Salgında 10 Nisan etkisi: Bir günde sıçradı

İki saat önce açıklanan sokağa çıkma yasağını faturası ortaya çıktı. Yüzde 14 seviyesine kadar ulaşan korona virüsü artış hızı 18-19 Nisan'da yüzde 4.8'e kadar geriledi. Ancak 20 ve 21 Nisan tarihlerinde ani bir sıçrama ile yeniden yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü ile mücadelede iki saat kala açıklanan 10 Nisan'daki sokağa çıkma yasağının etkisi 21 Nisan'da ortaya çıktı. 18-19 Nisan'da gerileyerek 4.8 olarak tespit edilen vaka artış hızı 20 Nisan'da 5.4'e sıçradı. 21 Nisan'da da 5.1 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konuyla ilgili yaptığı açıklamada 10 Nisan'daki tablonun, endişe edildiği kadar yüksek olmadığını söyledi. Koca, "Yani 2. dalga durumu oluşmadı. Süreç, 10 Nisan'daki ani hareketlenmeye karşın kontrol edilebilir düzeyde seyretti. Yakın zamana kadar görülen çaba, son 3-5 gün içinde biraz gevşemiş izlenimi verdi. Ancak, sokağa çıkma kısıtlamaları, kontrolde önemli rol oynadı" dedi. Bakan Koca'nın sonraki tedbirler sayesinde büyümediğini belirttiği 10 Nisan etkisinin boyutları ise 20 ve 21 Nisan'da ortaya çıkan rakamlarla görüldü.

18 Nisan günü Türkiye'de 40 bin 520 test yapıldı ve toplam test sayısı 598 bin 933'e ulaştı. Aynı gün vaka artış hızı yüzde 4.8'e geriledi. 19 Nisan'da ise 35 bin 344 test gerçekleştirildi ve toplam test sayısı 634 bin 277'ye çıktı. Vaka artış hızı da yine yüzde 4.8 olarak saptandı. Bu iki günlük tablonun virüsün yayılımının yavaşlaması açısından umut verici olduğu açıklamaları geldi. Ancak uzmanların "10 gün sonra sonuçları ortaya çıkar" dediği 10 Nisan etkisi tam 20 Nisan günü ortaya çıktı. 20 Nisan'da bir önceki güne oranla vaka artış hızı aniden yüzde 5.4'e yükseldi. Bir gün önce 3 bin 977'i olan yeni vaka sayısı, 20 Nisan'da bir anda 4 bin 674'e çıktı. 21 Nisan'da ise vaka artış hızı yüzde 5.1 olurken, günlük vaka sayısı de 19 Nisan'a göre 634 kişi arttı.

'YÜZDE 14'TEN YÜZDE 4'E GERİLEMİŞTİ'

Milliyet gazetesine konuyla ilgili açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Asuman İnan bu tabloyu şöyle değerlendirdi, "Vaka artış hızımız iki haftalık süreçte yüzde 14 seviyesinden yüzde 4'e gerilemişti. Filyasyon ekipleri, tedavi algoritması, yoğun bakım yatak sayısı ve sağlıkçıların fedakarlığı artış hızında duraksama ve düşüşü sağladı. 20 ve 21 Nisan'daki artışın 10 Nisan'dan kaynaklandığını düşünüyoruz. Havaların düzelmeye başlamasıyla insanlar hiçbir şey olmamış gibi dışarı çıkmaya başladı. Dört günlük sokağa çıkma yasağı öncesi insanların marketlere hücum ettiğini gördük."

'10 NİSAN ETKİSİYDİ'

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Osman Erk ise, pandemi tablosunun iyiye gittiğini bizzat sahada gözlemlediklerini belirterek, şunları söyledi: "Salgın İstanbul ağırlıklı seyrediyor. Sahadan gelen bilgiler, tablonun iyiye gittiğini gösteriyor. İstanbul Tıp Fakültesi, Bezm-i Alem ve Yedikule Göğüs Hastalıkları hastanelerinde vaka sayıları gerçekten azaldı. Vatandaş tedbiri elden bırakırsa sayılar yine artar. 20 ve 21 Nisan'daki vaka artış oranı 10 Nisan etkisiydi. 22 Nisan'daki rakamlar plato çizdiğimizi, hatta düşüş eğrisini gösteriyor."

TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN PANİK YAŞANMIŞTI

İçişleri Bakanlığı'nın 10 Nisan Cuma gecesi korona virüsüyle mücadele tedbirleri kapsamında 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etmesi halkta panik yaratmış. Yasağın uygulanmasına iki saat kala sokağa dökülen halk panik halinde alışveriş yapmıştı. Olayın ardından yapılan bir araştırma alışverişlerde makarna, bakliyat, ekmek, süt ve su alındığını ortaya koymuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaşanan durum nedeniyle sorumluluğu üstlenerek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alınan kararların uygulandığını hatırlatarak istifa etmiş ancak istifası yine Erdoğan tarafından kabul edilmemişti. (HABER MERKEZİ)