Araştırma: Akciğerdeki korona hasarı haftalarca geçmiyor

Avusturyalı bilim insanları, Covid-19'u hastanede tedavi görecek kadar ağır geçirenlerin iyileşme sürecini inceledi. Araştırmaya göre, bazı hastaların akciğerlerindeki hasar taburcu edilmelerinden 12 hafta sonra bile tam olarak geçmiyor. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün uzun vadedeki etkilerine ve iyileşme sürecine dair Avusturya'da yapılan bir araştırma, hastaneye yatırılması gereken hastaların akciğerlerindeki hasarın taburcu edilmelerinden haftalar sonra hâlâ geçmediğini ortaya koydu. Buna göre, hastaların solunum sıkıntısı ve öksürüğü de haftalarca devam ediyor.

Araştırmada, yaş ortalaması 61 olan ve 18'i yoğun bakımda tedavi görmüş 86 korona hastasının taburcu edildikten sonraki iyileşme süreçleri incelendi. Katılımcıların yüzde 60'ından fazlası erkeklerden, yaklaşık yüzde 50'si aktif olarak veya geçmişte sigara içen kişilerden, yüzde 65'i de kilolu olan hastalardan oluştu. Bu kişilere taburcu edildikten altı ve 12 hafta sonra yapılan iki ayrı test sürecinde şu sonuçlara varıldı:

* Hastaların yüzde 88'inin akciğer tomografisinde, taburcu olmalarından altı hafta sonra 'buzlu cam' görüntüsü dahil, hasar devam ediyordu;

* Hastaların yüzde 47'si altı hafta sonra hâlâ nefessiz kalmaktan şikâyet ediyordu;

* 12 hafta sonra çekilen tomografilerde akciğer hasarı görülen hastaların oranı yüzde 56 olarak tespit edildi;

* 12 hafta sonrasında nefes almakta zorlananların oranı yüzde 39 çıktı;

* Hastaların 24'ünde altı hafta sonra akciğerin normalden yüzde 80 daha düşük kapasite ile çalıştığı, 12 hafta sonra ise 16 hastada bu kapasitenin hâlâ yükselmediği görüldü;

* Bazı vakalarda kalpte de hasara rastlandı;

* Bu sorunların sadece yoğun bakımda değil, normal tedavi görenlerde de taburcu edildikten sonra sürdüğü tespit edildi.

'HASTANEDEN SONRA TAKİP ÇOK ÖNEMLİ'

Araştırmayı yapan ekipten Dr. Sabine Sahanic, "Covid-19'u atlatanlarda haftalar sonra devam eden akciğer hasarı görülüyor" dese de, genel eğilimin iyileşme yönünde olduğunu vurguladı. Sahanic, "Zamanla orta derecede iyileşme tespit edildi" deyip, hastalığı ağır geçirenlerin düzenli şekilde takip edilmesinin önemli olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)