Kızılay: İmmün plazma stoğumuz eridi

Yaz aylarında yüksek bir sayıya ulaşan ve korona virüsü tedavisinde kullanılan immün plazma stoğunun eridiğini açıklayan Kızılay Başkanı Kınık bağışların devam etmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artan talep nedeniyle stoklarının eridiğini belirten Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, korona virüsü tedavisinde kullanılan immün plazma bağışlarının devam etmesini istedi. Kınık kan ihtiyacının da arttığı bir döneme girildiğini belirterek, "Stoklarımız, asgari stokların üstünde olsa da günlük ihtiyacı karşılama noktasında sıkıntıdayız" şeklinde konuştu.

Kınık, Çapa'daki Kızılay Kan Bağış Merkezi'nde immün plazma ve kan bağışlarındaki son verileri paylaşmak ve bu bağışların önemine dikkati çekmek için basın toplantısı düzenledi.

HASTALIĞI ATLATANLARDAN İSTENİYOR

Kızılay'ın salgınla mücadelede önemli bir görevi olduğunu belirten Kınık, şöyle konuştu: "Hastalığı geçirmiş olan hastalarımızdan almış olduğumuz immün plazmaları hastalara naklediyoruz. Birinci dalganın 2. piki, bütün dünyada tanımlanan yoğunluk şu an ülkemizde de yaşanmakta. Mart ve nisan ayından farklı olarak hayatı durdurmadan pandemi ile beraber, tedbirleri alarak maskeye, temizliğe ve mesafeye dikkat ederek yaşamaya gayret ediyoruz. Hasta sayısı, ağır hasta sayısı, yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayısı artmakta. Bununla paralel olarak immün plazma ihtiyacı artmakta. Haziran, temmuz, ağustos aylarında yoğun bir kampanya ile stoklarımızı yüksek bir seviyeye çıkardık. Yaklaşık 5 bin ünite immün plazma stoku seviyesi ile eylül ayına girmiştik."

İmmün plazmanın Covid-19 hastalığı geçirmiş, vücudunda mikro organizma kalmamış, kanında antikor bulunan belirli yaş gruplarındaki, hastalığı bulunmayan insanlardan ve doğum yapmamış kadınlardan alındığını aktaran Kınık, Covid-19 rahatsızlığını geçirmiş olan ve immün plazma bağışlama özelliğinde bulunan hastaların listelerinin Sağlık Bakanlığınca Kızılay ile paylaşıldığını ifade etti.

Kızılay'ın doğrudan bu kişilerle temas kurarak immün plazma bağışı teklifinde bulunduğunu anlatan Kınık, "Bu teklifin kabul oranları yüzde 90'larda. Dünyanın en yüksek immün plazma bağış oranı ülkemizde yürütülüyor. Dünyada en yaygın kullanım ve en başarılı kullanım ülkemizde gerçekleştiriliyor" dedi.

Ancak şu anda artan talep nedeniyle bu stoklarının eridiğine vurgu yapan Kınık, bağışçılardan immün plazma bağışına destek istedi. İlk immün plazma naklinin nisan ayından yapıldığını anımsatan Kınık, şunları kaydetti: "Bugüne kadar 13 bin 698 immün plazma bağışı yapıldı. Bunların 11 bin 306'sı Kızılay İmmün Plazma Bağış Noktalarında, 2 bin 392'si de diğer hastanelerde gerçekleştirildi. Bu bağışlardan 30 bin 964 immün plazma bileşeni oluşturuldu ve hastalara nakledildi. Bu anlamda Sağlık Bakanlığımızın koordinasyonunda yapılan bilimsel araştırmalarda da immün plazmanın hastalığın ölüm oranlarını ve yoğun bakımda kalış süresini azalttığı, iyileşme sürecini hızlandırdığı kanıtlandı. Bu uluslararası bir yayın olarak bin vakalık bir seri şeklinde dünyayla paylaşıldı. İlerleyen süreçte Sağlık Bakanlığımızla yeni kazanımlar ve klinik araştırmalarla dinamik olarak immün plazma uygulamasıyla ilgili yeni modeliteleri geliştireceğiz."

22 İLDE BAĞIŞ ALINIYOR

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Sağlık Bakanlığıyla eş güdüm halinde immün plazma alınan illeri ve aferez cihazı sayılarını da artırdıklarını belirterek, "Şu an itibarıyla 22 ilimizdeki 24 noktada plazma bağışı alabiliyoruz. Yaklaşık 50 aferez cihazımız da bu anlamda yüksek bir dönüş hızıyla çalışıyor. Vatandaşlarımızın da randevu alarak zaman kaybetmeden kan bağışı ve immün plazma bağışı yapmaları noktasında imkanları artırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kan bağışı verilerini de paylaşan Kınık, şu bilgileri verdi:

"1 Ocak 2020'den bugüne kadar Kızılay olarak 1 milyon 703 bin 354 ünite kan bağışı aldık. Bu bir önceki yılın rakamının altında. Bir önceki yılın aynı döneminde 1 milyon 955 bin ünite kan almıştık. Burada Covid'in oluşturduğu sağlık sistemindeki yeni durumun etkisi var. Vatandaşlarımızında birtakım tedirginlikleri var. Ancak şu anda ihtiyacı karşılayacak durumdayız. Yoğun kan ihtiyacının olduğu bir döneme giriyoruz. Stoklarımız, asgari stokların üstünde olsa da günlük ihtiyacı karşılama noktasında sıkıntıdayız. Bağışçıların düzenli kan bağışları devam etmeli. 2020 yılında Kızılaya 1 milyon 431 bin 233 kişi kan bağışında bulundu. Bunların 412 bin 93'ü hayatında ilk defa kan bağışında bulundu. Bağışçılarımızın yüzde 13,49'u kadın. Bu oranın artmasını istiyoruz. Kan bağışçılarımızın yüzde 48'i 26-44 yaş aralığında yer alıyor. En çok kan bağışı yapan 20 yaşındaki gruplar. Kan bağışının sürekli yapılması lazım." (HABER MERKEZİ)