyoruz. Bilime, sağlıkçılara kulak verilmemesi bugünkü tabloyu ortaya çıkarmıştır. Bugün 300’ün üzerinde sağlıkçımızı kaybettik, binlerce insanımız hayatını kaybetti. Bize karşı kulaklarını sağır, gözlerini kör etmiş bir sistem var. Artık yeter diyoruz. Çünkü tükendik ve ölüyoruz!” ifadelerine yer verdi.

GAMZE TAŞCIER: SALGIN YÖNETİMİ ORGANİZE BİR BECERİKSİZLİK

Sağlık çalışanlarının eylemine katılan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise sağlık çalışanlarının daha fazla tükenmelerine izin vermeyeceklerini kaydetti. Mart ayından bu yana organize bir beceriksizlikle salgın yönetimi sürdürüldüğünü dile getiren Taşcıer, sağlık çalışanlarına kulak tıkandığı için bunun bedelini insanlar canıyla sağlık çalışmaları da hayatları ile ödüyor” dedi.

 

Etiketler sağlık korona eylem TTB