Sağlıkçılardan Ek Ödeme Yönetmeliği'ne tepki: Düşük ücrete mahkum etti

SES Ege Üniversitesi İşyeri Temsilciliği, Ek Ödeme Yönetmeliği'yle ilgili, "Üniversite hastanelerinde çalışanlar, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışanlardan daha düşük ücret alıyor" dedi.

Açıklamayı, SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz yaptı.
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ege Üniversitesi İşyeri Temsilciliği, mesailere geç başlayarak Sağlık Bakanlığı’nın 'Beyaz Reform' olarak duyurduğu Ek Ödeme Yönetmeliği'ne ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Hastane önünde düzenlenen açıklamada konuşan SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, iktidarın, son 20 yıllık dönemde sağlık emekçilerine yönelik uyguladığı ücret rejiminden vazgeçmeyeceğini geçen eylül ayındaki performans (teşvik) düzenlemesi ile bir kez daha gösterdiğini söyledi.

'YÖNETMELİK SORUNLARI ÇÖZMEMİŞ VE SORUNLARIMIZA YENİSİ EKLENMİŞTİR'

Hükümetin, sağlık emekçilerinin taleplerini görmeyip bütünlüklü ve sorunları çözecek adım atmak yerine algı oluşturmaya çalıştığını söyleyen Batmaz, son 20 yıllık bir başka icraatının ise üniversite hastanelerini çökertmeye yönelik olduğunu belirtti. Batmaz şöyle devam etti: “İktidarının ilk döneminde üniversite hastanelerini ekonomik politikaları ile dize getirmeye çalışan iktidar, üniversite hastanelerini ele geçirdikten sonra liyakatsiz atamalar ve plansızlık nedeniyle üniversite hastanelerini çökme noktasına getirmiştir. Bu politikalar karşısında en ciddi zararı halkımız ve üniversite hastanelerinde hizmet sunan sağlık emekçileri olarak bizler görmüş durumdayız. Üniversite hastanelerin acil ve çözülmesi gereken sorunlar ortadayken, geçen eylül ayında açıklanan yönetmelik sorunlarımızı çözmemiş ve sorunlarımıza yenisi eklenmiştir. Önce bakanlık daha sonrada YÖK'ün kamuoyuna yapmış olduğu açıklamalarla ise sağlık emekçileri halkın önüne çok ücret alıyorlar algısı yaratılmıştır. Düzenleme biz üniversite hastanelerinde çalışan emekçilerinin Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan sağlık emekçilerine göre daha düşük ücretlerle çalışmaya mahkûm etmiş eşit işe eşit ücret politikasına zarar vermiştir.”

'SARI SENDİKALAR BU SUÇA ORTAK OLDU'

Sarı sendikaların ise TİS masasında bu suça ortak olduğunu söyleyen Batmaz, “Pandemi ödemelerinde yok sayılan, tayin hakları verilmeyen, üniversitelerin yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle hak edişleri olan ücretlerini gecikmeli alan üniversite hastanelerinde çalışan emekçiler şimdi de yönetmelikler kapsamına mağdur edilmektedir. Devlette şirket, kamu emekçilerine özel sektör ücret politikalarını dayatan hükümet, kamu sağlık hizmetlerine zarar vermektedir” dedi. Üniversite hastanelerinin sorunları çözülmediği, kamuda yoksulluk sınırı üzerinde maaş uygulaması ve maaş denkliği sağlanmadığı takdirde, üniversite hastanelerinde çalışan sağlık emekçilerinin alanlarda olacağını vurgulayan Batmaz, düzenlemenin yansımalarını ise şu şekilde sıraladı:

- Üniversitede görevli sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı hastanesinde çalışan sağlık emekçilerinden daha düşük gelire mahkum edilmiştir.

- Düzenleme ile rektörlük dağıtılacak tutardan, hangi servise ve unvana ne kadar ücret verileceği konusunda tek belirleyici kılınmıştır.

- Ücret düzeyinin belirlenmesinde rektörlüğün tek belirleyici olması,

- Teşvik kapsamındaki ödemeler ile sağlık emekçileri çalıştıkları ay içinde alacakları ücret düzeyinin belirsizliği ile hayatlarını idare etmek zorunda bırakılmaktadır.

- Düzenlemedeki taban ödeme ile bir artış ifade edilse de özellikle, özellikli servislerde çalışan arkadaşların mevcut döner sermayesinden mahsup edilmesi özellikli serviste çalışan arkadaşlarımızın gelirlerinde bir artışa neden olmamıştır.

- Üniversite hastaneleri özellikli servislerde çalışan sağlık emekçilerinin tek kalemde aldığı ek ödemeler iki parçaya bölünerek taban ödeme ve teşvik ödemesi şeklinde hesaplarına yatırılmıştır, gelirlerinde ciddi bir artış sağlamamıştır

- Daha önceden ek ödeme almayan arkadaşlarımız ise verilen taban ücretleri gelirlerinde artışa neden olmamış artan vergi dilimi nedeniyle ödemeler vergi kesintisine gitmiştir. 

- Unvanlar arasında tavan ödeme katsayısı arasında kabul edilemez fark bulunmaktadır

- Teknik hizmetler, idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan arkadaşlarımızın ödemesi bir anlam ifade edecek tutarlardan uzak kalmıştır. (DUVAR)