TTB: Hidroksiklorokin bilgileri paylaşılsın

Türk Tabipleri Birliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün “Hidroksiklorokin” isimli ilacın denemelerinin “güvenlik endişeleri” nedeniyle askıya almasının ardından açıklama yaptı. Türkiye’de ilacın kullanımına dair bilgi veren tabipler, “Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ülkemizdeki Covid-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkilere ilişkin bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan "hidroksiklorokin" isimli ilacın denemelerinin "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya aldı. Klorokin’in sıtma ve bazı hastalıkların tedavisinde uzun yıllardır kullanıldığını hatırlatan Türk Tabipleri Birliği (TTB) konuya ilişkin açıklama yaptı.

TÜRKİYE’DE NASIL KULLANILDI?

Sağlık Bakanlığı’nın 14 Nisan 2020 tarihli Covid-19 Rehberi’nde olası ya da kesin Covid-19 hastalığı tanısı ile hastaneye yatırılan veya ayakta takip edilen tüm olguların tedavisinde hidroksiklorokin ilacının önerildiğini hatırlatan tabipler tedavi dozuna ilişkin ise, “İlk gün 2x400 mg yüklemeyi takiben diğer günler 2x200 mg idame dozu ile devam edilmesi ve toplam 5 gün (toplam 12 tablet) verilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte ayakta tedavi edilen veya komplike olmayan vakalarda ise yükleme yapılmadan 5 gün boyunca 2x200 mg (toplam 10 tablet) verilebileceği belirtilmektedir. Ayrıca hidroksiklorokin tedavisi altında progresyon izlenen hastalarda tedavi süresinin 10 güne uzatılabileceği belirtilmiştir” bilgisini verdi.

İlacın tedavi başarı oranlarının ve yan etkilerinin sağlık çalışanlarıyla ve kamuoyuyla paylaşılmadığını belirten TTB, “Türk Tabipleri Birliği tarafından da gündeme getirildiği gibi Sağlık Bakanlığı'nın veri/bilgi paylaşımı konusunda şeffaf olmaması, Dünya Sağlık Örgütü'nün hidroksiklorokin kullanımına ilişkin bir çalışmanın askıya alınması kararı ile daha da önem kazanmıştır” dedi.

KALP RİTMİNDE BOZULMALARA NEDEN OLABİLİYOR

Hidroksiklorokin adlı ilacın kalp ritminde bozulmalara neden olabildiğini hatırlatan TTB’nin açıklaması şu ifadelerle devam etti:

RİTM BOZUKLUĞU OLANLAR İÇİN UYARILAR: Bu yan etki özellikle ileri yaşta, kalp hastalığı olanlarda, bu tür yan etkiye yol açabilecek diğer ilaçları alanlarda, kanda elektrolit bozukluğu olanlarda daha sık görülebilmektedir. Bu nedenle, özellikle hastanede yatan hastalarda, kalp ritm bozukluğu riskini belirlemek için ilacı vermeden önce değerlendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca bu ilaçları evdeki karantina sürecinde kombine kullanacak hastaların da kalp ritmi yönünden uyarılması gerektiği, hatta evde kombine kullanıma izin verilmemesinin daha doğru olduğu hatırlatılmaktadır.

TEDİRGİNLİĞE YOL AÇIYOR: Hekimler, sağlık çalışanları, hatta tüm dünya Covid-19 tedavisinde standart bir yaklaşım olmasını beklemektedir. Bu nedenle de olgu sayısında ve çalışmaların yöntemlerinde sıkıntılar olmasına rağmen paylaşılan her bilgi, makale ilgi uyandırmaktadır. Hidroksiklorokinin yan etkilerine ilişkin giderek yaygınlaşan bilgiler, tüm Covid-19 olgularına hidroksiklorokin uygulanan ülkemizde gerek hekimler gerekse toplumdaki bireyler açısından tedirginliğe yol açmaktadır.

BİLGİLER PAYLAŞILSIN: Covid-19 pandemisini "başarılı" bir şekilde yönettiklerini her fırsatta ifade eden ve Covid-19 hastalarına ilişkin hastalık verilerinin paylaşılmasına izin vermeyen Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ülkemizdeki Covid-19 olgularının yaş dağılımına, tedavi başarı oranlarına ve görülen yan etkilere vb. ilişkin bilgileri ivedilikle paylaşmalarını bekliyoruz. (DUVAR)