Sağlıkçılardan 14 Mart'ta her yerde aynı yanıt: Gitmiyoruz

14 Mart Tıp Bayramı’nda hekimler ve sağlık çalışanları sokaklara haklarını aramak için çıktı. Yapılan açıklamalarda kötü çalışma koşulları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine tepki ön plandaydı.

Sağlık çalışanları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine 'Hiçbir yere gitmiyoruz' diye yanıt verdi.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir/Selçuk Arslan/Burcu Özkaya Günaydın
Tamer Yavuz/Ahin Aslan/Metin Yoksu/Şirin Bayık

DUVAR - Hekimler ve sağlık çalışanları, bu yıl 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlamak için değil, haklarını aramak için tüm yurtta bir araya geldi. Yapılan açıklamalarda ortak nokta, sağlık çalışanlarının hakları, kötü çalışma koşulları, sağlıkta şiddet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuda çalışan sağlıkçıların özele geçmesi konusunda sarf ettiği "giderlerse gitsinler, yeni mezunlarla devam ederiz" sözleri oldu.

BURSA: Bursa Tabip Odası, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu, Bursa Aile Hekimleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi'nin katılımıyla Bursa'da basın açıklaması, yürüyüş ve çelenk bırakma töreni gerçekleştirdi. Setbaşı'nda toplanan hekimler adına açıklamayı Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan okudu.

“Gidecek olan biz değiliz” diyen Doç. Dr. Türkkan, sağlık emekçilerinin değersizleştirilmeye çalışıldığını belirterek, “Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize rağmen biz tüm fedakarlığımızla buradaydık; önceden olduğu gibi yarın da burada olacağız. Hiçbir yere gitmiyoruz” dedi. Türkkan, “Sorunlarımızın çözümü ancak kendi mücadelemizle olacaktır. İşte bu nedenle emeğimiz için, haklarımız için, sağlığımız için, acil taleplerimizin karşılanması için 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde bütün Türkiye’de, bütün sağlık kurumlarında görevdeyiz” ifadelerini kullandı. “Bizleri mutsuz, hastaları mağdur eden; sağlığı ticarete, hastaları müşteriye, hastaneleri ticarethanelere dönüştüren sağlık anlayışı, Sağlıkta Dönüşüm Programı iflas etmiştir” diyen Türkkan, çalışma koşullarının kötü olmasının sebebinin yıllardır uygulanan yanlış sağlık politikaları olduğunu aktardı.

Bursa'da düzenlenen etkinliğe Mudanya Belediye Bandosu da eşlik etti. 

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Birleşik Kamu-İş'e bağlı Genel Sağlık İş Sendikası, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bursa Şehir Hastanesi’nde üç gün iş bırakma eylemi kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan basın açıklamasını okuyan sendikanın hukuk sekreteri Hasan Yeniyayla, “Yıllardır olduğu gibi, sağlık çalışanlarının onurlu bir yaşam sürebilmesi adına dile getirdiği iyileştirme talepleri, AKP iktidarı tarafından, vaatlerde bulunarak oyalama stratejisi uygulanarak, piyasacı anlayışın beklentilerine kurban edilmektedir” diye konuştu. Sağlık çalışanlarının taleplerini sıralayan Yeniyayla, “Yüzyıl önce yurdumuz emperyalistler tarafından işgal edildiğinde gitmeyen, direnen, ebedi önderimiz Atatürk’ün mücadele arkadaşı Tıbbiyeli Hikmet Boran’ın yüzyıl sonraki meslektaşları olarak, ondan aldığımız mirasa sahip çıkacak ve gitmeyeceğiz, direneceğiz, emeğimizin, eğitimimizin karşılığını alana kadar mücadele edeceğiz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

BODRUM: Bodrum’da sağlık çalışanları, özlük haklarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle bugün iş bıraktı. Eylem 16 Mart'ta son bulacak. Acil servisler dışında Bodrum Devlet Hastanesi'nde iş bırakma eylemi nedeniyle diğer servisler hizmet vermeyecek.

Bodrum Devlet Hastanesi'nde bir araya gelen sağlık çalışanlarına Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Muğla Aile Hekimleri Derneği, Muğla Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Muğla Diş Hekimleri Odası, Muğla Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri ile hastalar da destek verdi.

Bodrum Devlet Hastanesi'nde bir araya gelen sağlık çalışanlarına hastalar da destek verdi. 

