Hasta sayısı artıyor, test kitleri artmıyor

Yetkililier hastanelerde korona virüsü için test kitlerinin bitmiş olabileceğini söylüyor. Korona virüsü şüpheliler hastaneleri gezerken İstanbul'da sadece dört hastanede test kiti bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü şüphesi nedeniyle hastanelere giden birçok kişiye, 'Elimizde test kiti yok' deniliyor. Korona şüphesi olanlar ise hastane hastane geziyor. Yurtdışından gelen bir kişi eşiyle birlikte İstanbul'daki Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti. Ateş ve öksürük şikayetiyle hastaneye giden kişi zatüre teşhisiyle karantinaya alındı. Ancak hastanede test kiti olmadığı için hastaya korona virüsü bulaşıp bulaşmadığı tespit edilemedi.

Konuyla ilgili aradığımız hastaneden bir yetkili, "Maalesef elimizde test kiti yok. Sağlık Bakanlığı üç, dört gün içerisinde kitleri gönderecek. Test yapıldıktan sonra da 10 gün bekleyeceğiz" dedi.

'TEST KİTLERİ BİTMİŞ OLABİLİR'

Söz konusu hastanelere test kitinin ne zaman dağıtılacağını sorduğumuz 'Alo 184 SABİM' hattındaki bir yetkili ise hastanede test kitinin bitmiş olabileceğini doğruladı. Yetkili şu an İstanbul'da sadece dört hastanede test kitinin olduğu bilgilerini paylaştı. Verilen bilgilere göre İstanbul'da test kitinin bulunduğu dört hastane şöyle:

- Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi

- Bakırköy Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi

- Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

- İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi

'TESTLERİN YAPILMAMASI CİDDİ ZAMAN KAYBINA NEDEN OLUYOR'

Sağlık Bakanlığı tarafından COVID-19 (yeni tip korona virüsü) için geliştirilen yerli tanı kitine ilişkin laboratuvar görüntüleri geçtiğimiz günlerde paylaşılmıştı. Ancak kitlerden elde edilen sonucun doğruluğu konusunda resmi bir açıklama yapılmış değil.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Samet Mengüç hastanelere zamanında test kiti dağıtılmadığı için sorunlar yaşandığını söylüyor. Mengüç, "Biz başından beri bu testlerin yapılması gerektiğini Sağlık Başkanlığı'na Türk Tabipler Birliği olarak öneride bulunuyoruz. Her insan bulunduğu yerdeki sağlık merkezine başvuru yapabilmeli ve bu testler de en hızlı şekilde sonuçlandırmalı. Test sonuçları da kamuoyuyla paylaşılmalı. Ancak Sağlık Bakanlığı çok uzun bir süre sadece Ankara Halk Sağlığı Merkezi'ndeki laboratuvarda bu testleri yapmaya başladı. Bu çok ciddi zaman kaybına neden olan bir durumdu. Biz bu nedenlerden dolayı tüm merkezlerde, hızla test yapılmasını söyledik" diyor.

'KARANTİNA BÖLGELERİ AÇIKLANMALI'

Mengüç, bu konudaki çözüm önerileri için şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı yaptığı son açıklamada da tüm Türkiye'de bu testleri yapmayı plandıklarını söyledi. Özellikle Güney Kore'nin kullanmış olduğu hızlı testler yaygınlaştırılmalı. Ama maalesef bu durum Türkiye'de çok ağır ve aksak yürüyor. Bu testleri yapabilecek, bakabilecek vasıfta sağlık çalışanları ve hekimler var mı? Bu konuda da Türk Tabipler Birliği olarak net bir bilgimiz yok. Test sonuçlarının rakamlarından ziyade, hastaların hangi bölgelerde yoğun olduğu ve karantina bölgelerinin paylaşılması gerekiyor. Fakat ne yazık ki Sağlık Bakanlığı bu süreçleri yaşama geçirmekte sıkıntı yaşıyor.