Hastanede çalışan temizlik işçileri öfkeli: Sıkıştırma ve mobbing var

Sağlık emekçisi statüsünde sayılmadıkları için birçok ayrıma ve hak kaybına maruz kaldıklarını dile getiren hastane temizlik işçileri ikinci sınıf çalışan yerine konulmalarına tepki gösterdi: Ek ücret alamıyoruz, 'temizlik işçisine kıyafet yok' deniyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Hastanelerde çalışan temizlik işçileri Covid-19 teşhisi konulan sağlık emekçileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Sağlık emekçisi statüsünde sayılmadıkları için birçok ayrımcılığa ve hak kaybına maruz kaldıklarını belirten temizlik işçileri “İkinci sınıf çalışan yerine konuluyoruz” diyerek çalışma koşulları ve ücretlerinin düzeltilmesini, ayrımcılığa son verilmesini istedi. Ankara Tabip Odasının yayımladığı verilere göre kentte korona virüsü testi pozitif çıkan sağlık emekçisi temizlik işçisi sayısı 67.

Evrensel'den Doğa Başak Öztürk'ün haberine göre, Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde çalışan Reyhan Karadereli temizlik görevlisi. Salgın başladıktan çok kısa bir süre sonra Covid-19 tanısı aldığını anlatan Karadereli “Hastanede çöp kutusuna atılmış bir iğne battı. Bu olaydan bir hafta sonra korona virüsü testim pozitif çıktım” dedi. Salgın döneminde çalışma saatlerinin arttığını, eleman eksikliği, düzensizlik, iş tanımı düzgün yapılmadığı için birçok sıkıntı ve riskle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Karadereli “Ama biz temizlik işçileri, diğer sağlık emekçilerine verilen ek ücreti alamıyoruz. Ek ücret almak için eylem yaptığımızda gözaltına alındık” diye konuştu. Ailesini haftalarca göremediğini, apartmanda insanların kendisinden uzak durduğunu belirten diğer sağlık emekçilerine kalacak yer ayarlanırken kendilerine bu imkanın sunulmadığını söyledi.

'TEMİZLİK GÖREVLİSİNE KIYAFET YOK'

İsmini vermek istemeyen başka bir temizlik işçisi ise pandemi döneminde ikinci sınıf çalışan ve insan yerine konulduklarını söyleyerek “Hiçbir haktan faydalanamıyoruz. Sürekli sıkıştırma ve mobbing var. 2-3 oda temizleyince kıyafetimiz kirleniyor. Ama yeni kıyafet istediğimizde ‘Temizlik görevlisine kıyafet yok’ deniyor. Covid-19 tanılı hastanın odasına girerken N95 maske verilmesi gerekirken bize verilmiyor. Koronalı hastanın odasına mecbur olmadıkça girilmemesi gerekirken, biz temizlik için girmek zorunda kalıyoruz. Korona virüsü riski bize de var ama ne ek ödeme ne de diğer haklardan yararlanamıyoruz”  dedi.

Kaynak