Basın açıklamasını yapan Dr. Serkan Akhan, sağlık sistemini eleştirerek, mevcut sağlık siteminin toplum sağlığını umursamadığını belirtti. Pandemi dönemindeki emeklerinin görmezden gelindiğine dikkat çeken Akhan, "Yüzbinlerce insanımız, yüzlerce hekim, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken onlar sağlık sisteminin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmiş bunca emek ve fedakarlığımıza rağmen bir de bizlere gidiyorlarsa gitsinler demişlerdir. Öncelikle ve bir kez daha vurgulamak isteriz: Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize  rağmen biz tüm fedakarlığımız ile buradaydık önceden de olduğu gibi yarın da burada olacağız. Hiçbir yere gitmiyoruz” dedi. Dr. Akhan, konuşmasının sonunda, “Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı. Oyalama istemiyoruz, Daha fazlasını değil, yalnızca hakkımız olanı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

EDİRNE: Edirne’de 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen törene, Edirne Belediye Bandosu da katıldı. Törende konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, 14 Mart’ın bir bayram değil, hekimlerin sorunları ile taleplerini dillendirdiği bir mücadele günü olduğunu belirtti. Edirne İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Selma Heves ise pandemi döneminde hekimlerin en ön safta mücadele ettiğini hatırlattı.

Törende konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, 14 Mart’ın bir bayram değil, bir mücadele günü olduğunu belirti.

Sağlık çalışanlarının 14-15 Mart tarihleri arasında iş bıraktığını hatırlatan Altun, “Bugünün ismi her ne kadar tıp bayramı olsa da, hekimlerin bir gün dahi bayram yaşadığını söylemek olası değil. 14 Mart, 103 yıldır hekimlerin sorunları ile taleplerini dillendirdiği bir mücadele günü. 103 yıl önce emperyalist güçlere karşı mücadele eden bu ülkenin hekimleri, bugün özlük hakları için yine grevde/görevdeler. Emeğimizin karşılığını alamadığımız bu çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete artık tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı. Oyalama istemiyoruz” dedi.

Programın ardından Trakya Üniversitesi Hastanesi önünde toplanan hekimler özlük hakları için basın açıklaması gerçekleştirdi.

BOLU: Türk Tabipler Birliği (TTB) Bolu-Düzce Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri sendikası (SES) ve Hekimler Birliği Sendikası Bolu Şubesi, taleplerinin karşılanması amacıyla İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Başhekimliği önünde saat 13.00’te iş bıraktı.

HEKİMLER BİRLİĞİ SENDİKASI BASIN AÇIKLAMASINI TERK ETTİ

Acil sağlık hizmetleri dışındaki hizmetlerin çoğunluğunun verilmediği ilde eyleme sağlık emekçilerinin katılımı yoğun oldu. Bolu-Düzce Tabip Odası’nın açıklamasının ardından söz alan Hekimler Birliği Bolu Temsilcisi Ali Özgür Kordon açıklama yaptı. 

Bolu-Düzce Tabip Odası Yönetim Kurulu adına açıklamayı okuyan Serpil Yıldız, çalışma koşullarının sürdürülemez olduğunu söyledi. 

Bolu-Düzce Tabip Odası Yönetim Kurulu adına açıklamayı okuyan Serpil Yıldız, “Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getiren bu çalışma koşullarının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin onurlu mensupları olarak, hakkımızın gasp edilmesine, kötü çalışma koşullarına, sefalet ücretlerine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu haklı ve onurlu mücadelemizde bütün hastalarımızın, toplumun desteğini bekliyor; sağlığımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.  

BATMAN: Batman Tabip Odası ve SES Batman Şubesi bugün başlayacak ve yarın devam edecek olan greve ilişkin Batman Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. Sağlık emekçilerinin ve hekimlerin beyaz önlükleri ile katıldığı eylemde “Emeğimiz, haklarımız, sağlığımız ve geleceğimiz İçin 14-15 Mart’ta görevdeyiz. Hiçbir yere çekip gitmiyoruz” pankartı taşındı. Katılımın yoğun olduğu açıklamada sağlık emekçileri adına Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz konuştu. Oğuz bayram olması gereken günde grevde oldukları vurgusunda bulundu.

