Ispanak nasıl zehirler, nasıl tüketilmeli?

Ispanak insan sağlığı için çok yararlı bir sebze ancak hem satın alırken hem de tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler var...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da ve Tekirdağ'da dün ve bugün yaşanan 'ıspanak zehirlenmeleri'nde 66 kişi hastanelik oldu. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, zehirlenmelerin ıspanağın içine karışmış 'patlıcangiller familyasından atropin ve scopalamin içeren yabani otlardan kaynaklandığı' belirtildi.

Ancak yaşananlar ıspanak da dahil olmak üzere diğer sebzelerin nasıl tüketilmesi gerektiğini tartışmaya açtı. CNN Türk'e yayınında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, C ve E vitaminleri ile demir açısından çok zengin olan ıspanağın insan vücudunun bağışıklığını destekleyen en önemli besinlerden biri olduğunu ifade etti. Kaya bu kadar yararlı olduğu halde ıspanağı alırken ve yaparken dikkatli olmak gerektiğini belirterek şunları söyledi, "Yabancı otlar karışabiliyor. Bu yabancı maddelerin içindeki maddelere bağlı zehirlenme bulguları ortaya çıkıyor. Edindiğimiz bilgilere göre ıspanağın içerisine avrat otu denilen bir ot karışmış. Bu vücutta atropin görevi bir zehirlenme bulgusu ortaya çıkarıyor" dedi.

'İYİCE AYIKLAYIN, SİRKELİ SUDA BEKLETİN'

Bu durumun gözlerde büyüme, kalp ritminde yavaşlama, kaslarda güçsüzlük, uyku hali gibi semptomları oluşturduğunu belirten Dr. Kaya, "İyice ayıklayıp yıkadıktan sonra, gerekirse sirkeli suda beklettikten sonra yemek gerekiyor. Dışarıda emin olmadığınız yerlerde ıspanak yemeyin. Toplu yemek yapılan yerde yeteri kadar yıkanmadan ve ayıklanmadan yapılabiliyor" uyarısında bulundu.

'PİŞİRDİKTEN SONRA HEMEN YİYİN'

Ispanağı yaptıktan hemen sonra yenmesi gerektiğini de vurgulayan Kaya, "Çünkü ıspanağın içerisinde nitrat dediğimiz doğal bir madde var. Bu kaldığı zaman nitrite dönüşebiliyor. Nitrit de vücutta hemoglobin yapısını bozuyor ve miyoglobin dediğimiz bir maddeye neden oluyor. O da dokunun oksijenizasyonunu bozuyor. Bu da kişide kas güçlüğü, halsizlik şeklinde bir zehirlenme belirtisi ortaya çıkarabiliyor. Ev hanımları ıspanağı kavuruyorlar, dolaba koyuyorlar, iki gün sonra yapıyorlar. Ya da buzluğa koyuyorlar. Kesinlikle ıspanak pişirildiği gün yenmesi gerekiyor. Ertesi güne bile bırakılmamalı."

'ÇİĞ YEMEYİ BİLMİYORUZ'

"Besin zehirlenmelerinde özellikle bir tane bakteri var, Staphylococcus Aureus dediğimiz ıspanak dışarıda oda ısısında kalırsa bu bakterilerin de çoğalmasına bağlı gelişen zehirlenme kendisini ishal, kusma, bulantı şeklinde gösteriyor" diyen Dr. Kaya, "Daha çok çiğ olarak tüketmek daha sağlıklı. Biz ıspanağı çiğ yemeyi bilmiyoruz. Kıymayla, pirinçle karıştırarak pişiriyoruz. Tavsiyemiz salataların içerisine koyarak yemeniz" dedi.

Gıda zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Gıda zehirlenmesi belirtileri kontaminasyon kaynağına göre değişir. Çoğu gıda zehirlenmesi türü aşağıdaki belirti ve semptomlardan bir veya daha fazlasına neden olur:

– Mide bulantısı

– Kusma

– İshal

– Karın ağrısı ve krampları

– Ateş

– Halsizlik