Salgında ölenler nasıl defnediliyor?

Korona virüsü nedeniyle ölenler defnedilirken kireçleme gibi bir uygulama yapılmıyor ancak cenaze tabutla birlikte gömülüyor. Toplu cenaze törenine izin verilmezken defin işlemini gassal, cenaze araç şoförü, imam ve cenaze işlemlerini yapan ekip yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle ölenlerin defin işlemlerini içeren birçok görüntü sosyal medyada hızla yayılıyor. Ölenlerin yakınları tarafından paylaşılan görüntülerde cenazeler tabutla gömülüyor. Konuyla ilgili İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü'ne defin işlemlerinin nasıl yapıldığını, salgında ölenlerin ayrı bir mezarlığa gömülüp gömülmediğini sorduk.

TEK FARK TABUTLA DEFİN

İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü'nden bir yetkili, virüsten kaynaklı ölenlere standart defin işlemleri uygulandığını söyledi. Normal bir definden tek farkı ise, "Öncelikle cenaze yıkanıyor, cenaze namazı kılınıyor. Ancak cenazeyi tabutla birlikte gömüyoruz. Cenaze yıkanırken gassallarımız gerekli önlemleri alıyor. Bu önlemlerden birkaçı şöyle: Gassallarımız maske, eldiven önlük takıyor. İslami şartlara uygun olarak defin işlemi gerçekleştiriliyor" şeklinde anlattı.

KİREÇLEME YAPILMIYOR

Aynı yetkili, "Toplu olarak cenaze namazı kesinlikle kılınmıyor. Defin işleminde kesinlikle kireçleme yapılmıyor" diyerek cenazeye kimlerin de katıldığını da şöyle anlattı: "Gassal, cenaze araç şoförü, imam ve cenaze işlemlerini yapan ekibimiz bu işlemleri yapıyor. Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gerekli uyarıları yapıyor. Biz de bu uyarılar doğrultusunda hareket ediyoruz."

NEREYE GÖMÜLÜYORLAR?

Peki virüsten ölenler ayrı bir mezarlıkta mı gömülüyor? Konuyla ilgili bilgi veren yetkili bu soruyu da şöyle yanıtladı: "Örneğin Çekmeköy bölgesinde olanlar Baklacı Mezarlığı'na defnediliyor. Buraya normal gömü de yapılıyor. Eğer sınırlandırma yapılsaydı bu mezarlığa başka hiçbir gömü alınmayacaktı. Örneğin Aytaç Yalman (eski Kara Kuvvetleri Komutanı) Kanlıca mezarlığına defnedildi. Avrupa yakasında farklı mezarlıklara defin yapılıyor. Cenazelerin tek bir yerde gömülmesini sınırlandırma gibi bir uygulama yok."

Etiketler cenaze defin korona