Aşil tendiniti ve tedavisi

Google Haberlere Abone ol

Tendon, kasların kemiğe tutunmasını sağlayan bir yapıdır ve bağ dokusu liflerinden oluşur. Vücudumuzda bulunan en büyük tendon Aşil tendonudur ve topuğun arkasında bulunur. Bu tendon vasıtasıyla baldır kaslarını topuk kemiğine yapışır. Yürüme, koşma ve zıplama gibi durumlarda Aşil tendonunu kullanırız. Bu aktivitelerin alışık olunandan fazla yapılması Aşil tendonunun zedelenmesine neden olabilir. Aşil tendonunda zedelenme durumunda ayak bileği ve topuk arkasında ağrı şikayeti oluşur. Topuk dikeni olarak isimlendirilmektedir.

Aşil tendonunda oluşan zorlanma, gerilme ve ödem Aşil tendiniti olarak adlandırılır.  Aşil tendiniti tendonun tam kemiğe yapıştığı alanda veya tendonun biraz daha yukarısında oluşabilir. Tendinit, tendon inflamasyonu (iltihabı) anlamına gelir. Herhangi bir zedelenme veya yaralanma durumunda vücudumuz iltihabi yanıt oluşturur. Aşil tendiniti durumunda topukta ödem, ısı artışı, kızarıklık, hassasiyet, eklemde hareket kısıtlılığı gibi belirtiler oluşur.

Aşil tendiniti nasıl oluşur?

Aşil tendiniti genellikle aniden oluşmaz. Aşırı kullanım sonucu (tekrarlayıcı zorlanmalardan veya fazla egzersiz yapmak) oluşur. Ayrıca romatizmal hastalıklar ve enfeksiyonlar da tendinite neden olabilir. Egzersiz öncesinde ısınma hareketlerinin yapılmaması, antrenman yoğunluğunun arttırılması, Aşıl tendonunu oluşturan baldır kaslarının aşırı zorlanması, uygunsuz ayakkabı tercihi Aşil tendiniti oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Aşil Tendiniti Belirtileri Nelerdir?

·        Topuk arkasında ağrı,

·        Baldır kaslarında gerginlik,

·        Ayak bileği hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık,

·        Bilek hareketi ile sürtünme hissi,

·        Topuk arkasında tendon üzerindeki ciltte şişlik,

·        Tendonda kalınlaşma ve düzensizleşme,

·        Topukta hassasiyet ve ısı artışı

·        Tendon lifleri arasında kireçlenme (kalsifikasyon)

Aşil tendiniti tanısı nasıl konur?

Tanı için öncelikle hastanın şikayetlerinin sorgulanması ve yapılan fizik muayene ile konulur. Yapılan muayenede şişlik, hassasiyet ve ısı artışı olup olmadığı tespit edilir. Ayak bileğinin hareketleri kontrol edilir. Tendiniti kemik sorunlarından ayırt etmek için Röntgen çekilebilir. USG ile tendonda bulunan ödem ve liflerdeki yıpranma görülebilir. MRG filmi tanı için kullanılabilir.

Tedavi

Aşil tendiniti olan çoğu hasta ameliyat dışı yöntemler ile rahatlamaktadır. Fakat şikâyetlerin rahatlaması zaman alabilir. Erken teşhis ve tedavi edilse iyileşme daha erken olmaktadır. Tedavi hastanın bulgularına göre aşağıda anlatılan yöntemler ile yapılır.

Dinlenme: Ağrıyı artıran aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Buz Uygulama: Gün boyunca 1-2 saatte bir 20 dakika buz uygulanabilir. Buzu direk cilde uygulaması cilde zarar vereceğinden, buzu bir havlu üzerinden uygulayın.

Medikal Tedavi: Nonstroid antiinflamatuar ilaçlar enflamasyonu azaltmak için kullanılabilir. Fakat uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez.

Egzersiz: Germe egzersizleri baldır kasında uzamaya neden olur ve aşile binen gerginliği azaltır.

Fizik Tedavi: Bu yöntemler yeterli olmazsa fizik tedavi uygulanabilir.

Kortizon Enjeksiyonu: Kortizon içeren iğneler iltihap ve ödemi azaltmak amacıyla kullanılabilir.

PRP Tedavisi: Aşil tendonu tedavisinde günümüzde PRP adı verilen hastanın kendi kanından hazırlanan trombositten zengin plazma kullanılmaktadır. PRP uygulaması ile vücutta hasar gören tendonun iyileşmesi ve daha kuvvetli bir hale getirilmesi mümkündür. Uygulamadan yaklaşık bir ay sonra travmadan oluşan dokudaki hasar düzelir. PRP tedavisi için hastanın az miktarda kanı bir tüpe alınır. Sonra santrifüj işlemi ile kan bileşenlerine ayrılır. Böylece trombosit yoğunluğuna sahip bir plazma elde edilir. Elde edilen bu trombositten zengin plazma, aşil tendonunun yırtılma yerine enjekte edilir. Dokudaki hasara göre PRP tedavisi birkaç seans uygulanabilir.

Cerrahi Tedavi: Son çare olarak cerrahi yöntemler kullanılabilir.

İLANDIR.