Araştırma: Dışarıda yemek, virüs riskini artırıyor

ABD'de yapılan bir araştırmada, korona pozitif ve negatif çıkan kişilerin davranış alışkanlıkları karşılaştırıldı. Araştırma, pozitiflerin restoranda yemek yemiş olma oranının iki kat daha yüksek olduğunu tespit etti.

DUVAR – ABD’de yapılan bir araştırma, dışarıda yemek yemenin Covid-19’a yakalanma riskini artırdığını ortaya koydu. Federal hükümete bağlı Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) araştırmasında, Covid pozitif olan kişilerin hastalanmadan önceki 14 günde bir restoranda yemek yemiş olma oranı iki kat daha yüksek çıktı.

Araştırmada, ABD’deki 11 sağlık merkezinde 1 Temmuz-29 Temmuz arasında toplanan veriler incelendi. 154 pozitif hasta, 160 kontrol hastasının verilerinin incelendiği çalışmada, negatif ve pozitif kişilerin salgın sürecindeki davranış şekilleri karşılaştırıldı.

Kalabalık yerlerde maske taktığını, alışverişe çıktığını veya spor salonu ve kuaför gibi yerlere gittiğini söyleyenlerin oranları pozitif ve negatiflerde benzer çıktı. Örneğin, pozitiflerin yüzde 71’i, negatiflerin de yüzde 74’ü maske taktığını söyledi; son 14 günde spor salonu, kuaför veya ibadethaneye gittiğini söyleyenlerin oranı da yakın çıktı. Ancak pozitif ve negatif kişilerin restorana gidip yemek yeme oranlarında belirgin bir ayrışma görüldü.

Araştırmada, “SARS-CoV-2 pozitif olan yetişkinlerin bir restoranda yemek yemiş olma oranı, negatif çıkanlara kıyasla iki kat daha fazla” denildi. Araştırmacılar, Covid riskinin restoranda artmasını, yemek yemek için başkalarının bulunduğu bir ortamda maskelerin çıkarılmasına bağladı.

ABD’de halktan, restoranlarda mesafeli oturmanın yanı sıra garson siparişi bırakıp gidene kadar maskelerini çıkarmamaları, yemek bittikten sonra da yeniden takmaları isteniyor. (DIŞ HABERLER)