Muş'ta korona: 100'den fazla vaka, 8 ölüm

Muş’ta şimdiye kadar 8 kişinin virüs yüzünden hayatını kaybettiğini belirten Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eşbaşkanı Zana Tora, 3 hemşirenin testlerinin pozitif çıktığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Küçük şehirlerde hastane binaları olsa da bu hastanelerde hem personel eksikliğinin hem de tedavi cihazlarının yetersizliği biliniyor. Hastaneleri yeterli donanımdan yoksun olduğu için bu küçük şehirlerde hastalanan insanlar, tedavi için büyük şehir hastanelerine gönderilirler.

Ancak korona virüsü salgını başka türlü bir hastalık. Bu hastalığa yakalananların bulundukları yerde tedavi edilmesi, en başta salgının yayılmasının önüne geçmek için gerekli.

Bu küçük şehirlerden biri de Muş. Normalde cerrahi operasyon ya da kanser gibi hastalıkların tedavisi için birçok insan, en yakın şehirlerden biri olan Diyarbakır’da tedavi olmak zorunda kalıyordu. Peki Muş, korona virüsü salgınıyla nasıl mücadele ediyor? Şehirdeki durumu Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Muş Şubesi Eşbaşkanı Zana Tora’ya sorduk.

Muş’ta geçtiğimiz kış aylarında bazı ölümler yaşandı ve korona virüsü çok bilinmese de bu ölümlerin şüpheli olduğu ileri sürülmüştü. Muş valisi bunun soğuk algınlığından kaynaklandığı yönünde açıklama yapmıştı. Sizin bu konuda değerlendirmeniz nasıl?

Selahattin Oğuz: Kayyım, salgınla mücadelede toplumsal desteği zayıflattıSelahattin Oğuz: Kayyım, salgınla mücadelede toplumsal desteği zayıflattı

Geçtiğimiz kış Muş’ta basına yansıdığı üzere menenjit vakaları ile ilgili haberler çıktı. Takipçisi olduğumuz süreçte meningokok şüphesi ile yatırılan vakalar oldu. Belirtileri benziyor olsa da İl Sağlık Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde, söz konusu vakaların menenjit olduğunu söylediler. Menenjit, damlacık yolu ile bulaşan ve seyri çok hızlı olan bir hastalık olduğundan hastanede buna yönelik önlemler alındı. Muş’un küçük bir şehir olması hastane içinde yaşanan bir durumun çok erken yayılmasına sebep oldu.

‘VERİLERE ULAŞMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ’

SES olarak korona virüsü ile ilgili verilere ulaşabiliyor musunuz? Verilere ulaşmaya çalışırken ne gibi engellerle karşılaşıyorsunuz?

Korona virüsü ile ilgili verilere ulaşmakta her yerde olduğu gibi zorluklar çekiyoruz. Verilere daha çok iş yeri salgın komitelerimizin gözlemleri ve Valilik ile yaptığımız görüşme aracılığı ile ulaşmaya çalışıyoruz. Valilik tarafından oluşturulan İl Pandemi kuruluna davet edilmedik. Bu süreci Tabip Odası’ndaki sağlık emekçisi arkadaşlarla yürütüp Muş KESK Şubeler Platformu olarak oluşturduğumuz il salgın kurullarımıza aktarıyoruz.

100’ÜN ÜZERİNDE VAKA

Muş’ta testlere ne zaman başlandı? Yapılan testler yeterli mi?

Muş’ta test yapmaya yaklaşık bir buçuk ay önce başladık. İlk vakadan sonra testler yaygınlaştırıldı. Tabi bu istediğimiz boyutta olmadı. Sağlık Bakanlığı kriterlerine göre testler yapılmaya devam ediyor. Başta Erzurum’a gönderiliyordu. Bu süreçte bir PCR laboratuvarı kuruldu.

Muş’ta şimdiye kadar kaç korona virüsü vakası belirlendi? Kaç kişi hayatını kaybetti?

Muş’ta şimdiye kadar 100’ün üzerinde vaka tespit edildi. Bunlardan 8’i ölüm ile sonuçlandı.

Diyarbakır’da korona virüsü ile imtihanDiyarbakır’da korona virüsü ile imtihan

ÜÇ HEMŞİRENİN TESTİ POZİTİF

Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının ağır olduğunu biliyoruz. Koruyucu ekipman eksikliği giderildi mi? Muş’ta sağlık çalışanlarında virüs tespit edildi mi?

Koruyucu ekipman açısından ilk süreçte bizler de sorunlar yaşadık. Ama ilk 15 günlük süreden sonra bunlar tamamlandı. Şu an itibari ile kesin vakalarda koruyucu ekipman eksikliği giderildi. Hastanelerin geriye kalan bölümlerinde hâlâ eksiklikler devam ediyor. Pandemi hastanesi ilan edilen yerlerde sadece vaka temaslı birimlerin değil, tüm hastaneler ve sağlık kuruluşlarının riskli birimler ilan edilmesi ve koruyucu ekipman eksikliğinin tamamlanması talebimizi ilettik. Üç hemşire pozitif çıktı. Sonrasında bütün personele test yapıldı.

Öte yandan sağlık personelinin bu süreçte bakanlık tarafından tavandan döner sermaye almasına ilişkin sorunlar yaşandı. Sağlık ekip işidir ama ücrete yansımaları ve döner sermaye dağılımındaki adaletsizlik ne yazık ki etkisini bu süreçte de gösterdi. Temizlik, otomasyon ve güvenlik personelleri pay almış değiller. Ve katsayıların bakanlıkça belirlenmesi tüm hastanelerin personeli tarafından tepki ile karşılandı.

Gözlemlerinize göre Muş’ta halk önerilen tedbirleri alıyor diyebilir misiniz?

Muş’ta alınan önlemler kağıt üstü yeterli görünüyor. Ancak Muş halkının özellikle ekonomik durumu göz önüne alındığında maalesef yetersiz kalıyor. Çalışmama durumunda geçimini sağlayamayacak kişi potansiyeli yüksek, bu da karantina ve sokağa çıkma koşullarını zorluyor.

Kırsal kesimde durum nedir? Bazı köyler karantinaya alındı. Bu mahallelere sağlık hizmetinin yeterli ve zamanında ulaştığını söyleyebilir misiniz?

Muş’ta karantinaya alınan köyler oldu. Bu köylerde yaşayanlardan belirti gösterenler tetkik ve tedavi amaçlı pandemi hastanelerine taşındı. Hafif ve ayaktan atlatanlar ev karantinasına alındı. Covid-19 salgını toplumun tüm kesimlerini tehdit ediyor. Şeffaf yürüyen süreçler ve STK’ların dahil edilmesi elbette ki Muş’ta ve tüm Türkiye’de seyri değiştirecektir.

UTO Başkanı Ömer Melik: Süreç dinamik, vakalar artıyorUTO Başkanı Ömer Melik: Süreç dinamik, vakalar artıyor

Etiketler muş salgın korona