CHP: Medikal maskeler Çin’e geri satıldı

Dünyada hızla yayılan Koronavirüs salgını sonrası koruyucu medikal maskelerin Çin’e geri satıldığı için Türkiye’de karaborsaya düştüğü iddia edildi. CHP’li milletvekilleri Gamze Taşcıer ile Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Olası bir tehlikeye karşı Türkiye’de yeterli maske mevcut mudur?” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer ile Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, dünyada hızla yayılan Koronavirüse karşı Türkiye’deki medikal maskeler Çin’e geri satıldığı için yeterli medikal maske bulunmadığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

‘MEDİKAL MASKE BULUNAMIYOR’

Türkiye’de bu virüs ile enfekte bir kişiye rastlanılmamış olsa da maske talebinin giderek arttığını belirten Ankara Milletvekili Eczacı Taşcıer Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, koronavirüs nedeniyle yaşanan ölümlere dikkat çekti. Taşçıer, “Virüsün karantina alanını aşarak dünyaya yayılması, tüm insanlarda büyük panik yaratmıştır. Dünya Sağlık Örgütü de uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etmiştir. Bu nedenle dünyada maske satışları hızla artmış ve maskeler adeta karaborsaya düşmüştür. Ülkemizde de henüz bu virüs ile enfekte bir kişiye rastlanılmamış olsa da maske talebi giderek artmaktadır. Birçok ecza deposunda medikal maske kalmamış durumdadır. Çok büyük oranda Çin’den ithal edilen bu maskeler salgın başladığından bu yana, Çin’deki büyük talep nedeniyle ülkemize getirilemez olmuştur. Çin şirketleri ülkemize sattıkları maskeleri geri satın almaktadır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgını için acil durum ilan ettiDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgını için acil durum ilan etti

'İLAÇ KRİZİ ÇÖZÜLMELİ'

İlaç zammı öncesi piyasada bulunamayan 150’ye yakın ilaç arasında grip tedavisinde kullanılan ilaçların da olduğuna vurgu yapan Taşçıer, “Vatandaş bilinen griplerin tedavisi için bile eczanelere gittiğinde ilaç bulamıyor. Tam da böyle bir dönemde Türkiye’de koronavirüs salgını başlarsa büyük bir sağlık krizine neden olabilir. Bakanlık sadece hastaneler anlamında değil, medikal maske ve ilaç krizinin artık çözülmesi konusunda da adım atmalı” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Koronavirüsüne rastlanılmadıSağlık Bakanı Fahrettin Koca: Koronavirüsüne rastlanılmadı

TAŞÇIER ÖNLEMLERİ SORDU

Taşcıer’in Sağlık Bakanı Koca’ya yönelttiği 4 soru şu şekilde:

  • Sağlık Bakanlığı’nın, koronavirüs salgınının ülkemize de ulaşması durumunda medikal maske kıtlığına karşı aldığı bir önlem var mıdır?
  • Bakanlığınızın medikal maskelerin karaborsaya düşmesi ile ilgili atacağı adımlar nelerdir?
  • Olası bir acil durumda, vatandaşların ve özellikle sağlık personelinin tam etkili medikal maskelere ulaşımı nasıl sağlanacaktır? Bu maskelerin karaborsaya düşmesi ve bulunamaması nedeniyle oluşacak panik de göz önüne alındığında, izlenecek eylem planı nedir?
  • İlaçların piyasada bulunamadığı bir dönemde koronavirüsün ülkemizde de bir salgına yol açması halinde, Bakanlık olarak atacağınız adımlar nelerdir?

NE KADAR MASKE İHRAÇ EDİLDİ?

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ise, Sağlık Bakanı Koca’dan şu sorulara yanıt istedi:

  • Ülkemizde virüse karşı önlem amacıyla kullanılan bu maskelerden ne kadar bulunmaktadır?
  • Türkiye’den Çin’e ve diğer ülkelere ne kadar maske ithal edilmiştir?
  • Maskelerin ithal edilmesi Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde midir?
  • Olası bir tehlikeye karşı Türkiye’de yeterli maske mevcut mudur?
  • Küresel bir sağlık tehdidi haline dönüşen Koronovirüs’e karşı Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir? (DUVAR)