Ebru Kıraner: 15 bin yoğun bakım hemşiresi açığı var

Türkiye’deki yoğun bakım yatak sayısı için en az 15 bin daha yoğun bakım hemşiresine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner,  bakanlık tarafından atanacak 11 bin hemşirenin bu ihtiyaca ilaç olmayacağı görüşünde. Kıraner, yetkin bir yoğun bakım hemşiresinin minimum 1 yılda yetiştiğine dikkat çekerek, “Yeni atanan hemşireler yoğun bakım dışındaki servislerde değerlendirilsin. Yoğun bakım deneyimi olan hemşireler yoğun bakımlara çekilsin” çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Dünya Sağlık Örgütü'nün “pandemi” olarak ilan ettiği yeni tip korona virüsü salgını dünya genelinde 27 binin üzerinde can kaybına yol açtı. Ülkeler salgının kontrol altına alınması için çeşitli önlemler alırken, Türkiye’de de sağlık alanı başta olmak üzere hayata geçirilen çok sayıda tedbire rağmen vaka sayısı ve can kaybı artmaya devam ediyor.

Korona virüsünün en fazla can aldığı İtalya'da, hızla artan vaka sayısının yoğun bakımları yetersiz kılması, Türkiye’de de İtalya gibi bir tabloyla karşılaşılması endişesi yaratırken, diğer yandan sağlık personeli yetersizliği de tartışmalara neden oluyor.  Meslek örgütleri Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen sağlık personelinin görevlerine iade edilmesi çağrısı yaparken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, en kısa zamanda 32 bin sağlık personelinin alınacağını ve bunun 11 binin hemşire olacağını açıkladı.

Ebru Kıraner: Bilim Kurulu'nda temsil edilmek istiyoruz.

'15 BİN YOĞUN BAKIM HEMŞİRESİ AÇIĞI VAR'

Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner’e göre, alınacak 11 bin hemşire şu an yoğun bakımlara ilaç olmayacak. Son dönemde yapılan tartışmaların yoğun bakım yatak sayısı ve ventilatör üzerinden yürütüldüğüne işaret ederek, “Yatak ve ventilatör sayısı ile yoğun bakımlardaki hizmeti değerlendirmek çok zor” diyen Kıraner, Sağlık Bakanlığı’nın 2016 verilerinde 12 bin 300 olarak açıklanan yoğun bakım hemşire sayısının aradan geçen 4 senede ihtiyacı karşılayacak oranda artmadığı görüşünde. Kıraner, şu anda 15 bin civarında yoğun bakım hemşiresi açığı olduğuna dikkat çekiyor.

'İKİ KORONA HASTASINA BİR HEMŞİRE BİLE ZOR VERECEĞİZ'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Türkiye’de 13 bin 211'i ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakım kapasitesi olduğunu ve şu anda yoğun bakımların yüzde 62 civarında dolu olduğunu açıkladı. Ebru Kıraner, bazı ameliyathanelerin yoğun bakıma dönüştürülerek bu kapasitenin daha da artırılacağına işaret ederek, bu durumda yoğun bakımda görev yapacak personel sayısı daha da yetersiz kalacak.  Türkiye’de yoğun bakımların 3 düzeyde sınıflandırıldığını  ifade eden Kıraner, "Güncel bilgiler ile Covid-19 yoğun bakımların her biri şu an üçüncü düzey yoğun bakımları muamelesi görmek zorunda. Salgın öncesi iki hastaya bir hemşire vermekte bile zorlanırken, şimdi iki hastaya bir hemşirede daha da zorlanacağız. Uluslararası standartlarda korona virüsü vakalarında bir hastaya bir hemşire bakılması öneriliyor. Ama bu bizde şu şartlarda mümkün değil" dedi.

'YETKİN BİR YOĞUN BAKIM HEMŞİRESİ MİNİMUM 1 YILDA YETİŞİYOR'

Sağlık Bakanlığı bünyesine alınacak 11 bin yeni hemşirenin şu anda yoğun bakımların ilacı olmayacağına vurgu yapan Dernek Başkanı Kıraner, bunun sebeplerini şu şekilde açıkladı:

“Mesleğe sıfırdan başlayacak, hastane deneyimi olmayan meslektaşlarımız doğrudan yoğun bakımlara atansa dahi ihtiyaç karşılanmaz.  Zaten bu şekilde bir çözüm de hem meslektaşlarımız hem de hastalar için risk oluşturur. Çünkü bir hemşirenin yoğun bakımda nitelikli bir hizmet üretebilmesi için minimum 1 yıla ihtiyacı var. Yetkin bir yoğun bakım hemşiresini biz 5 yılda yetiştirebiliyoruz. Bu durumda önerdiğimiz şu: Yeni atanan hemşireleri hem kendi hem de hasta güvenliği açısından yoğun bakımlara yerleştirmeyelim. Bunun yerine hastanelerin diğer ünitelerinde çalışan, geçmişte yoğun bakım deneyimi olanları yoğun bakımlara çekelim.”

'BİLİM KURULU’NDA TEMSİL EDİLMEK İSTİYORUZ'

Kıraner, Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği olarak bu süreçte sağlık çalışlarına ilişkin talepleri de şöyle dile getirdi:

“Risk grubunda olan sağlık personeline daha fazla test yapılmasını talep ediyoruz ve yapılan test sonuçlarının daha hızlı ekiplerle paylaşılmasını istiyoruz. Zira özellikle yoğun bakımlarda birebir korona virüsü hastası ile temas eden çok sayıda meslektaşımıza test yapılmadığını duyuyoruz. Bilim Kurulu’nun yapısında tüm sağlık çalışanlarının temsil edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Alanda 200 bine yakın emek veren hemşirelerin bir temsilcisinin Bilim Kurulu’nda olması önemli. Bu yönde çağrıda bulunuyoruz. Yoğun bakımlardaki ekipman eksikliği hususunda kişisel koruyucu ekipmanlarının yetersiz olduğunu söyleyen meslektaşlarımız var. Bu duruma daha hassas yaklaşılması gerektiğini düşünüyoruz.  Birkaç gündür Sağlık Bakanlığı hastanelerine ciddi bir ekipman desteği sağlandığını duyuyoruz ama hala yetersiz olan yerler var.”

'YOĞUN BAKIMLARDA ENDİŞE YARATACAK YIĞILMA HENÜZ GERÇEKLEŞMEDİ'

Şu an yoğun bakım ünitelerinde, “yataklar yetmeyecek” endişesi yaratacak bir yığılmanın olmadığını ifade eden Kıraner, “Ama bekliyoruz. Önümüzdeki bir on gün içerisinde tablo daha da netleşecek. Yoğun bakım yatakları dolmuş olan birkaç merkez var; oralarda da ameliyathanelerdeki anestezi cihazlarını yapay solunum cihazları gibi kullanıp ameliyathaneleri yoğun bakıma dönüştürmek gibi bir çalışma var. Bunun organizasyonunda da ciddi çabalar gerekecek. Oralara hangi personeli atayacaklar, kadro nasıl oluşturulacak merak konusu” dedi.