TTB'den korona anketi: Sağlık çalışanları yeterli bilgiye sahip değil

Korona virüsüyle ilgili internet üzerinden anket yapan TTB, iki günlük sonuçları açıkladı. Ankete katılanların yüzde 44’ü korona salgınında nasıl korunacağına dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmediğini, yüzde 53’ü korona salgınında iş organizasyonuyla ilgili yapılacak değişiklikler konusunda bilgi verilmediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Tabipleri Birliği, sağlık çalışanlarının korona virüsüne maruz kalımına ilişkin risk değerlendirmesi anketinin ön raporunu yayınladı. Ankete yanıt veren sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla korona hastası olduğu belirlenirken sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım konusunda hâlâ ciddi eksiklikler yaşadığı tespit edildi.

20 Mart 2020 tarihinde başlatılan ankete ilk iki günde 74 ilden, bin 820 sağlık çalışanı katıldı. Ankete yanıt veren sağlık çalışanlarının yüzde 6’sı bir sağlık kurumunda teyitli  korona hastasıyla yüz yüze (bir metre mesafede) teması olduğunu belirtti. Ankete katılanların yüzde 48’i çalıştığı kurumda korona için ayrı bir triaj mekânı sağlanmadığını, yüzde 44’ü korona salgınında nasıl korunacağına dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmediğini, yüzde 53’ü korona salgınında iş organizasyonuyla ilgili yapılacak değişiklikler konusunda bilgi verilmediğini, yüzde 50’si korona ile ilgili birimine özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber vb. eğitim materyali verilmediğini ifade etti.

Bin 820 sağlık çalışanının yüzde 31’inin en az bir kronik hastalığı bulunuyor, ayrıca yüzde 4’ü 65 yaş üzerinde, yüzde 1’i ise hamile.

Ankete yanıt verenlerin yüzde 78’i N5 maske, yüzde 74’ü siperlik ya da koruyucu gözlük, yüzde 71’i tek kullanımlık önlük/tulum yüzde 60’ı tıbbi maske, yüzde 52’si önlük forma ve yüzde 38’i de eldivene erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor.

Kişisel Koruyucu Donanıma Erişim Sorunları Yaşayanların Oranı

Sağlık çalışanlarının salgın etkeni virüs ile enfekte olmasının sağlık hizmetlerinin salgına yanıt kapasitesini olumsuz etkileyeceği ve sorunun büyümesine yol açacağı tespitinin yapıldığı raporda, sağlık çalışanlarının virüsten korunması ve virüs bulaşı ile ilgili bir izleme ve değerlendirme programı oluşturulmasının hayati önemde olduğu hatırlatıldı. (HABER MERKEZİ)

dd

Infogram

Etiketler TTB sağlık Anket virüs