Prof. Dr. Kayıhan Pala: Korona virüsünden ölen en az bir çocuk var

Sağlık Bakanlığı’nın 8 Nisan günü yayınladığı tabloya göre Türkiye’de 0-5 yaş arası en az bir kız çocuğu koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti ve aynı yaş grubunda erkek ve kız çocuk vakaları var. Tabloyu yorumlayan Prof. Dr. Kayıhan Pala, bakanlığın şeffaf veri paylaşmadığını belirterek, “Bakanlık ‘0-5 yaş arasında kız çocuğumuz, şu şu nedenlerle hayatını kaybetti’ deseydi, hiçbir problem olmayacaktı. Ancak şeffaf değiller” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı’nın 8 Nisan günü yayınladığı tabloya göre Türkiye’de 0-5 yaş arası en az bir kız çocuğu korona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti ve aynı yaş grubunda erkek ve kız çocuk vakaları da var. Bakanlığın tablosunu yorumlayan Prof. Dr. Kayıhan Pala, şeffaf veri paylaşılmadığını belirterek, “Bakanlık ‘0-5 yaş arasında kız çocuğumuz, şu şu nedenlerle hayatını kaybetti’ deseydi, hiçbir problem olmayacaktı. Ancak şeffaf değiller” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8 Nisan günü yaptığı toplantıda korona virüsü vakalarının yaş ve cinsiyet tablosu ile vefat edenlerin tablosunu paylaştı. Vakaların yaş ve cinsiyetine göre verildiği tabloda, 0-5 yaş arasındaki erkek çocuklar yüzde 1.2, kız çocuklar yüzde 1 düzeylerinde görünüyor. Tabloda, vefat edenler cinsiyet ve yaş gruplarına göre de yer alıyor.Tabloda 0-5 yaş arası kız çocuklarında ölüm olduğu anlaşılıyordu.

.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Bursa Tabip Odası eski Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, bakanlığın verisinde cinsiyeti kadın olan 0-5 yaş arası hayatını kaybeden vaka görüldüğünü belirterek, “Bunun sayısını bilemiyoruz. Bir kişi mi, daha fazla kişi mi? Ancak en az 1 kişi” dedi. Bunların 8 Nisan'daki ölüm ve vaka oranıyla değerlendirilebileceğini ifade eden Pala, çocuktaki başka hastalıkların korona virüsü tetikleyip, ölüme neden olmuş olabileceğini ekledi. Pala, “Bakanlık ‘0-5 yaş arasında kız çocuğumuz, şu şu nedenlerle hayatını kaybetti’ deseydi, hiçbir problem olmayacaktı. Ancak şeffaf değiller” diye konuştu.

Türkiye’deki ölümler ve vakalarla İngiltere’yi karşılaştıran Pala, “3 Ocak-3 Nisan arası verilere göre onlarda 15 yaşın altında ölüm yok” dedi.

Çocuklardaki vakalara ilişkin de değerlendirmede bulunan Pala, 0-5 yaş arasında erkek çocuğu vakasının daha çok olduğunu söyledi.

‘HANGİ KODLA GİRİLİYORLAR?’

Pala bakanlığa, “Covid-19 olduğu düşünülen ve ilk testi pozitif gelemeyen hastalar hangi kodla sisteme giriliyor? PSAR sonucu pozitif olan vakalarda hangi kod kullanılıyor?” sorularını yöneltti. Pala, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kullandığı kodlarının kullanılmadığını hatırlatarak, söz konusu kodları anlattı.

KODLAR DA DEĞİŞİK GİRİLİYOR

DSÖ korona virüsü pozitif vakalar için U01.7, kuşkulu vakalar için de U02.7 kodunu kullanıyor ancak Türkiye’de koronavirüs vakaları U03.7 kodu ile giriliyor. U01.7 kodu Mers Cov hastalığı, U02.7 kodu Avian Influenza Enfeksiyonu için kullanılıyor. Pala bunun vakaların kayıt altına alınmasını engelleyebileceğini belirtiyor.

Pala bakanlığa şu soruları sordu:

  • Dün itibariyle ölenlerin ve vakaların yaş dağılımı var mı?
  • Ölümlere hangi hastalıklar eşlik ediyor? Mesela İtalya’da hipertansiyonu olanların sayısını söyleyebilirim.
  • Bu ölümlerin ve vakaların hangi illerde, bölgelerde tam olarak sayısını biliyor muyuz? Diğer ülkelerde bunu görebiliyoruz. (ANKA)