Sağlıkçılardan ‘Beyaz Miting’: Fahrettin bizi kahrettin!

Türk Tabipleri Birliği ve sağlık meslek örgütleri, özlük hakları talebiyle Ankara'daki Anıtpark'ta ‘Beyaz Miting’ gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık meslek örgütleri tarafından ‘Emek Bizim Söz Bizim Sağlık Hepimizin’ sloganıyla düzenlenen ‘Beyaz Miting’ Ankara Anıtpark’ta gerçekleştirildi.

Hükümetten, sağlık çalışanlarının koşullarında ve ücretlerinde iyileştirme, çalışma şartları, randevu sistemi, doktorların güvenliği, istihdam politikaları, koruyucu sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi 10 acil talepte bulunan sağlık emekçileri, taleplerinin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

‘KORKMUYORUZ, HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ’

TTB öncülüğünde Türkiye’nin farklı kentlerinden sabah saatlerinde Ankara’ya ulaşan sağlık çalışanları, öğle saatlerinde miting alanında bir araya geldi.

“Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde miting alanına giriş yapan sağlık çalışanları, ellerinde ‘Herkes için sağlık hemen şimdi’, ‘Hastaneler halkındır, satılamaz’, ‘Malpraktisin nedeni hekim değil, sağlık sistemidir’, ‘Sağlıkta şiddet sona ersin’, ‘5 dakikada hekimlik yapılmaz, 5 dakikada sağlık olmaz’ afişleri taşıdı.

‘GÖNÜL ERDEN SERBEST BIRAKILSIN’ TALEBİ

Alanda ayrıca tutuklu bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) eski Eş Genel Başkanı Gönül Erden'in ‘Gönül Erden serbest bırakılsın’ pankartı ile ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ afişleri de yer aldı.

‘FAHRETTİN RANDEVUSUZ BAKAR MISIN’

Beyaz Miting’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da mesaj yollandı. Sağlık çalışanlarının taşıdığı afişlerde, ‘Yeter! Fahrettin bizi kahrettin’, ‘Fahrettin randevu bulamıyoruz. Randevusuz bakar mısın?’ ifadeleri yer aldı.

CHP DE MİTİNG ALANINDA

Sağlık çalışanlarının mitingine CHP Milletvekilleri Servet Ünsal, Gamze Taşcıer, Tekin Bingöl ve Fikret Şahin de katıldı.

TTB: KÖLELİK KOŞULLARINI DAYATANLARA KARŞI BURADAYIZ

Beyaz Miting’e katılan sağlık meslek örgütleri, taleplerini içeren kısa açıklamalarda bulundu. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, aylardır alanlarda “Emek Bizim, Söz Bizim” diye haykırdıklarını ifade etti, “Emeğimizi değersizleştirenlere karşı, bizi küçücük poliklinik odalarına sıkıştırıp birbirimizden ayıranlara, performansa mecbur edip yoksullaştıranlara, sağlıkta dönüşümün tahrip ettiği sağlığımızın günah keçisi yapanlara, bitmeyen günlere hapsedip tüketerek kamyon altına sürenlere inat değerimizin farkındayız” dedi.

Sağlığı sermayeye teslim edenlere, yurttaşları sağlıksızlığa mahkum etmeye çalışanlara karşı yan yana olduklarını kaydeden Fincancı, şöyle konuştu: “Taleplerimiz bizim, sizin, hepimizin. Toplumda sağlıksızlık üreten ne varsa, ona karşı mücadelemiz. Savaşlara, adaletsizliğe, baskılara, zulme, açlığa, yoksulluğa, bu gezegeni daha fazla kar uğruna tüketim nesnesi görenlere, yaşamlarımızı tüketenlere, umutlarımızı hapsedenlere karşı. Bizi emeğimize yabancılaştıranlara, parçalayıp bölerek yönetmeye çalışanlara, birbirimize düşmanlaştıranlara, yalnızlaştırıp yarıştıranlara, kölelik koşullarını dayatanlara karşı emeğimizden, birlikte değiştirebilmekten aldığımız güçle buradayız.”

Mitinge katılan diğer sağlık meslek örgütlerinin açıklamaları şöyle:

‘GİDECEK OLAN BİZLER DEĞİL SİZLERSİNİZ’

TTB Tıp Öğrencileri Komisyonu (TÖK) ile SES Öğrencileri Komisyonu: Bize giderlerse gitsin diyenler duysun. Gidecek olanlar bizler değil sizsiniz. Buradaydık buradayız gitmiyoruz. Emeği geçen herkesin emeğine sağlık.

