Prof. Tevfik Özlü: İtalya değilsek, bu Türkiye'nin başarısı

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de Covid-19 hastaları arasında ölüm oranının diğer ülkelere kıyasla çok daha düşük olmasının sağlık hizmetleri başarısını yansıttığını kaydetti. Özlü, "Bugün İtalya gibi değilsek, bu Türkiye'nin başarısıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de Covid-19 hastaları arasında ölüm oranının diğer ülkelere kıyasla çok daha düşük olduğunu söyledi.

Bu durumun Türkiye'nin sağlık hizmetleri başarısını yansıttığını ifade eden Özlü, "Bu pandemi ülkelerin sağlık sistemlerini test etti. Maalesef Avrupa başta olarak pek çok ülke sınıfta kaldı. Salgınla başa çıkamadılar. Türkiye’de sağlığa erişim çok kolay. Yatak kapasitesi, yoğun bakım yatak sayıları, hastane alt yapısı, ekipman ve teknolojik donanım açısından iyi durumdayız. Çok modern yoğun bakım ünitelerimiz ve deneyimli yoğun bakım ekiplerimiz var. Türk hekimleri ve sağlık çalışanları çok iyi organize oldular, kısa zamanda başarılı tedavi yaklaşımları geliştirdiler" ifadelerine yer verdi.

'TÜRKİYE, SALGIN SÜRECİNİ DOĞRU YÖNETTİ'

Türkiye'nin korona virüsü ile mücadelede gerekli tedbirleri zamanında alarak süreci doğru yönettiğini söyleyen Özlü, şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nu hemen oluşturdu. Bilim Kurulu ülkemize uygun tanı, tedavi, takip öneri ve algoritmaları yayınladı ve sürekli gelişen yeni durumlara göre güncelledi. Bu da sürecin doğru yönetilmesi ve hastaların doğru, etkin ve güvenli tedavi ve takibi ile sonuçlandı. Diğer yandan Türkiye, zamanında gerekli girişimleri yaparak ilaç ve diğer malzemeleri temin etti ve stokladı. İlaçlar, hastalarımızda erken dönemde kullanılmaya başlanıyor, hastalığın seyri sırasında farklı aşamalarda kullanılması gereken ilaçlar elimizin altında hazır ve ücretsiz."

'BUGÜN İTALYA GİBİ DEĞİLSEK BU TÜRKİYE'NİN BAŞARISI'

"Filyasyon çalışmaları temaslı takip ve izolasyon çok yaygın yapılıyor" diyen Özlü, testlerin de her hastaya yapıldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Bugüne kadar açıkta, tedavisiz kalan hastamız yok; yoğun bakıma, yapay solunum cihazına ihtiyaç duyan hasta sayılarımız çok daha az; kaybettiğimiz hasta oranlarımız çok düşük. Gereken her hastaya test hemen yapılabiliyor, negatif geldiğinde ikinci test de yapılabiliyor. Tanı için zaman kaybı olmuyor. Bilgisayarlı tomografi üniteleri Türkiye’de Avrupa’ya kıyasla çok yaygın ve gereken her hastaya beklemeden BT çekilebiliyor. Böylece erken tanı ve erken tedavi mümkün oluyor. Nüfusumuzun daha genç olması da çok önemli bir avantajımız oldu. Elbette aksaklıklar olmuştur ve olacaktır. Ancak resmin tamamına bakalım. Bugün İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere gibi değilsek, bu bir tesadüf değil. Bu başarı ülkemizin, Türkiye’nin başarısıdır." (DUVAR)