Dezenfektan ve temizlik mendilini evde yapabilirsiniz

Alkolün yanıcı bir madde olduğunu ve dikkatli kullanılması gerektiğini unutmadan evde de dezenfektan ve temizlik mendili yapmak mümkün. Evrim Ağacı'nda Mert Görkem Önses'in çevirisiyle yayınlanan Anna Medaris Miller'in yazısı bunun nasıl yapılabileceğini anlatıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüz maskeleriyle başladık ve sıra el dezenfektanlarına geldi. Birkaç ay önce değerli olmayan maddeler, yükselen koronavirüs tehdidi dolayısıyla artık çokça talep görüyor, stoklanıyor ve mağaza raflarından kayboluyor. Halk sağlığı uzmanları sağlıklı kişilerin yüz maskeleri takması önerisinde bulunmasa da, yerel eczanenizdeki el dezenfektanları ve temizlik mendillerinin tükenmesi halinde kendi el dezenfektanınızı ve temizlik mendilinizi yapabilirsiniz.

Business Insider, William Paterson Üniversitesi biyoloji bölümünde profesörlük görevini sürdüren ve “Mikroplarla Dolu Bir Dünyada Hayatta Kalma El Kitapçığı” [“The Hand Book: Surviving in a Germ-Filled World] adlı kitabın yazarı Miryam Wahrman ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Kendi el dezenfektanınızı yapmanız için ihtiyacınız olan tek şey ispirto üretiminde kullanılan izopropil alkol veya bira, şarap ve diğer alkollü içeceklerin yapımında kullanılan etil alkoldür.

Wahrman şöyle diyor:

"Burada önemli olan, el dezenfektanı yapımında alkolün aktif bir madde olması. Cildinizin daha az yanmasını sağlamak için, alkol kuruduktan sonra cildinizi nemlendirebilirsiniz. Ayrıca izopropil alkole birkaç damla aloe vera da ekleyebilirsiniz. Ancak alkolün etkisini çok fazla azaltmamak için elde ettiğiniz sıvının yüzde 60’ın üzerinde alkol oranına sahip olduğundan da emin olmanızda fayda var. Wahrman, alkol oranının yüzde 60’ın altına düşmesi halinde dezenfektanın etkisinin oldukça azalacağını söylüyor."

OregonLive, yüzde 91 oranında izopropil alkol içeren bir bardağın üçte ikisinin bir bardak aloe veranın üçte biriyle karıştırılmasını öneriyor. Elde ettiğiniz dezenfektanın hoş kokmasını istiyorsanız, sekiz ila on damla arasında esanslı yağ da ekleyebilirsiniz.

Ancak elbette elinizdeki en iyi seçenek, el dezenfektanı yapmaktan vazgeçip, ellerinizi iyice ve sık sık yıkamanızdır. Ellerinizi yıkayarak mikropları cildinizden uzaklaştırırsınız ve böylece korona virüsü veya diğer patojenlere karşı en iyi korumayı sağlayabilirsiniz. Wahrman şöyle diyor:

"El dezenfektanlarının çoğu mikrobu öldürmekle beraber, bu ölü mikropları cildinizden atmamaktadır. Bu nedenle dezenfektan kullanıyor olsanız bile en önemli adım, ellerinizi yıkamak ve bunu yapmaktan çekinmemektir."

ALKOL, DEZENFEKTE EDİCİ MENDİLLERİN DE ANA BİLEŞENİDİR!

Kendi dezenfekte edici mendilinizi yapmak için bir kağıt havlu veya mendil almanız, izopropil alkole (veya alkol oranı en az yüzde 60 oran herhangi bir çözeltiye) batırmanız ve temizlemek istediğiniz yüzeyi silmeniz yeterlidir. Wahrman şöyle diyor:

"Koronavirüs salgını öncesinde bile bu işlemi günlük olarak telefonuma ve seyahat ettiğim zamanlarda elime geçen uzaktan kumandalara uyguluyordum. Telefonumu alkolle nemlendirilmiş bir bezle temizledikten sonra güzel ve tertemiz görünüyor. Böylece yol boyunca bulaşan mikropların çoğunun öldüğünü veya bir şekilde yok olduğunu biliyorum."

UYARI: Alkol yanıcı bir maddedir. Lütfen ateşle yaklaşmayınız ve dikkatle kullanınız. (İlk olarak evrimagaci.org'da yayınlanmıştır.)