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası: Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının ücretli izin hakkı yoktu ve hala yok. Aile hekimleri ve Aile Sağlığı çalışanlarının ücretli yıllık izin hakkı olmadığı gibi hastalık durumlarında da raporlu olduklarında eğer yerlerine vekalet edecek başka hekim veya aile sağlığı çalışanı bulamazlarsa maaşlarından yüzde 50 kesinti yapılıyor. Sağlıkta şiddeti engellemek için etkin, caydırıcı, yasa ve önlemler istedik değişen bir şey yok, aile hekimliği ceza yönetmeliği geri çekilsin dedik değişen bir şey yok. İnsanca ve güvenli çalışma ortamları istedik değişen bir şey yok. 5 dakikada 1 muayene olmaz dedik değişen bir şey yok. Taleplerimiz yerine gelene kadar susmuyoruz.

Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam Sen): Veteriner Hekimler, diğer tüm sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu ve şikâyet ettiği koşullara da muhataptırlar. Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışırlar zoonoz hastalıklara yakalanırlar. 2008 yılında fiili hizmet zammı/yıpranma payı AKP hükümetince haksız olarak elimizden alınmıştır. Fiili hizmet /yıpranma payı hakkımızın kamu ve özel sektör çalışanları için geri verilmesini istiyoruz.

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER): Sosyal hizmet uzmanları,  657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre sağlık hizmetleri sınıfında yer almasına,  YÖK tarafından sağlık bilimleri lisansiyeri olarak tanımlanmasına ve sağlığın evrensel tanımında yer almasına rağmen bu kanunda sağlık meslek mensubu olarak görülmemektedir.  Bu durum,  sağlığın hepsi eşit değere sahip biyopsikososyal bütünlük içinde ele alınması yaklaşımına aykırı olduğu gibi sağlık lisansiyerleri arasındaki eşitliğin ve iş barışının bozulmasına, sosyal hizmet uzmanlarının kanuna dayalı olarak çıkarılan özlük hakları ile ilgili düzenlemelerin de dışında kalmasına neden olmaktadır. Herkese eşit, ulaşılabilir, sürdürülebilir ve ücretsiz bir sağlık ve sosyal hizmet hakkının savunucuları olarak, sağlığa bütüncül bakılmasını, sağlık hizmetinin de bütüncül sunulmasını istiyoruz.  

‘BU ÜLKEDE SAĞLIK ALANINDA ‘KOCAMAN BİR SORUN VAR’

Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği: Pandemi sürecinde görüntüleme hizmetlerinde büyük bir özveri ile çalışan radyoloji teknisyenleri ekonomik ve özlük haklarında iyileştirme beklerken bizatihi sağlık bakanlığı tarafından acil servislerde nöbet tutan radyoloji teknisyenlerine geriye yönelik 40-50 bin TL ye varan borçlar çıkarıldı ve balkondan alkışladıkları radyoloji teknisyenleri hacizlerle karşıya kaldı. Radyoloji teknisyenlerine yönelik haciz uygulaması insani olmadığı gibi hukuki de değildi. Sağlık Bakanlığının bu uygulamadan derhal vazgeçmesini istiyoruz. Bu ülkede sağlık alanında KOCAMAN bir sorun daha var. Bu sorun Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA’dır.

Dev Sağlık İş: Kamu hastanelerindeki sağlık işçileri olarak emeğimizin karşılığını istiyor, sağlık hizmetinde biz de varız diyoruz! Bizler sağlık işçileri olarak yok sayılmak, görmezden gelinmek istemiyoruz. Sağlık hizmeti ekip işidir, bu ekibin bozulmasına izin vermeyeceğiz! Ama artık yeter! Yok sayılanlar kendisini var edecek! Sağlık işçileri yok sayılmaya ve sefalet ücretlerine razı olmayacak.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES): Sağlığı bir meta, hastaneleri işletme, hastaları müşteri ve sağlık çalışanlarını köle olarak gören sistemin hayata geçirdiği sağlıkta dönüşüm programı ile biz sağlık emekçilerinin emeği ucuzlatılmış, çalışma koşulları kötüleşmiş halkın sağlık hakkı elinden alınmış, gelinen aşamada sağlık sistemi tıkanmış ve işlemez hale gelmiştir. Siyasal iktidar; sağlık ve sosyal hizmetlerini üreten emekçilerin haklarını görmezden gelmekte, tercihini her zaman olduğu gibi sermayeden yana kullanmaktadır ve bu yüzden tüm toplumsal kesimler gibi bizler de artık geçinemiyoruz. İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz! Sağlığa ayrılan bütçe artırılmalı, aylıklarımız insanca yaşanabilir, emekliliğe yansıyacak tek ödeme olmalıdır.

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tüm Rad-Der): Emeğimize, mesleğimize, hekimlik değerlerimize sahip çıkıyor, sağlık 5 dakikaya sığmaz diyoruz. Hastaneler işletme, hastalar müşteri, bizler köle olmak istemiyoruz.