SES: Ekipmanlarda kalite sorunu yaşanıyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Covid-19 salgını sürecinde yaşananlara dair hazırladığı raporu açıkladı. Ekipmanlarda kalite sorunu yaşandığını belirten sendika, sağlık çalışanlarında görülen vaka sayısına ilişkin meslek örgütlerinin bilgilendirilmesini talep etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ilk Covid-19 vakasının açıklandığı 11 Mart tarihinin üzerinden geçen bir ayın ardından hazırladığı raporu kamuoyuna duyurdu.

İlk vakadan bu yana sendika olarak atılması gereken adımları duyurduklarını ifade eden SES, “Ancak Sağlık Bakanlığı ve AKP iktidarı bildik tutumunda ısrar ediyor. Salgının yayılımında ve mücadelesinde önemli bir konumda olan sağlık emekçilerinin yaşadıkları görmezden geliniyor. Bugüne kadar salgın sürecinde sağlık hizmetleri sürdürülmüş olması sağlık emekçilerin bilgi, deneyim ve fedakarlığı ile olmuştur. Sizin yönetim anlayışınız ve salgına yaklaşımız sağlık emekçilerin sağlığını tehdit ediyor” dedi.

‘TEDBİRLER ALINMADAN GERÇEK MÜCADELE OLMAZ’

Açıklamasında “Sağlık alanında gerekli tedbirler alınmadan salgınla gerçek bir mücadele mümkün olmayacağı gibi, üretim durdurulmadan da bu mümkün olmayacaktır” ifadelerine yer veren SES, tüm çalışanlarının gerekli ve yeterli önlemler alınmadığında üretimden çekilme hakkı olduğunu, sağlık çalışanlarının da bu haklarından yararlanabileceğini hatırlattı. Temaslı ya da enfekte sağlık çalışanı sayısı hakkında bilgi alınamadığını ifade eden SES’in yaptığı açıklamanın satır başları şu şekilde sıralandı:

UYGULANAN TEDAVİ BİLGİLERİ PAYLAŞILSIN: Öncelikle sağlık emekçileri salgın yönetimiyle ilgili açık bir şekilde bilgilendirilmeli, kurum bazında temaslı, enfekte sağlık çalışanı sayısı, uygulanan tedavi gibi bilgiler SES ve TTB gibi sağlık emekçilerinin örgütleri ve temsilcileri ile paylaşılmalıdır.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ SALGIN BOYUNCA SÜRSÜN: Sendikamızın yaptığı çalışmalarda elde edilen verilerle de ortaya konulduğu üzere hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, iş yerlerinde sağlık emekçilerinin sağlığı ve güvenliği için eksik olan kişisel koruyucu donanım sağlanmalı, eğitim ya da bilgilendirmeler sürekli güncellenmeli, çalışma ortamının ve malzemelerin dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Bu güvenlik önlemleri tüm salgın boyunca sürdürülmeli, güvenli kişisel koruyucu malzemelerin tedariki için gerekirse kamulaştırma yapılmalıdır. Bunların yeterince sağlanamadığı her bir durum hem sağlık hem de yaşam hakkı ihlali anlamına gelir.

EKİMPANLARDA KALİTE SORUNU YAŞANIYOR: Kişisel koruyucu ekipmanların yetersizliği kadar, son zamanlarda özellikle İstanbul'da dağıtılan ekipmanlarda standartlara uygunluk ve kalite sorunları yaşanmaktadır. Üzerinde bulunması zorunlu ve standartları belirten bandrollerin olmadığı, kim tarafından sağlandığı emekçilere açıklanmayan, dolayısıyla koruyuculuk bakımından güvenilirliği tartışmalı ekipmanlar dağıtılmaktadır. Sağlık emekçileri standartları belirtilmemiş, nasıl tedarik edildiği açık olmayan ekipmanları kullanmaya zorlanamaz.

TEST KONUSUNDA PROBLEMLER SÜRÜYOR: Sağlık emekçilerine düzenli olarak test yapılması konusunda henüz problemler sürmektedir. Sağlık alanı bugünkü tablo açısından risklidir. Semptom göstersin göstermesin tüm sağlık emekçilerine beş gün aralıklarla test yapılmalı, bu yolla hem sağlık emekçileri korunmalı, hem de virüsün bulaşı önlenmelidir. Yapılan rutin testlerde hiçbir semptom göstermeyen sağlık emekçilerinde testlerin pozitif çıktığı çok sayıda örnek yaşanmaktadır. Bu da rutin testin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Temaslı sağlık emekçileri için izlenecek önlem, izolasyon ve tedaviler konusunda da problemler bulunmaktadır.

MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLSİN: Kamu ya da özel temizlik çalışanlarını da kapsayacak şekilde COVİD-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmeli, sağlık emekçileri hastalığa yakalandıklarında maaş, tazminat, çalışmama haklarıyla ilgili başvuru vb. konularda herhangi bir bürokratik işlemle ilgili kaygı duymadan çalışabilmelidir.

ATAMALAR YAPILSIN: Güvenlik soruşturmaları kaldırılarak ataması yapılan tüm sağlık emekçileri görevlerine başlatılmalı, KHK ile ihraç olmuş sağlık emekçileri hemen işine iade edilmeli ve ataması yapılmayan sağlık emekçilerinin ataması yapılmalıdır.

ALGORİTMALAR OLUŞTURULSUN: Salgın hala sadece hastane temeli tespit edilmeye ve çözülmeye çalışılmaktadır. Salgınla sokak/mahalle/ilçe/il düzeyinde yapılacak düzenlemelerle hanelerde de tespit ve mücadele edilme yöntemlerine ağırlık verilmelidir. Hastaların ve temaslıların evde takibi için algoritmalar oluşturulmalıdır.

GÜVENLİĞİNİZİ SAĞLAYIN: Sağlık emekçilerine çağrımız; toplum ve kendi sağlığımız için öncelikle güvenliğimizi sağlayalım. Güvenliğimizi sağlamadan sağlık hizmeti üretmeyelim. Sağlığımızı ve güvenliğimizi yöneticilerin insafına bırakmadan sağlık emekçilerin kolektif iradesi ile oluşturacağımız işyeri salgın komitelerinde örgütlenelim, sağlığımızın korunmasının güvencesi biz olalım. (DUVAR)

Etiketler sağlık SES korona