Salgın koşullarında Ramazan: Beslenmeye dikkat!

Gıda Mühendisleri Odası, salgın koşullarında geçirilecek Ramazan ayında beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, yaptığı açıklamayla gıda güvenliğine dikkat çekti. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, İzmir Şube Yönetim Kurulu, Ramazan ayında beslenme düzeni ve alışkanlıkların tümüyle değiştiğini, öğün sayısının azaldığını ve fiziksel aktivitenin de düşeceğini ve yaşadığımız Covid-19 süreci de göz önünde bulundurularak bu dönemde dengeli beslenmenin yanında sağlıklı ve güvenilir gıda maddeleri tüketmenin de büyük önemi olduğunu belirtti.

Ramazan ayı boyunca alışveriş yapacak olan tüketicilere önemli sorumluluklar düştüğü hatırlatılan açıklamada, "Özellikle de alım gücü düşük olan kesime yönelik neredeyse hammadde fiyatına satılan ve merdiven altı veya kayıt dışı şekilde uygun olmayan koşullarda üretilen gıda maddeleri halk sağlığı açısından risk teşkil etmektedir. Bu tür ürünler sokakta rastgele ortamlarda dökme veya ambalajsız şekilde satılabilmekte ve tüketicilere ulaşabilmektedir. Bu ürünlere itibar edilmemeli, satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Satın alınan gıdaların etiketlerinde Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının kontrol edilmesi ile son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik bilgileri, miktar ve fiyat bilgilerinin incelenmesi büyük önem taşımaktadır” denildi.

TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Güvenli gıda tüketimi için her tüketicinin aynı zamanda bir denetçi olduğu vurgulanan açıklamada, gıdaları tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı konular şöyle sıralandı:

  • Meyve ve sebzeler akan su altında iyice yıkanmalıdır.
  • Çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra eller yıkanmalıdır.
  • Yemek hazırlama aşamasında, çiğ et ve tavuk kesme ve doğramada kullanılan mutfak aletleri yıkanmadan, çiğ tüketilecek sebze ve meyve ile temas ettirilmemelidir.
  • Tahıl, kuru baklagiller, şeker gibi kuru gıdalar karanlık, kuru ve serin ortamda depolanmalıdır.
  • Et yemekleri buzdolabında 1-2 günden fazla, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir.
  • Özellikle yaz aylarında kaynağı bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü yerine pastörize veya sterilize süt ya da paketli çiğ süt tercih edilmelidir.
  • Konservelerde bombaj yapmış, hasar görmüş, paslanmış veya çentikli olanlar satın alınmamalıdır.
  • Ambalajı bozulmuş, delinmiş, deforme olmuş ürünler alınmamalıdır.

  • Ürünlerin etiketinde İşletme kayıt/onay numarası olmasına mutlaka dikkat edilmeli, yoksa Alo 174’e ihbar edilmelidir.
  • Ürünlerin Son Tüketim Tarihi/Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Donmuş gıdalar alışverişin sonunda alınmalı, çözünmemiş olduklarına dikkat edilmeli ve en kısa zamanda dondurucuya yerleştirilmelidir.
  • Dondurulmuş ürünler asla ortam sıcaklığında çözündürülmemeli ve çözülmüş ürün bir daha dondurulmamalıdır.
  • Sıcak tüketilmesi gereken yemeklerin yeterince sıcak, soğuk gıdaların ise yeterince soğukta servis edilmesine dikkat edilmelidir. Bozulduğundan kuşkulanılan gıdalar tüketilmemeli, tüketime sunulmamalıdır.
  • Besleyicilik açısından zengin olduğu kadar mikroorganizmalara karşı hassas olan et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin dikkatli tüketimi büyük önem taşımaktadır. Bu ürünlerin soğuk zincirde satışa sunulduğundan emin olunmalıdır.
  • İftarda tüketilen yemekler sahura kadar oda ısısında tutulmamalı, yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmasından kaçınılmalı, yemekler yenilecek miktarlarda ısıtılmalı ve hemen tüketilmelidir.
  • Gerek ramazan ayında artan ekmek ve pide tüketimi gerekse Covid-19 sebebiyle ekmek fırınları başta olmak üzere gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızın güvenliklerini sağlayarak denetimlerin artırılması mutlak bir zorunluluktur. (DUVAR)