Araştırma: Covid-19'un seyrinde kan grubunun 'dikkate değer' bir etkisi yok

ABD'de yapılan araştırmalarda, kan grubunun korona virüsünün seyrinde 'dikkate değer' bir etkisi olmadığı kaydedildi. Massachusetts General Hospital ve Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nde yürütülen çalışmanın baş yazarı Dr. Anahita Dua, "Farklı kan gruplarında, hastalığın şiddetinin arttığına dair bir veri elde etmedik" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yapılan yeni araştırmalarda, farklı kan gruplarının korona virüsünün seyrinde 'dikkate değer' bir etki oluşturmadığı tespit edildi. Massachusetts General Hospital (MGH) ve Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nin çalışmasında, Covid-19 semptomlarının kan grubuna göre değişiklik göstermediği kaydedildi.

Columbia Presbyterian Hastanesi'nde yürütülen çalışmada ise, daha önce yapılan araştırmalardan elde edilen verilerin aksine, A tipi kan grubuna sahip olanların Covid-19 nedeniyle enfekte olma olasılıklarının artmadığı kaydedildi.

'BÜYÜTÜLECEK BİR ETKİSİ YOK'

MGH ve Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nin yürüttüğü araştırmanın baş yazarı Dr. Anahita Dua, "Farklı kan gruplarında, hastalığın şiddetinin arttığına dair bir veri elde etmedik" dedi. Covid-19 hastalığının sürecinde kan gurubunun 'büyütülecek bir etkisi olmadığını' dile getiren Dua, başka faktörlerin risk düzeyini artırabileceğini söyledi.

'KİMSE KORUNDUĞUNU DÜŞÜNMEMELİ'

Columbia Presbyterian Hastanesi'nde yapılan çalışmada A kan grubundan kişilerin korona virüsüne yakalanma risklerinin daha fazla olmadığı tespit edildi. Çalışmada, O kan grubundan olan kişilerde enfeksiyon riskinin daha az olduğu kaydedildi ancak araştırmacılar bunun etkisinin 'çok düşük' olduğunu aktardı. Çalışmanın baş yazarı Nicholas Tatonetti, “Kimse bu durumun onları koruduğunu düşünmemeli” dedi.

Tatonetti ve Michael Zietz'in çalışmasında, Covid-19 testi pozitif çıkanlar arasında A kan grubundan olan kişilerin ventilatöre ihtiyaç duyma olasılıklarının biraz daha düşük olduğu kaydedildi. AB tipi kan grubu için bu olasılığın biraz daha yükseldiği belirtildi. Ancak araştırmacılar, AB kan grubunun daha nadir görülmesinden dolayı bu sonuçların güvenilirliği konusunda uyarıda bulundu. (DIŞ HABERLER)