THY'de virüs inadı: 'Karantina var' diyorum 'iptal edemeyiz' diyorlar

THY'nin İtalya'ya daha önce alınan biletleri korona virüs nedeniyle iptal etmek isteyen yolculara olumsuz yanıt vermesi tepki çekiyor. Pegasus Havayolları bugün yaptığı bir açıklamayla Irak ve İtalya uçuşları için kesintisiz iptal ve değişim hakkı tanındığını duyurdu. Ancak THY bu yönde yapılan başvuruları geri çeviriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü sebebiyle İtalya seyahatini iptal edenler, uçak biletlerinin ve paket turların iadesi ve değişimi konusunda mağduriyet yaşıyor. THY, İtalya uçuşları devam ettiği sürece biletlerde iptal veya değişim yapmıyor. Bununla beraber İtalya’ya tur düzenleyen seyahat acenteleri, ülkeye giriş çıkış yasaklanmadıkça turun iptal edilmeyeceğini söylüyor.

Avrupa’nın en çok turist çeken ülkesi İtalya’da, korona virüsü sebebiyle 11 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin kuzeyinde 50 binden fazla kişi karantina altına alındı. Aralarında her yıl turist akınına uğrayan Venedik Karnavalı’nın da bulunduğu pek çok etkinlik iptal edildi.

İtalya’daki korona virüsü vakaları en çok ülkenin kuzeyinde görülüyor. Lombardia ve Veneto bölgelerinde 50 bin kişinin yaşadığı 11 kasaba karantina altında. Bölgede yaşayanlardan evlerinden çıkmaması isteniyor. Eğitime ara verildi, müzeler ve kiliseler başta olmak üzere kamuya açık mekanlar girişe kapatıldı.

THY, Nahçıvan uçuşlarını durdurduTHY, Nahçıvan uçuşlarını durdurdu

Türkiye'de ve yurt dışında birçok kişi virüs sebebiyle İtalya seyahatini iptal ediyor. Ancak uçak biletlerinin ve paket turların iptali ve değişimi konusunda mağduriyetler yaşanıyor. Türkiye’den İtalya’ya direkt uçuşu bulunan Pegasus Havayolları bugün yaptığı bir açıklamayla Irak ve İtalya uçuşları için kesintisiz iptal ve değişim hakkı tanındığını duyurdu. Bununla beraber Türk Hava Yolları, uçuşlar devam ettiği sürece bilet iptallerinin yapılamayacağını belirtiyor.

TBF BAŞKANI DENİZ: MÜCBİR SEBEPTİR

Mehmet Bülent Deniz

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, virüs sebebiyle seyahat etmek istemeyen tüketicilerin zarara uğramaması için uçak biletlerinde kulvar değişikliği ya da erteleme yapılması gerektiğini söylüyor.

Aynı zamanda hukukçu olan Deniz, havayollarının bu uygulamasını şöyle değerlendiriyor: "Bir hukukçu olarak bence bu bir mücbir (geçerli) sebeptir. Özellikle paket tur alanlar için bu çok klasik anlamda bir mücbir sebeptir."

Deniz, tüketici mağduriyetinin giderilmesi için bir para iadesi söz konusu olmasa bile açığa alma ve kulvar değiştirme seçenekleriyle tüketici mağduriyetinin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ediyor.

GİDECEĞİ YER KARANTİNA ALTINDA!

Türk Hava Yolları’ndan İstanbul çıkışlı Venedik bileti alan Vildan Erşen, defalarca havayoluna ait çağrı merkezini arayarak görevlilere durumun ciddiyetini anlatmaya çalışmış. Ancak aldığı yanıt, “Bize yalnızca İran ve Çin konusunda bilgi verildi, onun dışında bir şey yapamıyoruz” olmuş. Talebinin ücret iadesi değil, değişim olduğunu vurgulayan Erşen, şöyle konuşuyor:

"Gideceğim yer, yani Verona kapatılıp karantina altına alınan kasabaların çok yakınında. Ama hiçbir şekilde yardımcı olmuyorlar. Hiçbir şekilde kabul etmiyorlar ve 'gitmezseniz biletiniz yanacak' diyorlar. Ben de şunu söylüyorum; o zaman ne olup bittiğini takip edin çünkü İtalya'da virüs sebebiyle insanlar ölüyor.”

'SAĞLIĞIMI TEHLİKEYE ATMAK İSTEMİYORUM'

Bilet mağdurlarından biri de 21-24 Mart tarihleri için Roma’ya gidiş dönüş bileti alan 28 yaşındaki bankacı Ezgi Şen. Sağlığını tehlikeye atacak bir adım atmak istemediğini ve bu yüzden biletinin açığa alınmasını talep ettiğini belirtiyor: “İtalya uçuşları için bir bilgilendirme yapılmadığından 'bilet kurallarınız kapsamında işlem yapabilirsiniz' cümlesi kuruluyor. Aldığım yanıtlar otomatik mesaj kalıplarını okumaktan öteye geçmedi. Çok üzücü bir durum.”

'BEBEKLE KARANTİNA BÖLGESİNE NASIL GİDEYİM?'

29 Şubat’ta eşi ve 9 aylık bebeği ile Roma’ya gitmeyi planlayan Sinem Ergül ise bu dönemde İtalya’ya gitmesinin hem kendisi hem de çevresi için bir tehdit oluşturabileceğini söylüyor: “Artık yalnız bir gezgin de değilim, bebeğim var. Karantina altına alınmış bir bölgeye nasıl gideyim” diye konuşuyor.

Korona virüsü sebebiyle İtalya turu alan ve iptal etmek isteyenler de sorun yaşıyor. Tüketicilerin hizmet aldığı firmalarla ilgili geri bildirimlerini paylaştığı Şikayetvar isimli sitede, virüs sebebiyle aldığı turu iptal ettirmek isteyen çok sayıda gönderi bulunuyor.

Web sitesinde mağduriyetini paylaşan kullanıcılardan Selin (kullanıcıların soyadı belirtilmiyor), 2-9 Mart arası gerçekleşecek olan İtalya turunun iptalini ve ücretinin iadesini istiyor. Yayımladığı gönderide durumunu şöyle anlatıyor: “İtalya'da yaşanan korona virüsü nedeniyle iptal edilmesi veya ileri tarihe ertelenmesini istediğimizde kabul edilmiyor. Bile bile ölüme gitmemiz bekleniyor.”

‘ÜLKEYE GİRİŞ YASAKLANIRSA İPTAL EDERİZ’

Aynı web sitesinde mağduriyetini paylaşan 'Erkan' adlı bir kullanıcıysa, 1 Mart çıkışlı turu iptal etmek için seyahat acentesine başvurmuş ancak acentenin verdiği yanıt, “Dünya Sağlık Örgütü ülkeye girişi yasaklamadığı sürece iptal edemeyiz” olmuş. Gönderisinde şöyle diyor: “Sağlığınızı tehdit eden bir durum yok diyerek bizi tura gitmeye zorluyorlar. İnsan sağlığının kazanılacak paradan daha değerli olmaması lazım.”