Türkiye'de 544 cüzzamlı hasta var

Türkiye'deki cüzzamlı hasta sayısını 544 olarak açıklandı. 2019'da iki yeni vaka tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı, 2019'da Türkiye'de iki yeni cüzzam vakası tespit edildiğini açıkladı. Cüzzamlı hasta sayısı 544 olarak güncellendi.

Mycobacterium leprae isimli bakterinin yol açtığı kronik hastalık, özellikle periferik sinirleri, deriyi, üst solunum yolu mukozasını ve gözleri etkiliyor. Hastalık, yol açtığı fonksiyon kayıpları, sosyal damgalanma ve dışlanma gibi olumsuz etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemi olarak değerlendiriliyor.

İlaç tedavisinin yaygınlaşmasıyla hastalığın görülme sıklığında anlamlı azalma olurken, erken tanı konulduğunda cüzzam tamamen tedavi edilebiliyor.

CÜZZAM NEDİR?

Cüzzam ilk olarak 1876’da Norveçli bir bilim insanı olan Dr. Gerhard Armauer Hansen tarafından keşfedildi. Türkiye’de cüzzamla mücadele, ilk olarak Prof. Dr. Mazhar Osman’ın 1919’da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, yaklaşık 40 cüzzam hastası için açtığı özel bölümde başladı. Türkiye çapında cüzzamın kontrol altına alınması konusundaki en kapsamlı girişim ise, 1976’da Prof. Dr. Türkan Saylan ve arkadaşları tarafından İstanbul’da kurulan “Cüzzamla Savaş Derneği” olarak kabul görüyor.

Cüzzamlılara adanmış bir hayat: Türkan SaylanCüzzamlılara adanmış bir hayat: Türkan Saylan

Etiketler sağlık cüzzam LEPRA