Hekimlerden uyarı: 10 yıl sonra sağlık çalışanları işsiz kalabilir

Ankara Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özsoy, son 10 yılda birbiri ardına tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner hekimlik fakültelerinin açıldığına dikkat çekerek, altyapısı yetersiz fakültelerin kapatılmasını ve kontenjanların azaltılmasını talep etti. Özsoy, “Önlem alınmazsa 10 yıl içerisinde işsiz sağlık meslek çalışanlarının olması kaçınılmaz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Veteriner Hekimler Odası ve Eczacılar Odası, birbiri ardına açılan fakültelerden mezun olan sağlık çalışanlarının istihdam sorununa ilişkin basın açıklaması yaptı.

Ankara Diş hekimleri Odası'nda düzenlenen ortak açıklamada konuşan Ankara Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özsoy, meslek örgütleri olarak kamuoyunu bilgilendirici toplantıların düzenli olarak yapılacağını söyledi. Sağlık Bakanlığı, YÖK, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı tarafından 2014 yılında hazırlanan ‘Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü’ raporunda sağlık çalışanlarına ilişkin niteliklerin ve istihdamın artırılacağına dönük planlamaların hayata geçirilmediğine dikkat çeken Serhat Özsoy, “Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik veren, insan gücü planlamasını; ihtiyaç, talep ve nüfus kriterlerine göre belirleyen Ulusal Sağlık Politikaları oluşturulmadan, toplum sağlığının çağdaş ülke seviyelerine getirilmesi mümkün değildir” dedi.

SON 10 YILDA FAKÜLTE SAYILARINDA ARTIŞ

Son 10 yılda insan gücü planlaması ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veteriner hekimlik fakültelerinin açıldığına vurgu yapan Özsoy, şöyle konuştu:

“2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakülte sayısı bugün 92'ye çıkmıştır. 2005 yılında 960 olan kontenjan 2019’da 66 fakültede 6 bin 421 sayısına ulaşmıştır. Tıp fakültesi sayısı bugün itibariyle 112 ve kontenjanı 16 bine ulaşmıştır. Veteriner fakülteleri sayısı bu gün itibariyle 34 tane ve kontenjanı 2 bin 526’ya ulaşmıştır. Eczacılık Fakültesi sayısı 2003-2004 öğretim yılında 11’den, 2018-2019 yılında 40'a çıkmış ve kontenjan 3 bin 524’ e ulaşmıştır. Bu durum sürdürülemez bir noktaya ulaşmıştır. Önlem alınmazsa 1o yıl içerisinde işsiz sağlık meslek çalışanlarının olması kaçınılmaz”

FAKÜLTE KONTENJANLARI AZALTILMALI

Sağlık İnsan Gücü Stratejik Planlamalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Özsoy, konula ilişkin taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Hiçbir hazırlık yapılmadan, plansızca, siyasi rant için açılan, teknik altyapısı yetersiz fakülteler bir an önce kapatılmalıdır. Var olan fakülte kontenjanları azaltılmalıdır. Fakülteler kurulmadan önce meslek örgütleri ve akademiden görüş alınmalıdır. Öğretim üyesi eksikliği tamamlanmadan Fakülteler açılmamalıdır. Fakültelerin müfredatları evrensel standartlarda, laboratuvarları ve kütüphaneleri ise taleplere yanıt verecek yeterlilikte olmalıdır.” (DUVAR)