Fahrettin Koca: Koronovirüs taşıdığından şüphelenilen Çinli turist ülkesine gönderildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü ile ilgili açıklama yaptı. İstanbul'da virüs taşıdığından şüphelenilen ve 36 saat gözlem altında tutulan Çinli turistin bu sabah ülkesine döndüğünü belirten Koca, "Sağlık durumunu takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok" dedi. Koca, havalimanındaki taramalarda şüpheli vakaya rastlamadıklarını da ekledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'de yayılan ve dün İstanbul'a gelen Çinli bir yolcunun taşıdığı iddia edilen koronovirüsü ile ilgili açıklama yaptı. Koca, virüsü taşıdığından şüphelenilen turistin, 36 saat gözlem altında kaldıktan sonra kendi talebi üzerine özel ambulans ve sağlık ekibi ile ülkesi Çin'e gönderildiğini açıkladı. Çin'den gelen yolcuların termal kameralarla tarandığını ekleyen Koca, tercüman, şöför gibi yakın temasta bulunan kişiler olmak üzere 15-25  gözlemlenen kişi olduğunu söyledi.

'PANİK OLACAK BİR DURUM YOK'

Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Virüs koronavirüs ailesinden ve daha önce insanlarda görülmeyen yeni bir alt tip. Bu yüzden ciddiyetle ele alınması gereken bir halk sağlığı meselesi olarak gündemimizde. Başta havaalanları olmak üzere önlemlerimizi aldık. Virüsün farklı ülkelere yayılması üzerine risk değerlendirme toplantısı yaptık. Hastalıkla ilgili gelişmeleri ve yayılımını uluslararası kuruluşlarla iş birliği içerisinde yakından takip ediyoruz. Bu çerçevede tanı, önlem, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlayarak bugün yayımladık."

Taramalara ve gözlemlere devam edildiğini belirten Koca, "Çin'den gelen yolcuların termal kameralarla taramasına başladık. Şu ana kadar havalimanındaki taramalarda şüpheli vakaya rastlamadık. Şüpheli turist dönmüş olsa da bu kişi ile savunmasız yakın temasa geçenleri tespit edip taramadan geçiyoruz. Halkımızın sağlığı açısından en ufak şüpheye mahal vermiyoruz. Vatandaşların paniğe kapılmasını gerektiren durum yok" açıklamasında bulundu.

'BULAŞICILIĞI DAHA DÜŞÜK'

Hastalığın semptomlarına dair açıklamalarda bulunan Koca şöyle devam etti: "Hastalık; enfeksiyon, ateş öksürük, nefes darlığı, ciddi akut solunum yetmezliği ve böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından insandan insana bulaşma hızının diğer hastalıklara göre düşük olduğunu açıkladı. Dayanıklılığı da düşük." Ayrıca Koca, koronovirüsün, grip olarak bilinen influenzaya göre daha az bulaşıcı olduğunu da söyledi.

Koca, bölgeye seyahat etmiş olanları, semptomlar konusunda hassasiyet göstermesi, kişisel hijyen hususlarına dikkat etmeleri ve sık sık ellerini yıkamaları konusunda uyarıda bulundu. Son birkaç haftada Çin'e seyahat etmiş veya şüpheli temas sonrasında ateş, öksürük, solunum yetersizliği gibi semptomları bulunanların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini belirtti. (ANKARA/AA)