Tüm Emekli Sen: Emeklilere gıda yardımı yapılsın

Tüm Emekli Sen Merkez Yürütme Kurulu, korona virüsüne karşı yaşlılar ve kronik hastalığı olan yurttaşların risk grubunda olduğunu ifade ederek 8 maddede görüşlerini paylaştı. Yapılan açıklamada emekliler, kalabalık ortamlara girmemeleri yönünde uyarılırken, bu süreçte kesilen teşhis, tedavi ve ilaç katkı paylarının kaldırılması istendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’de korona virüsü vakasının 18’e çıkmasıyla birçok alanda alınan önleyici tedbirler artırılmaya başlandı. Henüz ilaç tedavisi veya aşısı bulunmayan korona virüsüne karşı özellikle dezavantajlı ve riskli grubunda olan yaşlılar ve kronik hastalığı olan yurttaşlar bu süreci evde geçirmeleri, kalabalık ortamlarda bulunmamaları için uyarılıyor.

'KORUYUCU HEKİMLİK İŞLER HALE GELMELİ'

Tüm Emekli Sen Merkez Yürütme Kurulu, bu öneriler çerçevesinde 8 maddelik görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Uyarı ve talepler şöyle:

1- Üyelerimiz başta olmak üzere bütün emekli yurttaşlarımız hijyen koşullarına azami ölçüde uymalıdırlar

2- Mümkün olduğu ölçüde kalabalık ortamlara girilmemeli toplu etkinliklerden kaçınmalıdır.

3- Virüsün yaygınlaşması ve öldürücü hale gelmesi, bütünüyle sağlık sisteminin özelleştirilmesi sonucu bozulması ve koruyucu hekimliğin göz ardı edilmesiyle doğru bağlantılıdır. Bir an önce koruyucu hekimlik kurum ve işleyişini sağlık sisteminin temeli haline getirmek gerekmektedir.

4- Ülkemizde 8 milyondan fazla emekli 2 bin TL den daha düşük maaş almaktadır. Dolayısıyla emeklilerden kesilen teşhis, tedavi ve ilaç katkı payları bir an önce kaldırılmalıdır.

5- Yataklı tedavi birimlerinin steril ve hijyeni virüsün bulaşma ihtimalini yok edecek şekilde Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanmalıdır.

'EMEKLİLERE GIDA DESTEK YARDIMI YAPILMALI'

6- Evden çıkmaması önerilen yaşlı ve emeklilerin sağlıklı beslenebilmelerinin yolları bulunmalı, gerek, sağlık bakanlığı birimleri gerekse de yerel yönetimler aracılığıyla sağlıklı bir şekilde gıda yardımı yapılmalıdır. Bu gıda destek ve yardımları emeklilerin ve yaşlıların evlerine teslim şeklinde olmalıdır.

7- Toplu taşıma araçlarının salgın için taşıdığı olumsuzluk açıktır. Bu nedenle emekli ve yaşlıların ulaşım ihtiyacı kamu kurumları, ilgili birimler ve yerel yönetimler tarafından steril araçlarla kişiye özel sağlanmalıdır.

8- Emekli maaşının yetersizliği nedeniyle ikinci bir işte çalışmakta olan emekliler salgın süresince ücretli izinli sayılmalı ve elde edecekleri gelir devlet tarafından ödenmelidir. (DUVAR)

Etiketler Emekli ev yaşlı korona