'FEDAKARLIĞIMIZLA BURADAYDIK'

14 Mart Tıp Bayramı’nda hakları olan talepleri için direndiklerini vurgulayan Oğuz, ‘’Toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri ne bizim emeğimizi ne de toplumun sağlığını umursamaktadır. Ancak iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya gelince ise hiçbir sınır tanımamaktadır. Salgın döneminde dahi bu anlayıştan vazgeçmemişlerdir. Yüz binlerce insanımız, yüzlerce hekim, sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sisteminin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmiş; bunca emek ve fedakârlığımıza rağmen bir de bizlere 'gidiyorlarsa gitsinler' demişlerdir. Öncelikle ve bir kez daha vurgulamak isteriz. Salgının en zor günlerinde, bilimsel olmayan salgın yönetiminize rağmen biz tüm fedakârlığımızla buradaydık; önceden de olduğu gibi yarın da burada olacağız’’ dedi.

Yapılan açıklamanın ardından sağlık emekçileri, Tıp Bayramı dolayısıyla hastanenin acil bölümünde çalışan sağlıkçılara karanfil dağıttı.

Yapılan açıklamanın ardından sağlık emekçileri, Tıp Bayramı dolayısıyla hastanenin acil bölümünde çalışan sağlıkçılara karanfil dağıttı. Bu sırada emekçiler karanfillere grevde olacaklarını belirtti.

HATAY: Hatay Tabip Odası, Hatay Diş Hekimleri Odası, Hatay Aile Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Hatay Şubesi’nde örgütlü sağlık çalışanları da bugün grevdeydi. İskenderun, Samandağ, Defne, Antakya ilçelerinde Aile Sağlık Merkezleri ve Hatay Bölge Hastanesi’nde grevde olan sağlıkçılara, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları da katılarak destek verdi.

Hatay 4 No’lu Aile Sağlık Merkezi ve Hatay Bölge Hastanesi ve İskenderun SSK Hastaneleri önünde basın açıklamaları yapıldı.

Hatay 4 No’lu Aile Sağlık Merkezi ve Hatay Bölge Hastanesi ve İskenderun SSK Hastaneleri önünde basın açıklamaları yapıldı. Hatay Bölge Hastanesi’ndeki açıklamaya Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri Barış Atay ve Ahmet Şık da katılarak, sağlıkçılara destek verdi. Yarın da MKÜ Araştırma Hastanesi, Samandağ Devlet Hastanesi ve İskenderun Yeni Devlet Hastanesi’nde açıklama yapılacak.

Açıklamalarda 14 Mart Tıp Bayramı’nı sağlıkçıların bayram havasında geçirmesi gerekirken, hakları için mücadele ettiklerine dikkat çekildi. Bir sağlıkçı, Sağlık-Sen üyelerinin de hem Erdoğan’ın açıklamalarına hem de aylardır dile getirilen sorunların çözülmemesine tepkili olduğunu aktardı: “Biz grevlerde Sağlık-Sen’le hiç ortaklaşmadık ama onlar da bir ara güya iki gün grev yaptı. Grev de olmadı, hiçbir şey yapmadılar. Üyeleri bu pasifliğe tepki gösteriyor. Hükümete yakın sağlık çalışanları son açıklamalara tepkili. Hepimiz aynı sorunu yaşıyoruz, aynı koşullarda çalışıyoruz. Biz hem bizim hem halkın yararı için sorunlar çözülsün istiyoruz.” 

ŞIRNAK: Şırnak Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapan Şırnak Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Şırnak Tabip Odası üyeleri artık sağlık hizmeti veremez hale getiren çalışma koşullarının sürdürülemez olduğunu dile getirdi. Şırnak Tabip Odası yönetiminden Sezai Sarıyıldız, toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske atan sağlık sisteminin yürütücülerinin emeklerini ve  toplum sağlığını umursamadıklarını ifade etti. “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizlerde üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz” diyen politikalara karşı “Emek bizim, söz bizim” dedi.

Sağlıkçılar, Şırnak Devlet Hastanesi önünde bir araya geldi.

Şırnak Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticilerinden Murat Özbey, "Halkımızın nitelikli ve kamusal sağlık hizmeti alması için gerekli talepler olup, halkımızın mağdur edilmemesi ve hak ettikleri sağlık hizmetini alabilmeleri için halkın bir parçası olan biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin en acil talepleri derhal karşılanmalıdır” diye konuştu.