AstraZeneca aşı denemesini durdurdu

Oxford Üniversitesi'yle birlikte korona virüsü aşısı üzerinde çalışan AstraZeneca şirketi, klinik denemelerde bir denekte 'açıklanamayan bir hastalığın' ortaya çıkmasının ardından testlerin durdurulduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AstraZeneca şirketinin, Oxford Üniversitesi'yle birlikte geliştirdiği aşının ilk 30 milyon dozunu üretmeye İngiliz Hükümeti’nin talebi üzerine başladığını açıklamasından iki gün sonra klinik çalışmalardan olumsuz bir haber geldi. Korona virüsü aşısının son aşamadaki klinik testleri, bir deneğin aşıya olumsuz tepkiler vermesi üzerine askıya alındı.

Şirketten yapılan açıklamada, bir denekte 'açıklanamayan bir hastalığın' ortaya çıktığı belirtildi. Testlerin durdurulduğunu açıklayan şirket, bu durumu 'rutin bir prosedür' olarak nitelendirdi.

"Güvenlik verilerini gözden geçirmek için çalışmalara ara verilmiştir" ifadelerine yer verilen açıklamada, ortay çıkan durumun arkasındaki nedenlerin araştırıldığı belirtildi.

Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen ADZ122 adlı aşının üçüncü aşama kilinik deneyleri İngiltere, Brezilya, ABD ve Güney Afrika’daki yaklaşık 30 bin katılımcı üzerinde devam ediyor ve aşı henüz kitlesel kullanım için onay almadı.

33 AŞI KLİNİK DENEME AŞAMASINDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 28 Ağustos itibarıyla dünya genelinde Covid-19'a karşı 33 aşı adayı klinik deneme, 143 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

(HABER MERKEZİ)